ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα στα Χανιά

Από το 1995 λειτουργεί στην πόλη των Χανίων βιολογικός καθαρισμός. Δίπλα στις εγκαταστάσεις του υπάρχει ο οικισμός Κουμπελή όπου κατοικούν 150 περίπου άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από τις δυσοσμίες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες κοινωνικών φορέων της περιοχής, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού επιβαρύνει το


περιβάλλον και έχει μετατρέψει το γειτονικό κόλπο σε τέλμα, όπου ζουν κουνούπια που δημιουργούν έντονα προβλήματα στους κατοίκους. Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Η ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και οι περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής του δικαιολογούν την ανωτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;


Στη... θάλασσα καταλήγουν καθημερινά, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, χιλιάδες κυβικά επεξεργασμένων λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό του βορείου άξονα, τα οποία θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις (χλωρίωση κ.λπ.), να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Πλατανιά, νυν δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κοτσιφάκης, καταγγέλλοντας τη διαχρονική ανακολουθία λόγων και έργων της Ελληνικής Πολιτείας (γενικών γραμματέων Περιφέρειας Κρήτης), βουλευτών και νομαρχών όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, με αφορμή το οξύ πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος αναφορικά με την άρδευση πολλών περιοχών του Νομού Χανίων.
Η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για την άρδευση καλλιεργειών αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που έγινε το 1997 για τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού σε συγκεκριμένη τοποθεσία στην πρώην Κοινότητα Γερανίου. Δεκατρία χρόνια μετά, η συμφωνία αυτή παραμένει, εν πολλοίς, στα χαρτιά.
«Σήμερα, 7.000 κυβικά ημερησίως πάνε στη θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού και την ίδια ώρα οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να ποτίσουν», σημείωσε στην εφημερίδα των Χανίων «Χανιώτικα Νέα» ο κ. Κοτσιφάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες, είχαμε πει ότι δεν θα λειτουργήσουμε το έργο εάν δεν τελειώσει έτσι όπως το είχαμε συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένου και του υγροβιότοπου και της άρδευσης. Δυστυχώς, το έργο εγκαινιάστηκε ημιτελές, χωρίς να έχει υλοποιηθεί η συμφωνία που είχαμε κάνει με τους αρμοδίους».
Ως γνωστόν, η εσπευσμένη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού έγινε πριν από μερικά χρόνια για την αποφυγή του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Βεβαίως», παραδέχθηκε ο κ. Κοτσιφάκης, «ήταν η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού επιτακτική ανάγκη λόγω του προστίμου, αλλά και λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, όσον αφορά το περιβάλλον, στα βόρεια παράλια. Η νέα Δημοτική Αρχή έκανε το καθήκον της, λειτούργησε τον βιολογικό με τα όποια προβλήματα. Θυμάστε πώς μύριζε έναν ολόκληρο χρόνο, διότι δεν είχε τελειώσει, όμως το θέμα της άρδευσης από τα βιολογημένα λύματα αναδείχθηκε τη φετινή χρονιά, που υπήρξε έντονο το πρόβλημα της έλλειψης νερού», σημείωσε ο πρώην δήμαρχος Πλατανιά.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «εγκληματική - διαχρονική αμέλεια. Άγνοια; Δεν μπορεί να υπάρχει άγνοια, αλλά αδιαφορία όσον αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι και τις καινοτόμες δράσεις στον Νομό».
Αναφερόμενος σε όσα προβλέπονταν στη συμφωνία του 1997, ο κ. Κοτσιφάκης τόνισε ότι «ως Κοινότητα Γερανίου, που με ευθύνη του Κοινοτικού Συμβουλίου, τότε, βρέθηκε ο χώρος της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού του βορείου άξονα, είχαμε συμφωνήσει διάφορα πράγματα. Μεταξύ αυτών ήταν και η άρδευση των βιολογημένων λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή, στην εθνική οδό στα καλλωπιστικά δεντράκια κ.λπ. Είναι γεγονός ότι με την παρουσία και τη συμβολή του κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίο είχε προσλάβει η Κοινότητα, τότε, Γερανίου και βέβαια πληρωνόταν από το συγκεκριμένο έργο, έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες, υπάρχουν περιβαλλοντικές εγκρίσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δυστυχώς οι καθ' ύλην αρμόδιοι -και αναφέρομαι στο πολιτικό σκέλος και όχι στον ΟΑΔΥΚ, μιλάω για Νομαρχίες, περιφερειάρχες, βουλευτές κ.λπ.- κατόρθωσαν, δυστυχώς, να μας κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά. Και βέβαια, κατ' επέκταση, κορόιδεψαν την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα το τμήμα Αγιά - Κολυμπάρι, τον ΤΟΕΒ, ο οποίος αδυνατεί τώρα να δώσει νερό, δυστυχώς δεν υπάρχει, για να αρδευτούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά».
Ο κ. Κοτσιφάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι «υπάρχουν όλα τα σχέδια, με λεπτομέρεια, με εγκρίσεις, μέχρι και οι αγωγοί, και δυστυχώς αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά νερού έχουν καταναλωθεί μόνο για τις σφάκες και οι αγρότες στενάζουν και δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Υπάρχουν οι αγωγοί που θα ποτίζονταν κατά μήκος τα καλλωπιστικά φυτά, τα οποία τώρα ποτίζονται από τα νερά του ΤΟΕΒ Αγιάς - Κολυμπαρίου, αλλά και από τα Μυλωνιανά, δηλαδή και από καλό νερό. Από τον βιολογικό μέχρι τις δεξαμενές του ΟΑΔΥΚ στο Γεράνι είναι λιγότερο από 500 μέτρα. Δηλαδή απαιτούνται ένα αντλιοστάσιο και ένας αγωγός, το πολύ 500 μέτρων, για να φτάσει στις δεξαμενές του Γερανίου, 10.000 κυβικών, και από 'κει και πέρα θα μπορούσε να διανεμηθεί το νερό».
Η μελέτη
Στην προκαταρκτική μελέτη του έργου του βιολογικού καθαρισμού του βορείου άξονα ο μελετητής Παύλος Παυλάκης και ο ειδικός σύμβουλος, καθηγητής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έκαναν ειδική αναφορά στη δυνατότητα διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «... τα επεξεργασμένα λύματα, μετά από κατάλληλη χλωρίωση, μπορούν να οδηγηθούν για άρδευση ορισμένων καλλιεργειών, για παράδειγμα ελαιοδένδρων. Όμως, επιβάλλεται η ικανοποιητική απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων...».
Παράλληλα ανέφεραν ότι «οι εκτάσεις ελαιώνων που είναι δυνατόν να αρδευτούν μπορούν να εκτιμηθούν στα πλαίσια μίας σχετικής μελέτης. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές της Πολιτείας της Καλιφόρνιας δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται η άρδευση σε λαχανικά που τρώγονται ωμά από δευτερογενώς επεξεργασμένα λύματα (λύματα μετά από βιολογική επεξεργασία ). Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται περαιτέρω (τριτογενής) επεξεργασία. Η άρδευση γενικά των δενδρωδών καλλιεργειών μπορεί να παρατείνεται και κατά τη χειμερινή περίοδο όταν ο βαθμός υγρασίας του εδάφους από έλλειψη βροχοπτώσεων είναι κάτω του βαθμού κορεσμού του. Τα επεξεργασμένα λύματα μπορούν επίσης να διατεθούν για άρδευση πρασίνου, δενδροστοιχιών και θάμνων κατά μήκος και εκατέρωθεν της παλαιάς και της νέας εθνικής οδού».
ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας