ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ...

Γεια χαρά σας

Δείτε τα παρακάτω, αν και νομίζω ότι τα γνωρίζετε:

Καίγονται για το «Ελ. Βενιζέλος» οι Γερμανοί

Από κάθε πλευρά επιχειρούν να «δέσουν» το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι Γερμανοί.
Ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αποτελεί κρίσιμο πιόνι στη σκακιέρα των γερμανικών «κινήσεων» επί ελληνικού εδάφους στους τομείς στρατηγικής σημασίας των μεταφορών αλλά και του τουρισμού.
Η γερμανική πλευρά επιδιώκει να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο στην εκμετάλλευση-λειτουργία του αερολιμένα των Σπάτων με ένα νέο, χρυσοφόρο συμβόλαιο διάρκειας όσο γίνεται περισότερων χρόνων και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., η οποία ελέγχεται κατά 40% από την Hochtief (55% το ελληνικό Δημόσιο και 5% η οικογένεια Κοπελούζου).

Στους γερμανικούς σχεδιασμούς, η εξασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των Σπάτων αποτελεί το πρώτο στάδιο για να αποκτήσουν στη συνέχεια κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά αερομεταφορών. Οι σχετικές κινήσεις αναμένεται να γίνουν στους επικείμενους διαγωνισμούς του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για την μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία θα ομαδοποιηθούν ανάλογα με όσα θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες». Με επιπλέον προίκα το διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι (Ηράκλειο) Κρήτης.
Καλά ενημερωμένη πηγή απέδιδε σε αυτούς τους σχεδιασμούς τη σφήνα της γερμανικής Fra Port που εκδηλώθηκε διερευνητικά με δηλώσεις του Στέφαν Σούλτε - ιδιοκτήτη του τρίτου σε μέγεθος αεροδρομίου στην Ε.Ε.-, στην εφημερίδα «Handelsblatt». «Εάν η Ελλάδα αποκρατικοποιήσει τα αεροδρόμιά της, θα ενδιαφερθούμε», σημείωσε ο γερμανός επιχειρηματίας, λειτουργώντας συμπληρωματικά (σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του) στα σχέδια της Hochtief. Δεδομένης της συμμετοχής της ισπανικής ACS στο μετοχικό κεφάλαιο της Hoctief, αλλά και της προσπάθειας του Βερολίνου να ξαναπεράσει εξ ολοκλήρου σε γερμανικά χέρια ο κατασκευαστικός όμιλος (Hochief), το ενδιαφέρον του Στέφαν Σούλτε θεωρείται πως εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική.
Οι Γερμανοί επείγονται, καθώς γνωρίζουν τα... ψιλά γράμματα της σύμβασης παραχώρησης. Το μυστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι αναμένεται να εκτιναχθούν την επόμενη δεκαετία τα έσοδα της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Αυτό θα συμβεί επειδή τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται θεαματικά τα ποσά που θα πληρώνονται για την εξόφληση του δανείου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πρακτικά στη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου των Σπάτων ισχύει ό,τι και στις υπόλοιπες: όσο περνά ο χρόνος αυξάνονται τα οφέλη για την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση και τα υψηλότερα κέρδη καταγράφονται στην τελευταία περίοδο της σύμβασης, λίγο πριν τη λήξη της.
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προσδοκά να βάλει στα δημόσια ταμεία περί τα 300-400 εκατ. ευρώ διαπραγματευόμενο την απευθείας ανάθεση της παράτασης της ισχύουσας σύμβασης για περίοδο τουλάχιστον 20-30 χρόνων.Σημειώνεται πως την περίοδο 2002-09 το Δημόσιο εισέπραξε από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. 640 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντας όσους εξαρχής υποστήριζαν πως το ελληνικό κράτος δεν θα έπρεπε να ξεπουλήσει από την αρχή το αεροδρόμιο στους ξένους.
Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι εύλογα. Θα διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (ΔΑΑ) ή θα αποχωρήσει εντελώς, όπως πιεστικά φέρονται να ζητούν εδώ και μήνες οι Γερμανοί; Θα μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου κατά 22%, ώστε να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, ή μήπως ο υπουργός Οικονομικών, με το πρόσχημα να μαζέψει περισσότερα χρήματα, θα εκχωρήσει το 55% του Δημοσίου;
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η επιχειρηματική ικανότητα του αεροδρομίου της Αθήνας συνεισφέρει συνολικά το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ η ετήσια «προστιθέμενη αξία» του ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας