Ενώπιον
του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
1. Του Νικολάου Ε. Μάρκου, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Αμφιτρίτης, αρ. 61, ενεργούντος ως εκπροσώπου κατοίκων Αρτέμιδος Αττικής
2. Του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Βορινέζας «Ο Προφήτης Ηλίας» που εδρεύει στην Αρτέμιδα Αττικής, οδός Ελ. Βενιζέλου και 28ης Οκτωβρίου
3. Του Εξωραϊστικού Συλλόγου με την επωνυμία «ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ» που εδρεύει στην Αρτέμιδα Αττικής.
4. Του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών και Πτυχιούχων Μηχανικών Αρτέμιδος, που εδρεύει στην Αρτέμιδα Αττικής, οδός Κουντουριώτου, αρ. 60
5. Του Ιωάννου Κ. Αναγνωστόπουλου, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Ορεστιάδος, αρ. 9
6. Του Κωνσταντίνου Ε. Αποστολάκη, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Θεάτρου, αρ. 9
7. Του Γεωργίου Κ. Νιώτη, ιατρού, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Κ. Τζαβέλλα, αρ. 6
8. Της Άννας-Μαρίας Β. Μασσαντζόλι-Νιώτη, ιατρού, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Τζαβέλλα, αρ. 6
9. Της Αστερίας Σ. Λοϊσίου, δικηγόρου κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Κυθήρων, αρ. 14
10. Του Δημητρίου Π. Παλιούρα, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός 28ης Οκτωβρίου, αρ. 9
11. Του Αλκιβιάδου Γ. Σωτηρόπουλου, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Αμφιτρίτης, αρ. 52
12. Του Γεωργίου Α. Αλτιπαρμάκη, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, ιατρού, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Σαλαμίνας, αρ. 3.
13. Του Δημητρίου Ζ. Ξουρίδα, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Τσακάλωφ.
14. Του Σπυρίδωνος Π. Νανόπουλου, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Θεμιστοκλέους, αρ. 45.
15. Του Πέτρου Κ. Δέδε, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Ρόδων.
16. Του Αναστασίου Η. Κόλτζου, δημοτικού συμβούλου Αρτέμιδος, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, 5η στάση Π. Βραυρώνος.
17. Του Γεωργίου Α. Κουτσουμπάνη, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Κουντουριώτου, αρ. 46.
18. Του Πέτρου Ε. Πέππα, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, Λεωφ. Καραμανλή, Άγ. Κοσμάς.
19. Της Αικατερίνης Γ. Σωτηριάδου, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Καραϊσκάκη, αρ. 5.
20. Της Μαρίας Ι. Καρδάση, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Σκοπέλου, αρ. 35.
21. Της Λουΐζας Κ. Ζαφειροπούλου, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Ειρήνης, αρ.2
22. Της Βασιλικής Κ. Σούλτου, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Νηρέως, αρ. 5.
23. Της Γεωργίας Π. Αμερελή, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Σπάρτης, αρ. 24.
24. Του Διονυσίου Γ. Μωραΐτη, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, οδός Κολοκοτρώνη, αρ. 15.
25. Της Ζηνοβίας Γ. Λεβή, κατοίκου Αρτέμιδος Αττικής, Ανωνύμου Παλαιό Τέρμα.
ΚΑΤΑ
Παντός υπευθύνου για την τέλεση των παρακάτω εγκλημάτων και ιδίως:
α) των μελών της Διοικήσεως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των αρμοδίων για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
β) των αρμοδίων των αεροπορικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα αεροσκάφη που εκτελούν παράνομες πτήσεις, κατά τα κατωτέρω
γ) των αρμοδίων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ιδίως για θέματα περιβάλλοντος
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ:
α) Διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας υπό περιστάσεις που μπορεί να
προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, κατά συρροή (άρθρο 291 παρ. 1
περ. β’ ΠΚ).
β) Απλή σωματική βλάβη κατά συρροή (άρθρο 308 ΠΚ)
γ) Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή (άρθρα 381, 382 ΠΚ)
δ) Παραβάσεις Περιβαλλοντικών Διατάξεων κατά συρροή (άρθρ. 28
ν.1650/86)
ε) Ρύπανση κατά συρροή (άρθρο 428 ΠΚ)
στ) Παραβάσεις διοικητικών διατάξεων κατά συρροή (άρθρο 458 ΠΚ)
ζ) Ιδιαίτερα αδικήματα του Κώδικος Αεροπορικού Δικαίου (ν. 1815/88)
(άρθρα 161 επ. ΚΑΔ)
Αθήνα, 20.2.2003
1.1. Τα περιστατικά που εκτίθενται κατωτέρω περιγράφουν με λεπτομέρεια μία πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά εγκληματική δραστηριότητα, που, δυστυχώς, συντελείται στο χώρο του σημαντικότερου, ίσως, σύγχρονου Δημοσίου Έργου της Χώρας μας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ως θύματα έχει, πρωτίστως το σύνολο των κατοίκων της πόλεως της Αρτέμιδος Αττικής, επιπλέον δε και τους ίδιους τους επιβάτες της πολιτικής αεροπορίας, αλλά και το ευρύτερο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής της Αρτέμιδος Αττικής. Αυτή η εγκληματική δραστηριότητα που πραγματώνει ταυτόχρονα πολλές αντικειμενικές υποστάσεις εγκλημάτων του ΠΚ και ειδικότερων ποινικών νόμων, εξουδετερώνει τη λειτουργική σπουδαιότητα του Νέου Αεροδρομίου των Αθηνών, αφού στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται η Υγεία, και η ακεραιότητα του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος ενώ τίθεται σε σημαντικό κίνδυνο η ίδια η ζωή χιλιάδων πολιτών.
1.2. Την παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά υποβάλλουμε πρωτίστως ως θιγόμενοι εμείς προσωπικά, αλλά και στο πλαίσιο της σωματειακής μας δραστηριότητας, ως μελών Εξωραϊστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων για την προστασία του Περιβάλλοντος του Δήμου Αρτέμιδος, συλλόγων που απαριθμούν εκατοντάδες μέλη, τα οποία επίσης θίγονται από τις συμπεριφορές που περιγράφονται παρακάτω (βλ. συνημμένα νομιμοποιητικά και καταστατικά έγγραφα).
1.3. Στόχος μας είναι να διωχθούν και τιμωρηθούν κατά νόμο εκείνοι, που ενεργώντας με δόλο προβαίνουν κατά συρροή στις παρακάτω περιγραφόμενες πράξεις έχοντας ως αποκλειστικό τους κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους και την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων τους, εις βάρος της περιουσίας μας, της υγείας μας, με κίνδυνο για την ίδια μας τη ζωή και το περιβάλλον της πόλεώς μας. Επιθυμούμε δε να τονίσουμε από την αρχή ήδη της παρούσας ότι δεν στρεφόμαστε συνολικά κατά του Νέου Αεροδρομίου των Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την εθνική σημασία και σημαντική λειτουργικότητα του οποίου, πρώτοι από όλους αναγνωρίζουμε και επικροτούμε. Εμείς, με την παρούσα, καταγγέλλουμε την εγκληματική καταπάτηση και παραβίαση των κανόνων που διέπουν τη νόμιμη λειτουργία του Αεροδρομίου, με αποτέλεσμα τη διαρκή, σημαντική, συστηματική και επικίνδυνη βλάβη μας. Με την παρούσα, ουσιαστικά, θέλουμε να αποβάλουμε από το χώρο του αεροδρομίου όλους εκείνους που παρανομούν και εγκληματούν και ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ με το Νέο Αεροδρόμιο, το οποίο, όταν λειτουργεί σύννομα, είναι κάθε άλλο παρά «ανεπιθύμητος» ή «κακός γείτονας»!
ΙΙ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
2.1. Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
2.1.1. Ο Δήμος της Αρτέμιδος Αττικής (Λούτσα) βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από την πόλη των Αθηνών, στην παραθαλάσσια περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, απέναντι της Εύβοιας και εντός του Ευβοϊκού Κόλπου, που αποτελεί το βορειοδυτικό όριό του. Ανατολικά βρέχεται σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων από την θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού, δυτικά συνορεύει με τον Νέο Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Δήμο Σπάτων, βόρεια δε με τον Δήμο της Ραφήνας και νότια με τον Δήμο Μαρκόπουλου.
2.1.2. Η εκτεινόμενη σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων παραλία περιλαμβάνει τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος στην περιοχή Βραυρώνος στο σημείο που γραφικοί κατάφυτοι λόφοι και βραχώδεις εσοχές απολήγουν στην θάλασσα. Η θάλασσα του Δήμου μας είναι αβαθής και αμμώδης στο μεγαλύτερο τμήμα της, η δε παραλία σε πολλά σημεία της είναι ειδυλλιακή, χαρακτηριζόμενη μάλιστα και από την παρουσία μικρών αμμολόφων. Η θαλάσσια και χερσαία περιοχή του Δήμου μας είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους με την ιδιαιτερότητα και τον συνδυασμό των στοιχείων που την συνθέτουν (παραλία, λόφοι, αμμουδιές, θέα πολλών νησιών, λουτρά, αλιεία, αρχαιολογικοί χώροι κλπ).
2.1.3. Ο Δήμος μας ταχύτατα, την μεταπολεμική περίοδο, εξελίχθηκε σε παραλιακό θέρετρο με πυκνή δόμηση εξοχικών και κυρίων κατοικιών αποτελώντας κύριο πόλο έλξεως και διέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων λουομένων κατά το θέρος προερχομένων από όλες τις περιοχές της Αττικής και ιδίως, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, των βορείων περιοχών.
2.1.4. Το βορειοανατολικό τμήμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνορεύει σε μήκος 6,5 χιλιομέτρων με τον Δήμο μας. Άλλοι όμοροι δήμοι του Αεροδρομίου είναι εκείνοι του Μαρκόπουλου, των Σπάτων και του Κορωπίου.
2.2. Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» - ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
2.2.1. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» άρχισε επίσημα τη λειτουργία του στις 28 Μαρτίου 2001. Λειτουργικά (αεροναυτιλιακά) αποτελείται από δύο παράλληλους και (αεροναυπηγικά) «ισοδύναμους» Διαδρόμους (απογειώσεως-προσγειώσεως), τον Δυτικό Διάδρομο, προς την πλευρά των Αθηνών (με τίτλο-γνώρισμα Διάδρομος 03L – δηλαδή 03αριστερός- με φορά προς Βορρά και Διάδρομος 21R – δηλαδή 21δεξιός- με φορά προς Νότο) και τον Ανατολικό Διάδρομο, προς την πλευρά της Αρτέμιδος (της θάλασσας) (με τίτλο-γνώρισμα Διάδρομος 03R – δηλαδή 03δεξιός- με φορά προς Βορρά και Διάδρομος 21L – δηλαδή 21αριστερός- με φορά προς Νότο). Οι δύο Διάδρομοι, ως θεωρητικά ισοδύναμοι, δύνανται, στο νέο αεροδρόμιο των Αθηνών να χρησιμοποιούνται μεικτώς, ήτοι να πραγματοποιούνται προσγειώσεις στον ένα Διάδρομο και απογειώσεις στον άλλον εκ παραλλήλου («μεικτή χρήση διαδρόμων»).
2.2.2. Η εναέρια δραστηριότητα του Αεροδρομίου βασίζεται σε χάρτες, όπου αφενός μεν απεικονίζονται οι υποχρεωτικές διαδρομές πτήσεων, αφετέρου δε δίδονται ακριβείς γραπτές πληροφορίες (standard instrument departures – SIDs) για τις διαδικασίες πτήσεως για κάθε προορισμό. Εκτός από τις παραπάνω πάγιες διαδικασίες (SIDs) υπάρχουν και άλλες, οι λεγόμενες διαδικασίες μειώσεως θορύβου (noise abatement procedures) οι οποίες συμπληρώνουν και τροποποιούν τις πάγιες, όσον αφορά τους χειρισμούς απογειώσεων, προσγειώσεων, διελεύσεων, δοκιμών κινητήρων καθώς επίσης και την ορθή χρήση της λειτουργίας του αεροδρομίου κατά τις νυκτερινές (23.00 έως 07.00) και μεσημβρινές (15.00 έως 17.00) ώρες .
2.2.3. Οι τελευταίες αυτές διαδικασίες (μειώσεως θορύβου) πρέπει, κατά νόμο, να εφαρμόζονται υποχρεωτικά όταν το αεροδρόμιο συνορεύει με κατοικημένες περιοχές, όπως η Άρτεμις. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές υπαγορεύει υποχρεωτικά τη σύνταξη ειδικής μελέτης θορύβου ώστε να αποτυπωθεί σε αυτήν η όχληση η οποία θα προκληθεί στους κατοίκους από τις συχνές διελεύσεις αεροσκαφών και να γίνουν έτσι ρυθμίσεις ή παρεμβάσεις. Εκτός αυτών απαιτείται και ειδική μελέτη για την εγκατάσταση μετρητικών διατάξεων για την ανάλυση εκπομπών καυσαερίων και άκαυστου καυσίμου.
2.3. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ – ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥΣ – ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
2.3.1. Κατά τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας στο και γύρω από το Νέο Αεροδρόμιο των Αθηνών πρέπει σύμφωνα με το Νόμο (βλ. πδ 396/1984 περί αεροναυτικών πληροφοριών, και λοιπή ειδικότερη νομοθεσία) και συναφείς Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, να ακολουθούνται πιστά όσα αναγράφονται στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (AIP GREECE) (στο τμήμα αυτού που αφορά το Ελευθέριος Βενιζέλος-εκδίδεται από την ΥΠΑ και περιέχει πληροφορίες μόνιμης μορφής απαραίτητες για την αεροπλοία) και στα Διεθνή Σχέδια Πτήσεων (Jeppesen), που αποτελούν και τη σχηματική (σε χάρτες και στίγματα Ραντάρ) απεικόνιση των «χαραγμένων» Αεροδιαδρόμων απογειώσεως – προσγειώσεως από τους δύο Διαδρόμους (Ανατολικό και Δυτικό). Οι ως άνω Αεροναυτικές Πληροφορίες και τα Σχέδια Πτήσεων συντάχθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Αεροδρομίου, τον προσανατολισμό των διαδρόμων απογειώσεως – προσγειώσεως των αεροσκαφών, το ανάγλυφο της περιοχής και, ιδίως, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), και ιδιαίτερα τα αναγραφόμενα στο DOC 8168 του ICAO Annex II του ICAO, Circular 207 του ICAO και ΑΝ/924 του ICAO.
2.3.2. Η ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων, το σεβασμό του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, της περιουσίας, ζωής και υγείας των κατοίκων περιοχών πλησίον του Αεροδρομίου, καθορίζει με ακρίβεια, εν πρώτοις, την υποχρεωτική πορεία των αεροσκαφών που απογειώνονται ή προσγειώνονται σε οποιονδήποτε από τους δύο Διαδρόμους του Αεροδρομίου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την περιοχή μας, σημασία έχουν κυρίως οι απογειώσεις των αεροσκαφών προς Βορρά (δηλ. είτε από τον Δυτικό Διάδρομο -03L- είτε από τον Ανατολικό Διάδρομο -03R-) και οι προσγειώσεις με φορά προς Νότο (δηλ. είτε στον Δυτικό Διάδρομο -21R- είτε στον Ανατολικό Διάδρομο -21L-). Σχηματική απεικόνιση των όσων θα εκθέσουμε στη συνέχεια γίνεται στο ακόλουθο Σχέδιο, όπου απεικονίζεται ο χάρτης της περιοχής του Αεροδρομίου και της πόλεώς μας και οι πορείες των αεροσκαφών – με τη μαύρη γραμμή απεικονίζεται η κανονική (νόμιμη) πορεία των αεροσκαφών από τους δύο Διαδρόμους, Δυτικό και Ανατολικό, με τις πράσινες γραμμές οι παράνομες πορείες αεροσκαφών από τον Δυτικό Διάδρομο (03R – 21L) και με τις κόκκινες γραμμές οι παράνομες πορείες των αεροσκαφών από τον Ανατολικό Διάδρομο (03L – 21R) - (στο εξής «το Σχέδιο»).
2.3.3. Όσον αφορά τις νόμιμες πορείες των αεροσκαφών, τόσο για τη μία περίπτωση, όσο και για την άλλη περίπτωση (απογείωση δηλαδή προς Βορρά είτε από τον δυτικό είτε από τον ανατολικό διάδρομο) υπάρχουν οι εξής υποχρεωτικές πορείες των αεροσκαφών:
2.3.3.1. Υποχρεωτική πορεία αεροσκαφών που απογειώνονται από το Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά (03L) – ICAO RULES & AIP GREECE – VOLUME 1, AGA 23.1 (παρ. 10.1 και 10.2): Η απογείωση πρέπει να γίνεται με πορεία 33 μοιρών (Βόρεια-Βορειοανατολική), ακολούθως πρέπει να ακολουθείται σταθερή πορεία παράλληλα με τη θάλασσα και στις δυτικές παρυφές της πόλεως της Αρτέμιδος. Στη θέση R 033 SAT (θαλάσσια περιοχή Βόρεια-Βορειοανατολικά της Αρτέμιδος, 12 μίλια μακριά από το αεροδρόμιο και σε ύψος 4000 πόδια), θα γίνεται δεξιά στροφή, πορεία 106 μοιρών (Ανατολική-Νοτιοανατολική), προς Κάρυστο. Αντίστοιχη (με αντίστροφη κατεύθυνση) πορεία ακολουθείται για την προσγείωση αεροσκάφους στον Δυτικό Διάδρομο, με φορά προς Νότο (21R). Η πορεία αυτή εικονίζεται στο Σχέδιο με τη μαύρη γραμμή Νο 1. Η πορεία αυτή σε ελάχιστες περιπτώσεις μόνο εφαρμόζεται.
2.3.3.2. Υποχρεωτική πορεία αεροσκαφών που απογειώνονται από τον Ανατολικό Διάδρομο προς Βορρά (03R) - ICAO RULES & AIP GREECE – VOLUME 1, AGA 23.1 (παρ. 10.1 και 10.2): Η απογείωση πρέπει να γίνεται με πορεία 48 μοιρών (Βορειοανατολική), ακολούθως σταθερή πορεία πάνω από μια στενή λωρίδα της Αρτέμιδος. Στα 1100 πόδια, θα γίνεται δεξιά στροφή, πορεία 86 μοιρών (Ανατολική-Βορειοανατολική), προς Κάρυστο. Αντίστοιχη (με αντίστροφη κατεύθυνση) πορεία ακολουθείται για την προσγείωση αεροσκάφους στον Δυτικό Διάδρομο, με φορά προς Νότο (21L). Η πορεία αυτή εικονίζεται στο Σχέδιο με τη μαύρη γραμμή Νο 2. Και η πορεία αυτή σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα.
2.3.4. Οι παραπάνω υποχρεωτικές πορείες λαμβάνουν πρόνοια ώστε να αποφεύγεται η όχληση της περιοχής της Αρτέμιδος αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την υπέρπτηση των αεροσκαφών. Έτσι κατά την απογείωση των αεροσκαφών από τον Δυτικό διάδρομο προς Βορρά (Πορεία με μαύρη γραμμή Νο 1) τα αεροπλάνα δεν περνούν σε κανένα σημείο πάνω από την πόλη μας, ενώ κατά την απογείωση των αεροσκαφών από τον Ανατολικό διάδρομο προς Βορρά (Πορεία με μαύρη γραμμή Νο 2), τα αεροπλάνα περνούν σε ένα και μόνο σημείο, το οποίο αποτελεί μια στενή (τη στενότερη) λωρίδα και σε ικανό ύψος 1.100 ποδών.
2.3.4. Οι ως άνω υποχρεωτικές πορείες, που υπάρχουν τόσο στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (AIP GREECE), όσο και στα Διεθνή Σχέδια πτήσεων (JEPPESEN), συνοδεύονται και από συναφείς Διαδικασίες Μειώσεως Θορύβου (noise abatement procedures), οι οποίοι επίσης καταγράφονται λεπτομερώς και στις οποίες υπόκεινται όλες οι πτήσεις αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με το άρ.12 παρ.3 του Π.Δ. 1178/81 (ΦΕΚ 291/Α/81) «περί της μετρήσεως και του ελέγχου του θορύβου των αεροσκαφών», ο σκοπός των διαδικασιών τούτων είναι η συγκράτηση των αεροσκαφών μακράν των κατοικημένων περιοχών και η εξασφάλιση έτσι του μικρότερου δυνατού ποσοστού οχλήσεως. Αυτή η διαδικασία έχει ενσωματωθεί στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (στο τμήμα του που αφορά το «Ελ. Βενιζέλος») (AIP GREECE, VOL. 1 AGAQ 2-3-15). Εκεί περιγράφονται τι πρέπει να γίνεται στη γη και στον αέρα ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας. Συγκεκριμένα:
2.3.4.1. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (ειδικότερα AIP GREECE – VOLUME 1, AGA 2-3-15, παρ. 2.2), κατά τη διάρκεια τη νύκτας (ήτοι από 23.00 έως και 07.00), όταν επικρατούν άνεμοι βορείου τομέως, όλες οι απογειώσεις πρέπει να γίνονται από τον Δυτικό Διάδρομο (03L), και όχι από τον Ανατολικό διάδρομο, ώστε να αποφεύγεται η κατοικημένη περιοχή της Αρτέμιδος. Εξαίρεση στον ως άνω κανόνα γίνεται δεκτή μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις (κυρίως περιπτώσεις ανάγκης και λόγω καιρικών φαινομένων).
2.3.4.2. Σύμφωνα με τους ίδιους ως άνω κανόνες (παρ. 4.2 και 4.3), και ως επιπρόσθετη υποχρεωτική Διαδικασία Μειώσεως Θορύβου, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο Ανατολικός Διάδρομος προς Βορρά (03R) για απογειώσεις από α) τα αεροσκάφη τα λεγόμενα Δευτέρου Κεφαλαίου (Chapter II), δηλαδή από παλαιά, θορυβώδη αεροσκάφη, τα οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 92/14/ΕΟΚ – πδ 252/92), έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την αεροπλοΐα από τις 31.3.2002, τα οποία όμως, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν αποσύρθηκαν και β) αεροσκάφη με ΜΤΟW (μεικτό βάρος) μεγαλύτερο από 300 τόνους.
2.3.5. Στις διαδικασίες αυτές περιλαμβάνεται και το Σύστημα Παρακολουθήσεως Θορύβων (Noise Monitoring System). Το σύστημα αυτό αποτελείται από μόνιμους και σε επιλεγμένα σημεία –κάτωθι των ιχνών πτήσεων- κατοικημένων περιοχών, καταγραφέων θορύβου «ντεσιμπελόμετρα» (DBmeter). Κάθε πτήση καταγράφεται ως προς τον θόρυβο που προκαλεί στο συγκεκριμένο σημείο του καταγραφέα, οι δε μετρήσεις πρέπει να ελέγχονται ώστε να εντοπίζονται πτήσεις εκτός επίσημης πορείας, ή πτήσεις που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες μειώσεως θορύβου. Πριν γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουν καθορισθεί οι αποδεκτές στάθμες θορύβου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (standards), έτσι ώστε η πορεία των αεροσκαφών να ακολουθεί συγκεκριμένες συντεταγμένες για την όσο το δυνατόν μικρότερη ενόχληση των κατοίκων. Το σύστημα αυτό το έχει εγκαταστήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έχοντας δέκα μόνιμους σταθμούς περιμετρικά του Αεροδρομίου.
2.3.6. Οι ως άνω νομοθετημένοι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και διαδικασίες μειώσεως θορύβου είναι σαφείς και εξασφαλίζουν αφενός την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Αεροδρομίου και της εναέριας κυκλοφορίας και αφετέρου την ασφάλεια και το σεβασμό των εννόμων αγαθών των κατοίκων των περιοχών κοντά στο Αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένης, ιδίως, της πόλεώς μας.
2.3.7. Με την παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά μας, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΩΣ ΑΝΩ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΩΣ ΘΟΡΥΒΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
2.3.8. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου και ενώ τα αεροσκάφη θα έπρεπε να ακολουθούν τις αποτυπωμένες στους εγκεκριμένους χάρτες υποχρεωτικές πορείες, αντιθέτως και κατά τρόπο παράνομο, αντίθετο σε κάθε κανόνα ασφάλειας της αεροπλοΐας και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τα αεροσκάφη ακολουθούν έως και σήμερα διαφορετικές (δηλαδή παράνομες) πορείες όταν απογειώνονται προς Βορρά χρησιμοποιώντας τους δύο Διαδρόμους 03R και 03L, στις περιπτώσεις δηλαδή που επικρατούν βόρειοι ή βορειανατολικοί άνεμοι και νηνεμία. Συγκεκριμένα:
2.3.8.1. Στην απογείωση αεροσκαφών από τον Ανατολικό Διάδρομο προς Βορρά (03R), τα αεροσκάφη δεν ακολουθούν την μία και μοναδική νόμιμη πορεία που περιγράφηκε παραπάνω (Πορεία με μαύρη γραμμή Νο 2 στο Σχέδιο), αλλά ακολουθούν πολλές διαφορετικές πορείες, διασκορπισμένες πάνω από ολόκληρη την κατοικημένη περιοχή της Αρτέμιδος (Πορείες με κόκκινες γραμμές στο Σχέδιο).
2.3.8.2. Στην απογείωση αεροσκαφών από τον Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά (03L), τα αεροσκάφη δεν ακολουθούν τη μία και μοναδική νόμιμη πορεία (Πορεία με μαύρη γραμμή Νο 1 στο Σχέδιο), αλλά ακολουθούν πορεία Ανατολικού Διαδρόμου -03R- (δηλαδή, αμέσως μετά την απογείωση από τον Δυτικό Διάδρομο 03L, στρίβουν στα 1100 feet (πόδια) δεξιά, τέμνουν τον αεροδιάδρομο του Ανατολικού Διαδρόμου και πετούν πάνω από την πόλη της Αρτέμιδος και σε διαφορετικά κάθε φορά σημεία (Πορείες με πράσινες γραμμές στο Σχέδιο). Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος σοβαρότατου αεροπορικού δυστυχήματος, εξαιτίας της (παράνομης) πορείας είναι εμφανής: εάν αεροσκάφος, ερχόμενο για προσγείωση στον Ανατολικό Διάδρομο προς Βορρά (03R), αποτύχει κατά την προσγείωση, θα πρέπει αμέσως να επιχειρήσει αναγκαστική απογείωση προς Βορρά, με αποτέλεσμα να συναντήσει στην πορεία του το κάθετα προς αυτό απογειωμένο από τον διάδρομο 03L αεροσκάφος (που ακολουθεί μία από τις με πράσινη γραμμή σημειούμενες πορείες). Το αποτέλεσμα θα είναι είτε να συγκρουσθούν τα αεροσκάφη στον αέρα πάνω από την Αρτέμιδα, είτε, αν αποφευχθεί η σύγκρουση, να προκληθεί έντονη περιδίνηση του δευτέρου αεροσκάφους και στη συνέχεια πτώση του, λόγω των κενών αέρος που θα δημιουργηθούν (μη τήρηση των μεταξύ δυο αεροσκαφών αποστάσεων ασφαλείας που ορίζει ο νόμος).
2.3.9. Με τις ως άνω παράνομες πτήσεις, τα αεροσκάφη διαπερνούν την κατοικημένη περιοχή της πόλεως της Αρτέμιδος σε διαφορετικά σημεία στο μήκος των 12 χιλιομέτρων που εκτείνεται αυτή προκαλώντας εντονότατο θόρυβο σε όλη την πόλη. Όταν τα αεροσκάφη διέρχονται από τα σημεία Χ, Ψ κι Ω του Σχεδίου, τα οποία απέχουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το σημείο Κ από το οποίο θα διέρχοντο αν ακολουθούσαν τη σωστή πορεία, κατ’ ανάγκην αυξάνουν τις στροφές της μηχανής τους ώστε σε μικρότερη απόσταση να μπορέσουν να αποκτήσουν το απαιτούμενο ύψος ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι οι θόρυβοι να είναι πολύ εντονότεροι. Εξάλλου κοντά στα σημεία Χ και Ψ του Σχεδίου υπάρχουν λόφοι, στους οποίους μάλιστα είναι εγκατεστημένα τα ραντάρ και οι δεξαμενές καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι κατά παραβίαση των κανόνων ασφαλείας τα αεροσκάφη πετούν πολύ χαμηλότερα από ό,τι επιβάλλεται από το AIP GREECE.
2.3.10. Οι παραπάνω παράνομες απογειώσεις αεροσκαφών που παραβιάζουν τις θεσπισμένες διαδικασίες, πραγματοποιούνται καθημερινά, ως «διαδικασία ρουτίνας», και δεν αποτελούν «εξαιρετικές περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή καιρικών φαινομένων», που δικαιολογούν παρέκκλιση πορείας, ως οι ελάχιστες εξαιρέσεις που προβλέπονται από το AIR GREECE VOLUME 1, AGA 2-3-15, 1 MAR 2001/2.
2.3.11. Σε άμεση συνάρτηση με τις ως άνω παράνομες πτήσεις πάνω από την πόλη μας, βρίσκονται και τελούμενες παραβιάσεις του ιδίου του Κυρωτικού Νόμου για τη Σύμβαση Κατασκευής και Λειτουργίας του Νέου Αεροδρομίου των Αθηνών ν.2338/95 (Άδεια Κατασκευής Τμήμα 2 – Δικαίωμα Κατασκευής § 1-2-3-4), από τις οποίες βασικότερη είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε η ταπείνωση (δηλ. ισοπέδωση) του «Νοτίου Λόφου», όπως αυτή περιγράφεται στο τμήμα 3 της §4.1, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαροί λόγοι ασφαλείας στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τον Ανατολικό Διάδρομο (03R). Για να επιτευχθεί η προσγείωση ή απογείωση των αεροσκαφών στον Ανατολικό Διάδρομο με κατεύθυνση προς Νότο, εξαιτίας του εμποδίου των ορεινών όγκων με την ονομασία «Νότιος Λόφος», μετατοπίσθηκε το «κατώφλι» του Ανατολικού Διαδρόμου, πράγμα που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 7 εδ. θ’ του Π.Δ. 1178/81 (Κεφάλαιο Ε’). Έτσι έπαψε το Αεροδρόμιο να έχει δύο Διαδρόμους ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ, όπως δήλωσε ο κ. Ηλιού (Δ/ντης Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ), παρουσία Υπηρεσιακών Παραγόντων (Γ.Γ. ΥΠΑ, κ. Καβαδάς και κ. Παυλόπουλος) κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 5.4.2002 στην οποία παρευρίσκονταν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων «ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ» κ. Αποστολάκης, «ΜΕΡΙΜΝΑ» κ. Α. Βλάχος, «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ» Ε. Ασλανίδου, Ε. Καραβασίλης, Ε. Πιτσιγαυδάκης, «ΛΥΚΟΜΠΟΥΤΙ» Ι. Παπαλοής, του Δήμου Αρτέμιδος, καθώς και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου Βάρης κ. Χαρ. Καρίμαλης.
2.3.12. Επίσης κατά παράβαση του νόμου δεν τηρούνται και οι Διαδικασίες Μειώσεως Θορύβου. Συγκεκριμένα, έχει επανειλημμένως παρατηρηθεί ότι δεν τηρείται το νυκτερινό ωράριο, αφού αεροσκάφη είτε απογειώνονται κατά τη διάρκεια της νύκτας (23.00 έως 07.00) από τον Ανατολικό Διάδρομο, ή προβαίνουν στην άκρως παράνομη και επικίνδυνη ενέργεια της απογειώσεως από τον Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά (03L), με διαδικασίες Ανατολικού Διαδρόμου προς Βορρά (03R), όπως αναφέρθηκε παραπάνω (§2.3.8.2), δηλαδή αντί να ακολουθήσουν πορεία 12 μιλίων στις 034 μοίρες Βόρεια (προς Ραφήνα), όπως ορίζουν οι Χάρτες Αεροναυσιπλοϊας (δηλαδή την Πορεία που στο Σχέδιο σημειώνεται με τη μαύρη γραμμή Νο 1), εφαρμόζουν πορεία Ανατολικού Διαδρόμου (03R), τέμνοντας τον αεροδιάδρομο κάθετα, περνώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη της Αρτέμιδος (δηλαδή τις Πορείες που στο Σχέδιο σημειώνονται με τις πράσινες γραμμές), με αποτέλεσμα ο κίνδυνος συγκρούσεως αεροσκαφών στον αέρα πάνω από την πόλη μας να είναι ορατός. Επίσης λαμβάνουν χώρα συνέχεια και καθημερινά, ως «διαδικασία ρουτίνας» πέραν των παραπάνω και οι ακόλουθες παραβιάσεις των διαδικασιών μειώσεως θορύβου :
2.3.13.1. Κατά παράβαση του άρ.11 του π.δ. 1178/1981, κανένα Πολεοδομικό Γραφείο στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι γύρω του Αεροδρομίου, δεν έχει ενημερωθεί για την θέσπιση προδιαγραφών και επιβολής μέτρων στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές για την προστασία έναντι θορύβου από τα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανοικοδόμηση των πόλεων αυτών.
2.3.13.2. Παραβιάζεται το άρ.12 του π.δ. 1178/81, του οποίου η παράγραφος 3 ρητώς αναφέρει ότι «Σκοπός των διαδικασιών μειώσεως θορύβου είναι η συγκράτηση των αεροσκαφών, όσο το δυνατόν μακριά από κατοικημένες περιοχές και η εξασφάλιση έτσι του μικρότερου δυνατού ποσοστού οχλήσεως». Αυτό όμως δεν συμβαίνει διότι τα αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη (απογείωση με Βορείους Ανέμους και προσγείωση με Νοτίους Ανέμους) χρησιμοποιώντας τον Ανατολικό Διάδρομο (03R) αντί του Δυτικού (03L). Ομοίως, οι παράγραφοι 4, 5, 6 και 7 (που ορίζουν τις λεπτομέρειες τηρήσεως των διαδικασιών μειώσεως θορύβου, εκ μέρους των κυβερνητών αεροσκαφών και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) δεν έχουν εφαρμοσθεί.
2.3.13.3. Παραβιάζεται ειδικότερα η παρ.3 του άρ.12 του π.δ. 1178/1981 η οποία επιτάσσει ρητά : «Εκπονείται μελέτη η οποία ερευνά και αποδεικνύει την ύπαρξη προβλήματος θορύβου ως και το μέγεθος αυτού». Τέτοια μελέτη όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί.
2.3.13.4. Παραβιάζεται η παράγραφος 4 εδάφιο α΄ του άρ.12 του π.δ.1178/81 καθώς το 90% των κυβερνητών αεροσκαφών δεν καθοδηγούν την πτήση σύμφωνα με τις υποχρεώσεις οι οποίες περιγράφονται στα ΑΝΝΕΧ 6 & ΑΝΝΕΧ 2 του ICAO.
2.3.13.5. Παραβιάζεται η παράγραφος 5 εδάφιο α΄ του π.δ.1178/81 (περί συνεργασίας κυβερνητών και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την τήρηση των διαδικασιών μειώσεως θορύβου) καθώς αυτή δεν έχει ληφθεί υπόψη καθόλου και δεν εφαρμόζεται.
2.3.13.6. Παραβιάζεται η παράγραφος 6, εδάφια α’, β’, γ’, δ’ και ε’ του π.δ.1178/81 (περί των διαδικασιών μειώσεως θορύβου ιδιαίτερα στις απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών) καθώς οι σχετικές προβλέψεις δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, ούτε και έχει καταβληθεί προσπάθεια, αν εξαιρέσουμε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου 2001 και του Πάσχα 2002.
2.3.13.7. Επίσης δεν εφαρμόζονται :
α) Τα έγγραφα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βερελή για την απογείωση των θορυβωδών αεροσκαφών (CHAPTER ΙΙ) από τον Δυτικό Διάδρομο (03L) (με Βορείους Ανέμους), παρά τις εξαγγελίες τους για τις προσπάθειες μειώσεως θορύβου κλπ.
β) Το έγγραφο του Υποδιοικητού ΥΠΑ κ. Θεοδωρόπουλου για την απογείωση όλων των θορυβωδών αεροσκαφών από τον Δυτικό Διάδρομο (03L).
2.3.13.8. Επίσης εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι προσγειώνονται και απογειώνονται αεροσκάφη τα οποία δεν πληρούν τη Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (CHAPTER ΙΙ αεροσκάφη, τα οποία, σύμφωνα με την Νομοθεσία Ε.Ε. (Οδηγία 92/14/ΕΟΚ – π.δ. 252/92) θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από 31.3.2002).
2.3.13.9. Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι, κατά τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τελούνται παράνομες και εγκληματικές πράξεις, που έχουν σχέση με παράνομες πτήσεις πάνω από την πόλη μας, ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΩΝ και ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΘΟΡΥΒΟΥ, η σαφής τήρηση των οποίων είναι μόνη ικανή να εξασφαλίσει την ομαλή, ασφαλή και υγιή ζωή των κατοίκων της πόλεώς μας.
2.4. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ – ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑΣ – ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ – Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ
2.4.1. Με την ως άνω παράνομη πορεία των αεροσκαφών, αλλά και την παραβίαση των οικείων διατάξεων για τη μείωση του θορύβου, τα αεροσκάφη διασκορπίζονται σε όλη την κατοικημένη περιοχή του Δήμου Αρτέμιδος, πετώντας σε ύψος 100 έως 200 μ. πάνω από την οροφή των σπιτιών με ορατό πλέον τον κίνδυνο του ατυχήματος, δεδομένου ότι τα περισσότερα ατυχήματα (διεθνώς) έχουν συμβεί σε ακτίνα 6 χλμ. από το Αεροδρόμιο. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέσα σε αυτήν την περιοχή λειτουργούν οκτώ Σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσιο-Λύκειο, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ), δέκα Εκκλησίες, Ξενοδοχεία, Ιατρεία, Φροντιστήρια (Ελληνικών και Ξένων Γλωσσών) κλπ.
2.4.2. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος Αρτέμιδος τους χειμερινούς μήνες απαριθμεί περί τους 30.000 κατοίκους, τους δε θερινούς υπερβαίνει τις 100.000. Το καλοκαίρι του έτους 2001 πολλοί παραθεριστές εγκατέλειψαν τα νοικιασμένα σπίτια (λόγω του θορύβου), πολλοί δε εξ αυτών βρίσκονται στα Δικαστήρια με τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών ζητώντας να τους επιστραφούν τα χρήματα. Για το έτος 2002 τα προσφερόμενα προς ενοικίαση σπίτια κατά τον μεγαλύτερο αριθμό δεν ενοικιάσθηκαν και η ζήτηση έχει πέσει κατά 70%. Φυσική συνέπεια, όταν ο προκαλούμενος θόρυβος κυμαίνεται μεταξύ 80 – 108 DB.
2.4.3. Οι παράνομες πτήσεις θέτουν σε κίνδυνο και πολιτιστικά αγαθά της περιοχής μας. Σε έγγραφο του «Κέντρου Λίθου» του Υπουργείου Πολιτισμού προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αναφέρεται ότι ο θόρυβος στην περιοχή της Αρχαίας Βραυρώνος από τις πτήσεις του γειτονικού Αεροδρομίου δεν θα υπερβαίνει τα 15 DB. Αυτό ανατρέπεται από τα δεδομένα των αυθαιρέτων πτήσεων που περιγράφηκαν παραπάνω, για τις οποίες έχει καταγραφεί ένταση ήχου 108 DB σε περιοχή 2 χλμ βόρεια του Ιερού στον φορητό καταγραφέα του Αεροδρομίου που εγκαταστάθηκε εκεί για 4 ημέρες. Επίσης έχει παρατηρηθεί αεροσκάφη να υπερίπτανται πάνω από το Ιερό (περιοχή Χαμολιά) σε ύψος 5000 ποδιών ενώ στο ATHINAI NOISE PROCEDURES απαγορεύονται οι πτήσεις αεροσκαφών Jet κάτω των 10.000 ποδιών άνωθεν της Ακροπόλεως και Φιλοπάππου, λόγω των κραδασμών.
2.4.4. Εντός του Αεροδρομίου, στο βόρειο άκρο του, δυτικά του τέλους του Ανατολικού Διαδρόμου (03R) και πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο Σπάτων-Λούτσας, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές (500μ. περίπου) εγκαταστάθηκε το πεδίο δοκιμών κινητήρων αεροσκαφών της Ο.Α. Με τη λειτουργία του, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εκπομπής θορύβων, δεδομένου ότι δοκιμάζονται όλοι οι κινητήρες στο μέγιστο (max) της ισχύος τους επί του εδάφους.
2.4.5. Οι παράνομες πτήσεις των αεροσκαφών σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη μας, απειλούν καθημερινά όλη την πόλη, το περιβάλλον, τις περιουσίες μας, την υγεία και την ίδια μας τη ζωή. Ο θόρυβος που προκαλείται είναι ανυπόφορος και κλονίζει την ψυχική μας ισορροπία και την υγεία μας. Οι αυθαίρετες αλλαγές πορείας είναι βαρύτατα εγκληματικές πράξεις, που μπορούν να προκαλέσουν σύγκρουση στον αέρα με άλλο αεροσκάφος, ενώ ενισχύονται οι πιθανότητες αεροπορικού δυστυχήματος πάνω από τα κεφάλια μας!!!! Ένα σφόδρα πιθανό «σενάριο» ατυχήματος είναι αυτό που περιγράφηκε παραπάνω: Επιχειρείται απογείωση αεροσκάφους από τον Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά -03L-, με πορεία Ανατολικού Διαδρόμου, δηλαδή την παράνομη απότομη στροφή δεξιά και τομή του Ανατολικού Διαδρόμου -03R-, όπως περιγράψαμε παραπάνω, και την ίδια στιγμή, καθώς γίνεται μεικτή χρήση Αεροδιαδρόμων, προσγειώνεται άλλο αεροσκάφος, στον Ανατολικό Διάδρομο -03R-, το οποίο, σε περίπτωση αποτυχημένης προσγείωσής του, θα πρέπει να απογειωθεί και πάλι προς Βορρά από τον Ανατολικό Διάδρομο -03R-, ενώ την ίδια στιγμή στην πορεία του αεροδιαδρόμου του βρίσκεται το αεροσκάφος που, αφού απογειώθηκε από τον Δυτικό Διάδρομο, παράνομα μπήκε στην πορεία του. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου –ΠΙΘΑΝΟΥ- συμβάντος και ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ θα είναι καταστροφικά και θα κοστίσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές!!!! Υφίσταται, συνεπώς, και σοβαρό θέμα ασφαλείας πτήσεων-εδάφους. Αλλά και πέρα από την περίπτωση αυτή, οι πολύ χαμηλές παράνομες πτήσεις πάνω από την πόλη μας δημιουργούν πολλούς κινδύνους, σε περίπτωση εισρόφησης πουλιών ή τυχαίας μηχανικής βλάβης δεδομένου ότι το ελάχιστο ύψος ασφαλείας των 1100 ποδιών, επάνω από λόφους (Αγίου Ιωάννου 215 m = 650 πόδια) περιορίζεται στα 450 πόδια.
2.4.6. Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους, τους οποίους καταμηνύουμε με την παρούσα, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ως πιθανότερη όμως εκδοχή είναι η εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων. Φαίνεται ότι εκτελούμενες παράνομες πορείες των αεροσκαφών είναι περισσότερο «βολικές» και οικονομικές, αφού ένα αεροσκάφος, που απογειώνεται, λ.χ., από τον Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά (03L), αντί να κάνει τη «μεγάλη βόλτα» (ήτοι τη νόμιμη πορεία!) προς τη Βόρεια Αττική και στη συνέχεια τον κύκλο προς Κάρυστο, προτιμά να στρίψει αμέσως δεξιά και με ευθεία (παράνομη) πορεία, τέμνοντας δύο ή τρεις άλλους αεροδιαδρόμους, για να βρεθεί πάνω από την Κάρυστο, καίγοντας λιγότερα καύσιμα (εξοικονομούνται περί τις 500.000 δρχ. για κάθε τέτοια «συντόμευση πορείας») και κερδίζοντας πάνω από 5 λεπτά πτήσεως!! ΤΟΣΟ ΈΧΟΥΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!!
2.4.7. Εξάλλου, η απογείωση προς Βορρά από τον Ανατολικό Διάδρομο (03R) είναι περισσότερο οικονομική και γρήγορη, αφού πιο γρήγορα φτάνει το αεροσκάφος πάνω από την Κάρυστο. Με τις τελούμενες παράνομες πτήσεις όμως, ούτε και αυτή την πορεία τηρούν αλλά τα αεροσκάφη στρίβουν στο μέσον της διαδρομής μεταξύ Αρτέμιδας και Καρύστου για να κερδίσουν ακόμη περισσότερο χρόνο και καύσιμα! Γι’ αυτό εξάλλου και προτιμάται ο Διάδρομος αυτός κατά κόρον, έστω και αν (επισήμως) συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση του, ιδιαίτερα δε τη νύκτα δεν επιτρέπεται η χρήση του, λόγω του θορύβου που προκαλεί πάνω από την πόλη μας.
2.4.8. Το μέγεθος και το ανεξέλεγκτο της ηχορυπάνσεως της περιοχής μας, «δικαιολογείται» ακόμη περισσότερο, καθώς, εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το θόρυβο που προκαλούν τα αεροσκάφη πάνω από την Αρτέμιδα (κατ’ άρθρο 29 ν. 2338/1995: Περιβάλλον §29.1.1 και 29.1.2) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αυτό προκύπτει από το υπ’ αριθμ. πρωτ. Β 19266 έγγραφο της «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε:» στο οποίο αναφέρεται ότι η πόλη της Αρτέμιδος δεν συμπεριλαμβανόταν στο άρθρο 8 του κυρωτικού νόμου 2338/1995.
2.4.9. Προς ΑΠΟΔΕΙΞΗ των τελουμένων ως άνω παρανόμων πτήσεων και καταστρατηγήσεως των Διαδικασιών Μειώσεως Θορύβου, πέρα από τις προσωπικές μαρτυρίες χιλιάδων κατοίκων της πόλεώς μας, υπάρχουν και συγκεκριμένες ενδείξεις των σταθμών καταγραφής θορύβου του ιδίου του Αεροδρομίου. Ιδίως κατά το νυκτερινό ωράριο, επανειλημμένως καταγράφεται έντονος θόρυβος στο κέντρο της Αρτέμιδος, από αεροσκάφος που απογειώνεται προς Βορρά από τον Δυτικό Διάδρομο (03L), και που ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ, για να καταγραφεί τέτοιος θόρυβος!!! Συνεπώς, αυτό το αεροσκάφος, απογειώθηκε από τον Δυτικό Διάδρομο προς Βορρά (03L), έστριψε απότομα δεξιά και ακολούθησε πορεία Ανατολικού Διαδρόμου προς Βορρά (03R) με αποτέλεσμα να βρεθεί πάνω από το κέντρο της Αρτέμιδος (δηλαδή ακολούθησε τις σημειούμενες με πράσινες γραμμές Πορεία).
2.4.10. Με επιστολές διαμαρτυρίας που αποστείλαμε στις 18/4/2001 (αρ. πρωτ. 877/19-4-2001) αλλά και 9/7/2001 (αρ. πρωτ. 4804/16-7-2001 και 13-8-2001) οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί, είχαμε θέσει στους υπευθύνους το έντονο πρόβλημα θορύβων που αντιμετωπίζουμε από τις πτήσεις των αεροσκαφών, οι οποίες υπερβαίνουν τα ανώτατα προβλεπόμενα επιτρεπτά όρια (φθάνουν και τα 100,1 DB).
2.4.11. Αναλυτικότερα, είχαμε παραθέσει δειγματοληπτικούς χρόνους παραβιάσεως τόσον του ωραρίου (23.00 – 07.00), όσο και των αεροδιαδρόμων από αεροσκάφη, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα την ίδια διαδικασία, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η υγεία μας, να απειλείται η ζωή μας, και να ζημιώνονται οι περιουσίες μας, αφού μεγάλος αριθμός ενοικιαζομένων κατοικιών στην πόλη της Αρτέμιδας, έχουν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους-παραθεριστές (λόγω του αφόρητου θορύβου) προκαλώντας ζημία εκατομμυρίων δραχμών στο σύνολο των ιδιοκτητών τους και την οποία ζημία θα διεκδικήσουν.
2.4.12. Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας οι υπεύθυνοι ακολουθούν υπαίτια παρελκυστική τακτική αρνούμενοι πεισματικά την υλοποίηση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι αποτελούν Νόμο του Ελληνικού Κράτους, συνεχίζοντας έτσι την παράνομη και κατά παράβαση των καθηκόντων τους συμπεριφορά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία μας, την ζωή μας και την περιουσία μας.
2.4.13. Παρά τις εξώδικες διαμαρτυρίες μας οι οποίες ουδέποτε μέχρι σήμερα απαντήθηκαν, (εστάλη μόνον μία εξώδικος από τους αρμοδίους του Αερολιμένος, με γενικό και αόριστο περιεχόμενο, παραπέμποντάς μας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), αλλά και τις επιστολές Συλλόγων, ιδιωτών κλπ καθώς και τις αλλεπάλληλες αναφορές και ερωτήσεις κ.κ. Βουλευτών, ή δεν απαντούν σε αυτές, ή ισχυρίζονται ότι τα αναφερόμενα σε αυτές είναι ψευδή και δεν ευσταθούν, αφού η αλήθεια προκύπτει περίτρανα από την καταγραφή του θορύβου των μηχανημάτων που αποτελεί ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι πραγματοποιούνται παράνομες πτήσεις πάνω από την πόλη της Αρτέμιδος.
2.4.14. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ότι ο/οι συντάκτης/ες τόσο του απαντητικού εξωδίκου προς τον πρώτο από εμάς, όσο και του εγγράφου που υπογράφει ο Υπουργός κ. Βερελής, αναφέρουν τον Δυτικό Διάδρομο με κωδικό στοιχείο 03R αντί του ορθού 03L! (φανταστείτε λόγω αυτής της συγχύσεως να δοθεί τέτοια εντολή προσγειώσεως – απογειώσεως σε δύο αεροσκάφη τι θα επακολουθήσει !!!).
2.4.15. Τέλος θα πρέπει οι υπεύθυνοι να παύσουν να επικαλούνται ότι μέσα στις εξαιρέσεις των απογειώσεων από τον Δυτικό Διάδρομο (03L) συμπεριλαμβάνεται και η αυξημένη κυκλοφορία (άλλωστε τη νύκτα, που κατά κόρον πραγματοποιούνται οι ως άνω παράνομες πτήσεις, δεν είναι αυξημένη η κυκλοφορία!). Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στη Νομοθεσία, ίσως όμως υπάρχει στη σφαίρα της φαντασίας των συμφερόντων.
2.4.16. Συμπέρασμα: Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν για τις απογειώσεις με Βορείους ανέμους χρησιμοποιείτο πάντα ο Δυτικός Διάδρομος (03L), όπου η προδιαγεγραμμένη πορεία των αεροσκαφών δεν περνάει πάνω από την Αρτέμιδα, όπως έγινε επί 5 ημέρες στις 15 Αυγούστου 2001 και το Μ. Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 2002, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα τόσο στη λειτουργία του Αερολιμένος όσο και στους κατοίκους της Αρτέμιδος και όχι μόνον.
2.5. Στενά συνυφασμένο με το θέμα των παρανόμων πτήσεων πάνω από την πόλη μας και τη μη τήρηση των Διαδικασιών Μειώσεως Θορύβου, είναι και οι σοβαρότατες ελλείψεις στον Εξοπλισμό Αεροναυτιλίας του Αεροδρομίου, κατά παράβαση του άρθρου 17 του κυρ. νόμου 2338/1995, παράβαση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα:
2.5.1. Το σύστημα τυφλής προσγειώσεως ή απογειώσεως αεροσκαφών (ILS) που καλύπτει τους ΝΟΤΙΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ (ΛΟΦΟΥΣ) δεν είναι ασφαλές αν ληφθούν υπόψη τα όσα ελέχθησαν (όπως προαναφέρθηκε) κατά τη σύσκεψη της 05.04.2002 δια στόματος αρμοδίων υπαλλήλων (κ.κ. Ηλιού κλπ.), αφού δεν ταπεινώθηκε (δηλ. ισοπεδώθηκε) ο «Νότιος Λόφος» και δεν είναι αεροναυτιλιακά ισοδύναμοι οι δύο Διάδρομοι.
2.5.2. Οι οδηγίες μειώσεως θορύβου (προς τους κυβερνήτες αεροσκαφών) δεν είναι καταγεγραμμένες στα μαγνητοφωνημένα μηνύματα – οδηγίες (A.T.I.S) του Πύργου ελέγχου, εις τρόπον ώστε να αποφεύγονται οι κατοικημένες περιοχές.
2.5.3. Οι σταθμοί μετρήσεως θορύβου (5 τον αριθμό στην περιοχή Αρτέμιδος) δεν έχουν διασυνδεθεί με το Ραντάρ (όπως ορίζει ο εν λόγω νόμος), με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται άμεσα το αεροσκάφος που παρεκκλίνει της πορείας του, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατά το νυκτερινό ωράριο 23.00 έως 07.00 τα αεροσκάφη που απογειώνονται από τον Δυτικό Διάδρομο (03L) αντί να συνεχίζουν ευθεία πορεία 12 μιλίων, να στρίβουν πάνω από την Αρτέμιδα (διαδικασία απογειώσεως Ανατολικού Διαδρόμου) (03R). Έτσι όμως όχι μόνο παραβιάζεται το μέτρο για τη νυκτερινή ησυχία αλλά υπάρχει και κίνδυνο συγκρούσεως στον αέρα.
2.5.4. Στα Σχέδια Πτήσεως δεν αναφέρονται οι θέσεις των σταθμών μετρήσεως θορύβου, όπως στα αντίστοιχα που αφορούσαν το αεροδρόμιο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΥΣΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΩΣ ΘΟΡΥΒΟΥ.
2.5.5. Τα καταγραφικά όργανα μετρήσεως θορύβου δεν είναι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ISO 17025 ως όφειλαν και έτσι δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Βαθμονομήσεως, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται τα καταγεγραμμένα σε αυτούς μεγέθη θορύβου. Τέλος δεν έχουν εφοδιασθεί ούτε και με Πιστοποιητικό Εγκαταστάσεως των μηχανημάτων.
2.5.6. Ο Σταθμός Μετρήσεως Ατμοσφαιρικής Ρυπάνσεως (κινητός) έχει εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην «ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΟΤΕ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ» μέσα σε πευκοδάσος και εκτός προδιαγραφών, με αποτέλεσμα η καταγεγραμμένη ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι ξένη προς την πραγματικότητα.
2.5.7. Συνεπώς, πέρα από τις ως άνω παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και των διαδικασιών μειώσεως θορύβου, οι σοβαρότατες ελλείψεις του ιδίου του εξοπλισμού του Νέου Αεροδρομίου των Αθηνών επιτείνουν τον κίνδυνο, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.
2.6. ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ – Η (ΠΑΡΑΝΟΜΗ) ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΕΚΠΟΝΗΣΕΩΣ «ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ – Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ
2.6.1. Η κατασκευή του Αεροδρομίου και η λειτουργία του έγινε από την ανάδοχο γερμανική εταιρεία “HOCHTIEF” με κύριο του έργου την εταιρεία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Ελ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Α.Ε.». Η ανάθεση του έργου έγινε με τον ν. 2338/1995, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη και κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η δε εταιρεία “HOCHTIEF” ανέλαβε την εκτέλεση των έργων ως επικεφαλής ιδιωτικής κοινοπραξίας εξειδικευμένων τεχνικών εταιρειών. Ο ίδιος αναπτυξιακός νόμος 2338/1995 συνοδευόταν από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκε με την ψήφιση του άρθρου 8 του νόμου. Στο άρθρο αυτό αναφέρονται οι δήμοι για τους οποίους έγινε μελέτη και πρόβλεψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όρων κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Μεταξύ των δήμων αυτών για τους οποίους έγινε η εν λόγω μελέτη, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, καθώς δεν γίνεται αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υποστεί ο Δήμος Αρτέμιδος, ούτε προτείνονται οι ανάλογοι όροι κατασκευής και λειτουργίας του έργου σε σχέση με την περιοχή του Δήμου μας. Δηλαδή, σε αυτήν την εγκριθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όρων κατασκευής και λειτουργίας του έργου ο Δήμος Αρτέμιδος στερείται οιασδήποτε προβλέψεως, μελέτης ή ενδιαφέροντος καταγεγραμμένου στο κείμενό της. Εκ τούτου δε, άμεση συνέπεια είναι ότι η διενεργηθείσα στο Αεροδρόμιο κατασκευή έργων και η συνακόλουθη λειτουργία του Αεροδρομίου, καταστροφική περιβαλλοντικά για τον Δήμο μας, και χωρίς να έχει γίνει σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Δήμο μας, είναι μη νόμιμη αφού γίνεται με νόμο που αντίκειται και παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τις συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ παράλληλα προσβάλλονται οι θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα, την προσωπική ελευθερία και την ιδιοκτησία, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αξία του ανθρώπου.
2.6.2. Όπως προεκτέθηκε, τόσο στο στάδιο της υπογραφής της συμβάσεως για την κατασκευή του Αεροδρομίου, όσο και κατά την κύρωσή της με νόμο από το Κοινοβούλιο, δεν εκπονήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετική με τον Δήμο μας. Γιατί πράγματι ουδεμία μνεία, αναφορά ή πρόβλεψη επιπτώσεως και συνακόλουθα μέτρων ή όρων περιβαλλοντικής προστασίας υπήρξε για τον Δήμο Αρτέμιδος στον εν λόγω νόμο κυρώσεως της συμβάσεως κατασκευής του Αεροδρομίου (ν. 2338/1995).
2.6.3. Η παράλειψη αυτή της μελέτης που εκπονείται από ειδικούς επιστήμονες με την χρήση τεχνικών μέσων και οργάνων μετρήσεως και μεθόδων υπολογισμού, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις των έργων του Αεροδρομίου στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον του Δήμου μας και στους όρους διαβιώσεως και ποιότητος ζωής των κατοίκων μας.
2.6.4. Και τούτο διότι δεν μας παρεσχέθη η δυνατότητα εντοπισμού, διαγνώσεως και εκτιμήσεως των κινδύνων, της βαρύτητας κι εκτάσεως των προσβολών και των επιπτώσεών τους στην υγεία και ποιότητα της ζωής μας, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη των αναγκαίων μέτρων και επιβολή των όρων προστασίας σε σχέση με συγκεκριμένες και ορατές προσβολές.
2.6.5. Αντιθέτως, υπήρξε πρόβλεψη και ειδική μνεία και αναφορά για τους άλλους όμορους δήμους Σπάτων, Γλυκών Νερών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου. Συνεπώς, η ανυπαρξία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικώς ο παραγκωνισμός και στέρηση του Δήμου μας από κάθε μελέτη, έστω και στοιχειώδη ενημέρωση και λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντός μας, έγινε δολίως για έναν και μόνον σκοπό: Ακριβώς προκειμένου να συγκαλυφθούν οι δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και καταστροφές στον αέρα, στη χρήση γης και στη θάλασσα του Δήμου μας από τα εκτελούμενα έργα και τη λειτουργία του Αεροδρομίου.
2.6.6. Το αποτέλεσμα ήταν η μεν πόλη μας να υφίσταται καθημερινά τις αλλοιώσεις και καταστροφές του περιβάλλοντος και των ιδιοκτησιών μας, οι δε υπεύθυνοι με το κατ’ επίφαση άλλοθι της μη υπαρκτής για την περιοχή μας περιβαλλοντικής μελέτης, να συνεχίζουν να αγνοούν και να προσβάλλουν ανεξέλεγκτα με τις πράξεις τους το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της πόλεώς μας χωρίς κανένας από τους ευθυνόμενους για την πραγματοποιούμενη οικολογική καταστροφή να υφίσταται τις εκ του νόμου αστικές και ποινικές κυρώσεις.
2.6.7. Ουδεμία μελέτη έγινε σχετικά με το ποιες ζημίες υφίστανται οι ιδιοκτησίες και οι κατοικίες της πόλεώς μας, οι κοινόχρηστοι χώροι της, που βρίσκονται στη ζώνη προσγειώσεως και απογειώσεως των αεροπλάνων, ο αέρας από τους ρύπους των κινητήρων των αεροσκαφών, η θάλασσα από τη διοχέτευση λυμάτων και τοξικών αποβλήτων, η ίδια η υγεία των κατοίκων μας από τον συνδυασμό των παραπάνω και από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το Ραντάρ που έχει εγκατασταθεί στον «πράσινο λόφο», ήτοι σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του Δήμου μας κλπ.
2.6.8. Οι παραλείψεις αυτές έγιναν στη βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου για την αποσιώπηση της οικολογικής καταστροφής της πόλεώς μας και την προσβολή της υγείας των κατοίκων μας με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα εμείς τις σοβαρές συνέπειες και το κόστος για τη ζωή μας με την παραμονή μας στην πόλη από τη συντελούμενη καταστροφή και αλλοίωση των συνθηκών διαβιώσεώς μας.
2.6.9. Οι υπεύθυνοι και οι εμφανώς ή αφανώς, αμέσως ή εμμέσως κερδοσκοπούντες από το αναπτυξιακό έργο του Νέου Αερολιμένος Αθηνών με την αποσιώπηση της συντελούμενης οικολογικής καταστροφής από τα έργα τους και της δραματικής επιδεινώσεως των φυσικών όρων διαβιώσεως στο περιβάλλον της πόλεώς μας επιδιώκουν να αποφύγουν το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η επισήμανση των οικολογικών καταστροφών και περαιτέρω η λήψη μέτρων προστασίας.
2.6.10. Άλλες καταστροφικές επιπτώσεις στο Δήμο μας από το σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων του Αεροδρομίου και σωρευτικές παραβάσεις του άρθρου 8 του κυρ. ν. 2338/1995 (για τη σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του Αεροδρομίου) είναι οι εξής:
2.6.10.1. Κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς αεροπλοΐας και των μόνιμα επικρατουσών τοπικών συνθηκών και διευθύνσεως των ανέμων (βόρειοι άνεμοι) έγινε αλλαγή στη θέση και κατεύθυνση των διαδρόμων προσγειώσεως και απογειώσεως, οι οποίοι μετατοπίσθηκαν από τις αρχικές ορθές θέσεις τους και έλαβαν κατεύθυνση βορειοανατολική με αποτέλεσμα οι πτήσεις να μην είναι ασφαλείς με κίνδυνο των μεταφερομένων προσώπων και των κατοίκων και κτιρίων της περιοχής.
2.6.10.2. Ο διερχόμενος αεροδιάδρομος προσγειώσεως και απογειώσεως των αεροπλάνων από την πιο αξιόλογη και πλέον κατοικημένη περιοχή του Δήμου μας και η άνωθεν αυτής και σε χαμηλό ύψος πτήση μέτρα, επιφέρουν ολοκληρωτικά καταστροφή της πόλεως από την ηχορύπανση. Ειδικότερα, η ηχορύπανση προσβάλλει βαρέως την υγεία των κατοίκων της πόλεώς μας, καθιστά αδύνατη τη διαμονή των κατοίκων και ανατρέπει τις χρήσεις των ιδιοκτησιών του Δήμου μας χαρακτηρισθείσης ως ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ κατά το μέγιστο μέρος αυτής .
2.6.10.3. Οι αποχετεύσεις των λυμάτων του Αεροδρομίου εκβάλλουν στον κόλπο Βραυρώνος, μέρος της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη μοναδική σε έκταση και φυσικό κάλλος παραλία της Αττικής, που περιλαμβάνει ακόμη έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδος μας, τον Ναό της Αρτέμιδος και το μουσείο της.
2.6.10.4. Δεν προβλέπεται εγκατάσταση δικτύου συλλογής και επεξεργασίας των τοξικών αποβλήτων Αεροδρομίου, τα οποία προκαλούν μόλυνση στο υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα της περιοχής μας. Σε ρεπορτάζ από Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ (Δελτίο ειδήσεων της 2-9-2002 και ώρα 14.00), πράγματι φαίνεται ότι μολυσμένα (τοξικά) νερά, υπό τη μορφή ποταμού ξεκινούσαν από την πίστα του Αεροδρομίου και κατέληγαν σε χωράφια, δρόμους και σπίτια γειτονικών περιοχών, και της πόλεώς μας.
2.6.10.5. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων και θέση εκβολής τους, με αποτέλεσμα κατά τις βροχοπτώσεις να αναμειγνύονται οι τοξικές ουσίες της επιφάνειας του Αεροδρομίου και να μολύνεται η επιφάνεια του εδάφους και της θαλάσσης του Δήμου μας. Αναφερόμαστε και πάλι στην παραπάνω βιντοκασσέτα, καθώς και στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 22-12-2002, σελίδα 65, με την ένδειξη ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ απ’ όπου προκύπτει ότι τα μολυσμένα αυτά ύδατα καταλήγουν στα σπίτια μας!!
2.6.10.6. Η εγκατάσταση και λειτουργία του Ραντάρ του Αεροδρομίου στη θέση «Πράσινος Λόφος» και σε απόσταση 20 μέτρων περίπου από τις πρώτες κατοικίες του Δήμου μας, ήδη προκαλεί ηλεκτρομαγνητική ρύπανση με σοβαρές και δυσχερώς αναγνωρίσιμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων μας εκτός από την προσβολή του φυσικού κάλλους της περιοχής μας.
2.6.10.7. Διακόσια μόλις μέτρα από πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου μας, λειτουργούν εγκαταστάσεις των Δεξαμενών Καυσίμων, που, σε περίπτωση ατυχήματος, θα προκαλέσουν εκτεταμένη ρύπανση ή και βιβλική καταστροφή στην περιοχή μας .
2.6.11. Οι υπεύθυνοι δεν δίδουν κανένα στοιχείο εφαρμογής και συστηματικά παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς όρους που ορίζει το άρθρο 8 του ν. 2338/1995. Συγκεκριμένα, δεν προβαίνουν στη δενδροφύτευση της ζώνης του Αεροδρομίου, ούτε έχουν αναλάβει τη δημιουργία πρασίνου, δεν προβαίνουν, όπως ενδεικτικώς αναφέρουμε, στην τήρηση και βεβαίωση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων για την προστασία από σωματίδια σκόνης, μείωση εκπομπών από μηχανήματα και χρήση των καταλληλότερων με προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, συντάξεως σχετικών μελετών, εκθέσεως μετρήσεων κλπ. Δείγμα των αθρόων και σωρευτικών παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων και των συναφών καταστροφικών ενεργειών και παραλείψεων, αποτελεί η άρνησή τους να παράσχουν οποιοδήποτε στοιχείο, τεχνικό πόρισμα, μέτρηση κλπ για να λάβουμε γνώση και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.
ΙΙΙ. ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ - ΤΑ ΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
3. Η ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά των υπευθύνων στοιχειοθετεί τα εξής αδικήματα :
Σύμφωνα με την ανωτέρω περιγραφείσα παράνομη συμπεριφορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στην παρούσα μηνυτήρια αναφορά με βάση τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν στη γνώση μας και εκθέτουμε αναλυτικά, συγκροτούνται τα αδικήματα της διαταράξεως της ασφάλειας της αεροπλοΐας υπό περιστάσεις που μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, κατά συρροή, σωματικής βλάβης κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή, ρυπάνσεως κατά συρροή, παραβάσεων διοικητικών διατάξεων κατά συρροή και ειδικών αδικημάτων του Κώδικος Αεροπορικού Δικαίου (ΚΑΔ).
Ειδικότερα:
3.1. Διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας υπό περιστάσεις που μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, κατά συρροή (άρθρο 291 παρ. 1 περ. β’ ΠΚ).
3.1.1. Η διάταξη του άρθρ. 291 ΠΚ προστατεύει την ασφάλεια των σημαντικότερων δημοσίων συγκοινωνιακών μέσων, μεταξύ των οποίων και της αεροπλοΐας. Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η κοινή ασφάλεια, εξασφαλιζομένη έναντι κινδύνων προερχομένων από τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιακών μέσων.
3.1.2. Στοιχεία του υπό του άρθρου 291 παρ. 1 ΠΚ προβλεπομένου εγκλήματος είναι:
α) Η διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας, εν προκειμένω.
β) Η δυνατότητα, από την πράξη της διαταράξεως, να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο, εν προκειμένω.
γ) Δόλος, ως υποκειμενική υπόσταση, αρκούντος και του ενδεχομένου δόλου.
3.1.3. Η απαγορευμένη συμπεριφορά, έγκειται στη διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας, εν προκειμένω. Με τον όρο διατάραξη της ασφάλειας εννοείται η πρόκληση ή επαύξηση κινδύνου αφορώντος την ασφαλή λειτουργία της συγκοινωνίας. Διατάραξη, λοιπόν, νοείται οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη του υπαιτίου από την οποία προκαλείται ανωμαλία, καθυστέρηση στη λειτουργία, μη σύννομη λειτουργία και εν γένει παρεμπόδιση της ασφαλούς κυκλοφορίας και υπάρχει, γενικώς, οποτεδήποτε οι κίνδυνοι τους οποίους περικλείει καθ’ εαυτήν η συγκοινωνία παρουσιάζονται κατόπιν της εγκληματικής διαγωγής του δράστη μεγαλύτεροι του συνήθους (ιδίως όταν δια της διαγωγής του δράστη δημιουργείται νέος κίνδυνος ή όταν ο ήδη υπάρχων μεγεθύνεται). Ασφαλής, δε, είναι η λειτουργία της συγκοινωνίας, όταν δεν δημιουργείται κίνδυνος για τη ζωή ή της υγείας ανθρώπων ή την πρόκληση ατυχήματος. Ο τρόπος της διαταράξεως δεν καθορίζεται στο νόμο. Προτιμήθηκε η γενική διατύπωση, για να δοθεί ευρύτητα στη συγκεκριμένη έννοια, ούτως ώστε να μπορεί να τελεστεί διατάραξη καθ’ οιονδήποτε τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ατυχήματος (π.χ. κίνδυνο συγκρούσεως κλπ). Η πράξη δύναται να τελεστεί και δια παραλείψεως, οσάκις υφίσταται υποχρέωση προς αποτροπή ή καταστολή του κινδύνου. Η αντικειμενική υπόσταση του συγκεκριμένου εγκλήματος συμπεριλαμβάνει κάθε είδους διατάραξη της συγκοινωνίας της αεροπλοΐας, τιμωρώντας έτσι και τις παραβάσεις των περί ασφάλειας των συγκοινωνιών νόμων, διαταγμάτων και κανονισμών. Ως προς το τελευταίο, τονίζεται ότι το άρθρ. 291 παρ. 3 ΠΚ τιμωρεί ιδιαίτερα την παράβαση νόμων και κανονισμών που διέπουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών, εφόσον δεν πληρούνται οι όροι των παρ. 1 και 2 του άρθρου αυτού. Η διάταξη αυτή, δηλαδή, καθιερώνει ποινικό νόμο εν λευκώ. Κάθε παράβαση κυκλοφοριακή που συνεπάγεται ένα από τα αποτελέσματα των παραγράφων 1 και 2 απορροφάται από αυτές. Αυτοτελής παράβαση είναι η της παρ. 3, ήτοι η της εκ προθέσεως παραβάσεως των διαταγμάτων ή διοικητικών κανονισμών που αφορούν την αστυνομία, ασφάλεια και εν γένει χρήση και διοίκηση των συγκοινωνιακών μέσων του ΠΚ 291, όταν δεν προκαλεί κίνδυνο σε πράγματα ή σε άνθρωπο, ή δεν έχει συνέπεια θάνατο, διότι αν ήθελε προκαλέσει τον κίνδυνο τούτο, ή αν έχει ως συνέπεια θάνατο, τότε, είτε εξ αμελείας, είτε εκ προθέσεως έγινε η παράβαση εμπίπτει στις παρ. 1 και 2 του άρθρ. 291 ΠΚ. Συνεπώς, από τη συνδυασμένη εφαρμογή της παρ. 1 και 3 του άρθρ. 291 ΠΚ προκύπτει σαφώς ότι η παραβίαση κανονισμών, διαταγμάτων κλπ που αφορούν τα συγκοινωνιακά μέσα σαφώς αποτελούν διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
3.1.4. Από την ως άνω πράξη της διαταράξεως της συγκοινωνίας (τελούμενη, όπως τονίσθηκε, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο), θα πρέπει να δύναται να προκύψει (κοινός) κίνδυνος για άνθρωπο, εν προκειμένω. Για τη στοιχειοθέτηση, συνεπώς, του εν λόγω αδικήματος, αρκεί να υπάρχει, ως αποτέλεσμα της πράξεως της διαταράξεως της συγκοινωνίας, η δυνατότητα του κινδύνου και ας μην επέλθει ο ίδιος ο κίνδυνος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυνατότητα επελεύσεως του κινδύνου, ως συνέπεια της διαταράξεως της συγκοινωνίας, αποτελεί η πλημμελής εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας της συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος (είτε δηλ. να δημιουργείται νέος κίνδυνος, που δεν υπάρχει κανονικά, είτε οι ήδη υπάρχουσες, στο ελάχιστο, πιθανότητες κινδύνου να μεγαλώνουν, λόγω της διαταράξεως). Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, μεταξύ της πράξεως διαταράξεως και της προκαλούμενης δυνατότητας επελεύσεως κινδύνου, θα πρέπει να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, το δε κινδυνεύον πρόσωπο, εν προκειμένω, δεν δύναται να είναι άσχετο προς την εκ της διαταράξεως της συγκοινωνίας δημιουργηθείσα διακινδύνευση (συνήθως απαιτείται κίνδυνος ιδίως των προσώπων που επιβαίνουν του συγκοινωνιακού μέσου, ή/και προσώπων που άμεσα επηρεάζονται από τη λειτουργία των συγκοινωνιακών μέσων, δηλ. και προσώπων που διαμένουν πλησίον αεροσταθμών κλπ).
3.1.5. Υποκείμενο τελέσεως της εν λόγω εγκληματικής πράξεως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Υπάγεται και ο οδηγός του συγκοινωνιακού μέσου και τα πρόσωπα τα επιφορτισμένα με την καθοδήγηση ή/και την επίβλεψη της ασφαλούς λειτουργίας του συγκοινωνιακού μέσου, όταν με την παραμέληση των καθηκόντων τους διαταράσσουν την ασφάλεια της συγκοινωνίας και προκαλούν κίνδυνο για άνθρωπο. Όπως δε τονίστηκε, για την πλήρωση της υποκειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος απαιτείται δόλος, αρκούντος και του ενδεχομένου δόλου, δηλ. ο δράστης πρέπει να γνωρίζει και να αποδέχεται (έστω και αν ελπίζει ότι θα το αποφύγει), ότι: α) διαταράσσει την ασφάλεια των αναφερομένων συγκοινωνιακών μέσων και στην προκειμένη περίπτωση της αεροπλοΐας, β) δύναται να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο όπως στην προκειμένη περίπτωση. Το έγκλημα θεωρείται τετελεσμένο όταν, από τη διατάραξη (καθ’ οιονδήποτε τρόπο) της ασφάλειας της αεροπλοΐας, δύναται να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
3.1.6. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις από αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας (μεταφέροντα χιλιάδες επιβάτες) οι οποίες είναι παράνομες. Οι υπεύθυνοι για τις πτήσεις αυτές δεν τηρούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ιδίως δε, δεν ακολουθείται η σαφής και σωστή πορεία των αεροσκαφών, όπως αυτή διατυπώνεται στο επίσημο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος. Αντί να εφαρμόζεται η σωστή πορεία, τα αεροσκάφη ακολουθούν διάφορες πορείες, διασκορπισμένες πάνω από τον κατοικημένη περιοχή της Αρτέμιδος. Υπάρχει δηλαδή το φαινόμενο, να κυκλοφορούν σε διάφορες διάσπαρτες θέσεις στον αέρα αεροσκάφη πάνω από την Αρτέμιδα, που δεν πετούν εντός του εγκεκριμένου αεροδιαδρόμου. Η πράξη αυτή σαφώς αποτελεί διατάραξη της αεροπλοΐας.
3.1.7. Από την ανωτέρω σημειούμενη διατάραξη της αεροπλοΐας όχι μόνον τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων, αλλά δημιουργείται (και μεγιστοποιείται) η πιθανότητα αεροπορικού ατυχήματος, ιδίως συγκρούσεως αεροσκαφών στον αέρα (αναφέρθηκαν παραδείγματα κατά την έκθεση των πραγματικών περιστατικών παραπάνω) και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή τόσο οι επιβάτες των παρανόμως κυκλοφορούντων αεροσκαφών, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών πλησίον του αερολιμένος, που βιώνουμε αυτό το φόβο από τότε που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά αυτή η διαρκής εγκληματική συμπεριφορά πάνω από τα κεφάλια μας!
3.1.8. Οι υπεύθυνοι, που καθημερινά διαταράσσουν την ασφάλεια της αεροπλοΐας δημιουργώντας κοινό κίνδυνο για το επιβατικό κοινό και για εμάς, όχι μόνον τελούν σε γνώση της εγκληματικής τους συμπεριφοράς, αλλά αποδέχονται το αποτέλεσμα των πράξεών τους, έστω και αν ελπίζουν ότι μπορούν να το αποφύγουν. Ιδίως το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι που καταμηνύονται με την παρούσα κατέχουν σημαντικές θέσεις με τεράστια ευθύνη (θεσμική και λειτουργική), θα πρέπει να τους κάνει να επιδεικνύουν τη μέγιστη επιμέλεια κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους και να μη θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη ζωή τους σε αυτούς. Το γεγονός, μάλιστα, ότι υπάρχει και κίνητρο για την διαρκή ως άνω παρανομία τους (όπως περιγράφηκε παραπάνω) αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η υπαιτιότητά τους φθάνει στο βαθμό του άμεσου δόλου (τόσο α’ βαθμού – δόλου σκοπού- όσο και β’ βαθμού –αναγκαίου δόλου-).
3.1.9. Καθίσταται σαφές από τα παραπάνω ότι στην προκειμένη περίπτωση σαφώς τελείται το έγκλημα της διαταράξεως της ασφάλειας της αεροπλοΐας, με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Το έγκλημα αυτό τελείται συνεχώς (καθημερινώς) και κατά συρροή (για κάθε παράνομη πτήση που πραγματοποιείται).
3.2. Απλή σωματική βλάβη κατά συρροή (άρθρο 308 ΠΚ)
3.2.1. Σύμφωνα με το άρθρ. 308 παρ. 1 εδ. α’ ΠΚ: «Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Προστατευόμενο έννομο αγαθό εν προκειμένω είναι η ακεραιότητα του σώματος, προς το οποίο εξομοιούται και η υγεία του ανθρώπου. Οι έννοιες «υγεία» και «σωματική ακεραιότητα» αποτελούν σχετικές έννοιες, ερευνώμενες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση γίνεται γενικώς δεκτό, ότι ως «σωματική βλάβη» νοείται όχι μόνον κάθε πλήγμα κατά του σώματος έτερου ανθρώπου, αλλά και κάθε βλάβη που επιχειρείται κατά της ακεραιότητας του ανθρώπινου σώματος και της υγείας του ανθρώπου γενικώς, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας και ισορροπίας. Το έγκλημα αυτό δύναται να τελεσθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με πράξη ή/και με παράλειψη, με ίδιες δυνάμεις του δράστη ή/και με τη χρήση οργάνου.
3.2.2. Αντικείμενο του εν λόγω εγκλήματος είναι έτερος άνθρωπος και μάλιστα σε σχέση προς τη σωματική του ακεραιότητα, ευεξία και γενικά τη σωματική και ψυχική αυτού υγεία. Όπως, δε, τονίσθηκε παραπάνω, στις βλάβες της υγείας νοούνται και οι της σωματικής και οι της διανοητικής υγείας παθήσεις. Τούτο προκύπτει και από τη διατύπωση του άρθρ. 308 ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο η εγκληματική πράξη προκαλεί βλάβη του σώματος ή της διανοίας. Συνεπώς, τόσο το κτύπημα κατά του σώματος του παθόντος (π.χ. με γροθιά ή μαχαίρι κλπ) όσο και η διατάραξη της ψυχικής ισορροπίας αυτού (π.χ. προξένηση ψυχικής ασθένειας, πρόκληση τρόμου από έντονο θόρυβο, λ.χ. από πυροβολισμό κλπ) αποτελούν τρόπο τελέσεως του εν λόγω εγκλήματος. Το εν λόγω έγκλημα χαρακτηρίζεται ως υπαλλακτικώς μεικτό έγκλημα. Συνεπώς, η βλάβη της υγείας του παθόντος τιμωρείται αυτοτελώς, και αν δηλ. δεν προξενήθηκε τραυματική βλάβη. Η δε προσβολή της υγείας του παθόντος δύναται να επέλθει και χωρίς άμεση επίδραση επί του σώματος αυτού, άνευ επαφής του σώματος π.χ. δια προκλήσεως νευρικού κλονισμού, δια προξενήσεως δίψας, πείνας, ναυτίας, έντονης ενοχλήσεως κλπ. Ως βλάβη της υγείας νοείται οποιαδήποτε πάθηση της σωματικής ή διανοητικής υγείας ή επιτάσεως υπάρχουσας ήδη τοιαύτης παθολογικής καταστάσεως. Βλάβη της υγείας είναι κάθε πρόκληση ή επαύξηση μιας ασθένειας, ασχέτως χρονικής διάρκειας της τοιαύτης καταστάσεως. Βλάβη επίσης αποτελεί και η διατάραξη της ισορροπίας της υγείας ενός ανθρώπου, άσχετα από το εάν πράγματι επήλθε νόσος ή/και ασθένεια. Μεταξύ της άμεσης ή της έμμεσης ενέργειας του δράστη και της κακώσεως ή της βλάβης της υγείας του παθόντος, πρέπει να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος, για τη δε υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος, απαιτείται δόλος του δράστη, αρκούντος και του ενδεχομένου δόλου.
3.2.3. Σε κάθε περίπτωση, η σοβαρή και διαρκής προσβολή της ψυχικής υγείας του ανθρώπου εμπίπτει στην έννοια της σωματικής βλάβης, έστω και αν τα (εμφανή) αποτελέσματα αυτής δεν είναι άμεσα (όπως στη βλάβη του σώματος, π.χ. με ακρωτηριασμό μέλους κλπ). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση προσβολής της σωματικής υγείας του παθόντος, έστω και αν δεν δημιουργήθηκαν εξωτερικά σωματικά τραύματα (π.χ. πρόκληση ασθένειας με την έκθεση του παθόντος σε επικίνδυνα αντικείμενα, ουσίες κλπ).
3.2.4. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αναλυτικά αναφερόμενες στο ιστορικό της παρούσας παράνομες πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη μας και η κατάφωρη παραβίαση των νόμων, κανονισμών κλπ που αφορούν τις διαδικασίες μειώσεως θορύβου στις πλησίον του αερολιμένος περιοχές, έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρκή, έντονη και υπέρ κάθε ορίου φυσικής αντοχής ηχορύπανση της πόλεώς μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι εγκαλούντες-φυσικά πρόσωπα αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλεως της Αρτέμιδας ακούμε, βιώνουμε και γινόμαστε αποδέκτες ενός έντονου, επικίνδυνου, διαρκούς και επιβλαβούς, τόσο στη σωματική μας υγεία (ακοή), όσο (το σημαντικότερο) στην ψυχική-διανοητική κατάσταση και υγεία μας, θορύβου, που διαταράσσει καίρια και έντονα την ψυχολογική μας κατάσταση και προκαλεί σοβαρές ψυχικές ασθένειες (μελαγχολίες, νευρική συμπεριφορά). Οι υπεύθυνοι που πετούν παράνομα πάνω από την πόλη μας, καθώς και αυτοί που επιτρέπουν να γίνεται αυτό, μας πλήττουν καθημερινά με το θόρυβο των αεροσκαφών που προξενεί σοβαρή βλάβη στην ψυχική μας ισορροπία και υγεία και στο νευρικό μας σύστημα! Οι δράστες αποδέχονται την πράξη τους αυτή, ως αναγκαία συνέπεια (έχουν συνεπώς υπαιτιότητα άμεσου δόλου) για την τέλεση της εγκληματικής τους πράξεως που είναι η πτήση πάνω από την Αρτέμιδα κατ’ εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν τηρούνταν οι νόμιμες πορείες των αεροσκαφών που αναφέραμε παραπάνω.
3.3. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή (άρθρα 381, 382 ΠΚ)
3.3.1. Το εν λόγω αδίκημα συνίσταται στην εκ προθέσεως (αρκούντος και του ενδεχόμενου δόλου) καταστροφή ή βλάβη ή αχρήστευση ενός πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ξένου προς τον δράστη είτε στο σύνολό του είτε κατά ένα μέρος του. Υποκειμενικά απαιτείται να αποδέχεται (ο δράστης) την καταστροφή ή τη βλάβη ή την αχρήστευση του πράγματος ή να ξέρει πως με μία ενέργειά του, αξιόποινη ή όχι αδιάφορο, είναι δυνατόν να καταστραφεί ή να βλαφτεί ή να αχρηστευθεί το ξένο πράγμα και όμως ενεργεί αποδεχόμενος το ενδεχόμενο τούτο αποτέλεσμα. Πρόκειται περί εγκλήματος γνήσιας προσβολής της ιδιοκτησίας όπου (εν αντιθέσει προς την κλοπή και υπεξαίρεση ένθα η κυριότητα ως δικαίωμα δεν καταλύεται), το δικαίωμα καταλύεται ή περιορίζεται με την καταστροφή ή τη βλάβη του πράγματος. Όπως και με την περίπτωση της σωματικής βλάβης (βλ. παραπάνω), έτσι και στην περίπτωση του εν λόγω εγκλήματος, η τέλεσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε φυσικό (άμεσο ή έμμεσο) πρόσφορο τρόπο από τον δράστη.
3.3.2. Οι έννοιες «καταστροφή» και «αχρήστευση» σαφώς νοούν τον εκμηδενισμό της αξίας του πράγματος του παθόντος. Η δε έννοια της «βλάβης» καλύπτει τις περιπτώσεις μειώσεως της αξίας (πραγματικής, εμπορικής ή ακόμη και συναισθηματικής) του πράγματος του παθόντος. Φθορά, συνεπώς, αποτελεί τόσο η καταστροφή (π.χ. σπάσιμο κλπ) ενός πράγματος, όσο και η μείωση της αξίας του (π.χ. ρύπανση στους τοίχους κτίσματος κλπ), αρκεί να τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με την πράξη του δράστη. Η υποβάθμιση ολόκληρης περιοχής από οργανωμένη δράση του δράστη στοιχειοθετεί και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εφόσον in concreto επήλθε μείωση της αξίας της ιδιοκτησίας του παθόντος που προσβάλλεται και βρίσκεται στην περιοχή αυτή που υπέστη την υποβάθμιση.
3.3.3. Διακεκριμένες περιπτώσεις του εν λόγω εγκλήματος εισάγει η διάταξη του άρθρ. 382 ΠΚ, όταν η πράξη τελείται χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, όταν αντικείμενα της προσβολής είναι πράγματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή δημόσια πράγματα, όταν η πράξη τελείται με τρόπο κοινώς επικίνδυνο (π.χ. με πυρκαγιά), ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ρύθμιση για τα αρχαιολογικά μνημεία (στο άρθρ. 382 παρ. 3 ΠΚ, βλ. και άρθρ. 56 ν. 3028/2002 «περί αρχαιοτήτων», όπου εισάγεται και το ειδικό αδίκημα της φθοράς μνημείων). Η τελευταία, μάλιστα παράγραφος (σχετικά με τη φθορά αρχαιοτήτων) εισήχθη στον ΠΚ με το ν. 1419/84, με το ακόλουθο σημείωμα στην εισηγητική του έκθεση: «Τα αρχαιολογικά μνημεία και το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλεως, προέκταση της ιστορικής συνειδήσεως του κάθε πολίτη, υφίστανται καθημερινά την βαρβαρότητα συγχρόνων βανδάλων, που, προκαλώντας την κοινή απέχθεια, καταστρέφουν με διαφόρους αποκρουστικούς τρόπους την πολιτιστική περιουσία του κοινωνικού συνόλου. Τα αδικήματα αυτά έχουν εντονότατη κοινωνικοηθική απαξία και πρέπει να τύχουν αυστηρότερης ποινικής μεταχειρίσεως».
3.3.4. Εν προκειμένω, οι παραπάνω αναλυτικά ιστορούμενες παράνομες πτήσεις πάνω από την πόλη μας, σε συνδυασμό με την μη τήρηση της συναφούς νομοθεσίας κλπ σχετικά με τις διαδικασίες μειώσεως θορύβου για τις πλησίον του αερολιμένος περιοχές, δημιουργεί, όπως σημειώθηκε, έντονη, υπερβολική και επικίνδυνη ηχορύπανση. Ο υπερβολικός και σε απάνθρωπη ένταση θόρυβος που προκαλείται πλήττει (πέρα από την υγεία μας) και τις ιδιοκτησίες μας, καθώς προκαλούνται δεκάδες σπασίματα τζαμιών, ρύπανση και ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών μας και, κυρίως, λόγω της μεγάλης ταλαντώσεως που προκαλεί ο θόρυβος, επηρεάζεται αρνητικά η στατικότητα των κτιρίων στην πόλη μας.
3.3.5. Η δε γενικότερη ρύπανση της περιοχής μας, συνεπεία της παραβιάσεως της συναφούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία του Αερολιμένος, προκαλεί τεράστια φθορά στις περιουσίες μας. Καθημερινά, τοξικά απόβλητα απολήγουν στα χωράφια μας και μέσα στην πόλη μας, στους δρόμους, σε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες πεζοδρόμια κλπ) και μπροστά στις πόρτες των σπιτιών μας. Το σημαντικότερο, πλήττεται καίρια και η πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς απόβλητα του Αερολιμένος απολήγουν στον Αρχαίο Χώρο και το Μνημείο της Βραυρώνας, ρυπαίνοντας την ευρύτερη περιοχή και φθείροντας σημαντικά το ίδιο το Αρχαίο Μνημείο.
3.3.6. Η ως άνω πραγματοποιούμενη μόλυνση και ρύπανση της περιοχής μας, συνεπεία της μη τηρήσεως της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία του Νέου Αερολιμένος και την ορθή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, έχει υποβαθμίσει σημαντικά την πόλη μας. Η εμπορική αξία των ακινήτων μας έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ενώ πολλές μισθωμένες κατοικίες εγκαταλείφθηκαν από τους μισθωτές τους. Για την αποκατάσταση της σημαντικής αυτής ζημίας μας επιφυλασσόμαστε ρητά κάθε νομίμου δικαιώματός μας και συναφούς αξιώσεώς μας κατά παντός υπαιτίου.
3.3.7. Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι στην προκειμένη περίπτωση τελείται το έγκλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τόσο στην απλή όσο και τη διακεκριμένη του μορφή. Το έγκλημα αυτό τελείται εις βάρος μας συνεχώς (καθημερινώς) και κατά συρροή (για κάθε παράνομη πτήση που πραγματοποιείται και για κάθε παραβίαση της περιβαλλοντικής κλπ νομοθεσίας που τελείται χωριστά).
3.4. Παράβαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρ. 28 ν. 1650/1986) και Ρύπανση κατά συρροή (άρθρο 428 ΠΚ)
3.4.1. Οι παραπάνω αναφερόμενες παράνομες πράξεις των υπευθύνων έχουν δυσμενέστατες συνέπειες στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής μας. Το σύνολο των πράξεων αυτών παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις του ν. 1650/1986, περί προστασίας του περιβάλλοντος, σε βαθμό, μάλιστα, που στοιχειοθετείται ποινική ευθύνη των τελούντων (δολίως) τις παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με το νόμο (άρθρ. 28 ν. 1650/1986).
3.4.2. Συγκεκριμένη (ποινική) δραστηριότητα των υπευθύνων είναι κυρίως η ρύπανση. Δυνάμει της ποινικής διατάξεως του άρθρ. 428 ΠΚ, τιμωρείται ο ρίπτων «κατ’ ανθρώπου» ή «σε ξένη οικία κλπ». Δεν είναι ανάγκη η ακαθαρσία να φτάσει τον καθ’ ού ρίπτεται για να τελεσθεί η πράξη, αρκεί ότι ερρίφθη διευθυνόμενη προς αυτόν και, αν η πράξη αφορά ξένα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει σαφώς να φτάσει σε αυτά. Η ρίψη μπορεί να γίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να γίνει και δι’ αφέσεως των αντικειμένων να διαχυθούν στην ατμόσφαιρα, είτε δια της φυσικής βαρύτητος να καταπέσουν στις οικίες, κτίρια και άλλους περίφρακτους χώρους. Ως ακαθαρσίες θεωρούνται όχι μόνον οι φύσει ακάθαρτες ύλες, αλλά και οι δυνάμενες να ρυπάνουν τα αντικείμενα επί των οποίων ρίπτονται. Κάθε αντικείμενο δυνάμενο να φέρει τέτοια ενόχληση εμπίπτει στην εν λόγω περίπτωση, χωρίς, μάλιστα, να απαιτείται να προξενηθεί πράγματι ενόχληση. Για την πλήρωση της υποκειμενικής υποστάσεως του εν λόγω αδικήματος, απαιτείται δόλος ή αμέλεια.
3.4.3. Στην παρούσα υπόθεση, τόσο από τις παράνομες πτήσεις που προκαλούν έντονο θόρυβο και εκπέμπουν καυσαέριο που διαχέεται στην ατμόσφαιρα της πόλεώς μας, όσο και από τις πολλαπλές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αναφορικά με τη λειτουργία του Νέου Αερολιμένος, η πόλη μας, η περιουσία μας και εμείς οι ίδιοι γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες έντονης ρυπάνσεως από τον Νέο Αερολιμένα Αθηνών. Αναφερόμαστε στις εικόνες που αποτυπώνει η παραπάνω αναφερθείσα βιντεοκασσέτα : σ’αυτήν εικονίζεται ένας χείμαρρος τοξικών κλπ αποβλήτων που ξεκινούν από το χώρο του Νέου Αερολιμένος και καταλήγουν στην πόρτα μας!
3.4.4. Προκύπτει, συνεπώς, από τα παραπάνω, ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος και τελείται, επιπλέον, το έγκλημα της ρυπάνσεως. Τα εγκλήματα αυτά τελούνται εις βάρος μας συνεχώς (καθημερινώς) και κατά συρροή (για κάθε παράνομη πτήση που πραγματοποιείται και για κάθε παραβίαση της περιβαλλοντικής κλπ νομοθεσίας που τελείται χωριστά).
3.5. Παραβάσεις διοικητικών διατάξεων κατά συρροή (άρθρο 458 ΠΚ)
3.5.1. Η ανωτέρω αναλυτικά εξιστορούμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων, πέρα από τα ανωτέρω αδικήματα, χαρακτηρίζεται από την καθημερινή πάγια και δόλια παράβαση των συναφών διοικητικών διατάξεων που αφορούν, πρωτίστως, τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, επιπλέον δε τους συναφείς κανόνες κλπ ορθής περιβαλλοντικής λειτουργίας του Νέου Αερολιμένος Αθηνών (βλ. ιδίως ν. 1650/1986 περί προστασίας του περιβάλλοντος).
3.5.2. Πράγματι, η ορθή και προσεκτική εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων κλπ διατάξεων που αφορούν την εν γένει λειτουργία του Νέου Αερολιμένος και τις συναφείς πτήσεις των αεροσκαφών, αποτελεί τη μοναδική «χρυσή τομή» προκειμένου η πόλη μας και εμείς να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τον Νέο Αερολιμένα και να παύσουμε να φοβόμαστε καθημερινά για τη ζωή και την περιουσία μας.
3.5.3. Οι υπεύθυνοι όμως, που μηνύονται με την παρούσα, από ταπεινά κίνητρα ορμώμενοι και συγκεκριμένα από κερδοσκοπία και στερούμενοι κάθε αισθήματος ευθύνης προς το περιβάλλον και το συνάνθρωπό τους, καθημερινά παραβιάζουν τους κανόνες ορθής λειτουργίας του Νέου Αεροδρομίου, με αποτέλεσμα αφενός να κινδυνεύει η ίδια η ασφάλεια της αεροπλοΐας και αφετέρου να έχουμε υποστεί τεράστιες ζημιές στην υγεία και την περιουσία μας, ενώ εξακολουθούμε να φοβόμαστε για την ίδια μας τη ζωή!
3.6. Ιδιαίτερα αδικήματα του Κώδικος Αεροπορικού Δικαίου (ν. 1815/1988) (άρθρα 161 επ. ΚΑΔ)
3.6.1. Το εικοστό πρώτο κεφάλαιο (άρθρ. 157 επ.) του Κώδικος Αεροπορικού Δικαίου (ν. 1815/1988 - ΚΑΔ) έχει τίτλο Ποινικές Διατάξεις και ασχολείται με την πρόβλεψη και τιμωρία των άδικων πράξεων και εγκλημάτων που τελούνται από υπεύθυνους της λειτουργίας της αεροπλοΐας (κυβερνήτες, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλπ) κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Τα ειδικά αυτά εγκλήματα έχουν μία ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως όσον αφορά την ιδιαίτερη επικινδυνότητά τους, που είναι δεδομένη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, σε κάθε περίπτωση προστατευτέο έννομο αγαθό είναι το σημαντικότατο αγαθό της ασφάλειας των εναέριων συγκοινωνιών, που δεν περιορίζεται στα σύνορα ενός μόνο Κράτους, αλλά έχει παγκόσμια εμβέλεια και σημασία, ιδίως όταν η τέλεσή τους τοπικά εστιάζεται σε έναν διεθνή αερολιμένα, με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση.
3.6.2. Κατ’ άρθρ. 161 παρ. 1 περ. α και παρ. 2 ΚΑΔ (με τίτλο «παράνομη πτήση») «1. Με φυλάκιση έως έξι μήνες και χρηματική ποινή τιμωρείται ο κυβερνήτης αεροσκάφους ο οποίος εκτελεί πτήση: α) χωρίς υποβολή σχεδίου πτήσεως ή μεταβάλλοντας το σχέδιο κατά την πτήση με αναληθή αιτιολογία … 2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και ο εκμεταλλευόμενος το αεροσκάφος». Σύμφωνα, δε, με το άρθρ. 164 παρ. 1 ΚΑΔ (με τίτλο «παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας»), «Με φυλάκιση έως έξι μήνες και με χρηματική ποινή τιμωρείται ο κυβερνήτης που παραβαίνει τις διατάξεις για την εναέρια κυκλοφορία, εφ’ όσον από την πράξη του μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ασφάλεια των αεροσκαφών». Το άρθρ. 173 ΚΑΔ (με τίτλο «πτήση σε απαγορευμένη περιοχή») ορίζει ότι: «Με φυλάκιση τιμωρείται ο κυβερνήτης αεροσκάφους που ίπταται παρανόμως σε απαγορευμένη περιοχή. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη δήμευση του αεροσκάφους».
3.6.3. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, οι ως άνω αναλυτικά αναφερθείσες παράνομες πτήσεις που τελούνται καθημερινά πάνω από την πόλη μας, κατά σαφή παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και των συναφών κανόνων περί διαδικασιών μειώσεως θορύβου, στοιχειοθετούν, πέρα από τα παραπάνω σοβαρά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και ειδικά αεροπορικά εγκλήματα, η δε συνολική εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων ξεφεύγει από κάθε όριο κινδύνου τόσο για τον Νέο Αερολιμένα, το κύρος του οποίου πλήττεται καθημερινά, όσο και κατά της πόλεώς μας, της περιουσίας μας, του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός μας και της ίδιας της υγείας και ζωής μας.
3.7. Η ανωτέρω συνολική εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων τελείται καθημερινά εις βάρος μας. Ο έντονος φόβος που μας διακατέχει κάθε στιγμή και η ανοικτή και προκλητική πλέον εγκληματική συμπεριφορά των αρμοδίων, μας ώθησαν στην κατάθεση της παρούσας, για να προστατεύσουμε τόσο το κύρος του Νέου Αερολιμένος Αθηνών, όσο και την περιουσία μας, το περιβάλλον της πόλεώς μας, την υγεία μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας.
IV. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Από τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα η εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων προσώπων. Οι πράξεις τους – πρωτοφανείς για τα ελληνικά χρονικά – τελούνται χωρίς κανένα σεβασμό για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά και έχουν υποβαθμίσει στο μέγιστο βαθμό την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.
Επειδή οι ανωτέρω πράξεις προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να κινηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου προσώπου για τα ως άνω περιγραφόμενα εγκλήματα
Δηλώνουμε ότι παριστάμεθα ως πολιτικώς ενάγοντες για την ηθική βλάβη που υπέστημεν από την παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα των υπευθύνων προσώπων για ποσό 30 Ευρώ ο καθένας μας με ρητή επιφύλαξη για τα περαιτέρω δικαιώματά μας, ιδίως για την πλήρη ικανοποίησή μας με την έγερση αγωγής ενώπιον των Πολιτικών ή/και Διοικητικών Δικαστηρίων. Ειδικότερα η ηθική βλάβη που υπέστημεν συνίσταται στη βλάβη της υγείας και της περιουσίας μας και ειδικότερα στο δικαιολογημένο φόβο και την αγωνία που βιώνουμε καθημερινά, από τις ως άνω εγκληματικές πράξεις που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος, της περιουσίας μας, της υγείας και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.
Πληρεξουσίους και αντικλήτους δικηγόρους μας στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών διορίζουμε με την παρούσα τους Δικηγόρους Αθηνών Ζαχαρία Δ./Ε. Σαλούστρο (ΑΜΔΣΑ 18294) και Νικόλαο Αντ. Δαβράδο (ΑΜΔΣΑ 23377), κατοίκους Αθηνών, οδός Δημοκρίτου, αρ. 19 (τηλ. 210 3607913-4).
Επιφυλασσόμεθα να γνωστοποιήσουμε μάρτυρες στην πορεία της ανακρίσεως.
Ο έχων ειδική εξουσιοδότηση για την κατάθεση
της μηνυτήριας αυτής αναφοράς
Ζαχαρίας Δ./Ε. Σαλούστρος
θωμαααααααΠΡΟΣΕΧΕ ......ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ....
ΑπάντησηΔιαγραφή