Άρθρο της Ιωάννας Μωραϊτη
Η πύλη της αιωνιότητας για το πνεύμα, το έργο και την ψυχή του Κώστα Τσόκλη άνοιξε… εγκαίνια του Μουσείου που φέρει το όνομα του, πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαΐου στο χωριό “Κάμπος” της Τήνου, όπου βρήσκεται και το σπίτι του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού. Ο μαβής και ροζ ουρανός, με το βαθύ ηλιοβασίλεμα, τα σπάρτα και οι ανοιξιάτικες μεθυστικές μυρωδιές, συνέθεσαν την ατμόσφαιρα στον Κυκλαδίτικο καμβά που έμοιαζε περισσότερο κατασκευή παρά φυσικό τοπίο.
Ελπίζω ο δικός μας Δήμος ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ να λύσει τα τόοοοοοοοσα προβλήματα που έχει, ώστε να καταφέρει κάποτε να πράξει ανάλογα…η ιστορία τουλάχιστον περισεύει!
Η πύλη της αιωνιότητας για το πνεύμα, το έργο και την ψυχή του Κώστα Τσόκλη άνοιξε… εγκαίνια του Μουσείου που φέρει το όνομα του, πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαΐου στο χωριό “Κάμπος” της Τήνου, όπου βρήσκεται και το σπίτι του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού. Ο μαβής και ροζ ουρανός, με το βαθύ ηλιοβασίλεμα, τα σπάρτα και οι ανοιξιάτικες μεθυστικές μυρωδιές, συνέθεσαν την ατμόσφαιρα στον Κυκλαδίτικο καμβά που έμοιαζε περισσότερο κατασκευή παρά φυσικό τοπίο.
Το κτίριο ήταν το παλιό Δημοτικό σχολείο του Κάμπου που με τον καιρό…δεν είχε πια μαθητές. Πριν έξι χρόνια ο τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου και τωρινός Δήμαρχους Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, το οραματίστηκε…συστάθηκε το 2005 το Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου “Μουσείο Κώστα Τσόκλη”. Η επανάχρηση του κτηρίου ξεκίνησε το 2008 και παραδώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Επιβλητικά, στην εισοδο ορθώνεται το σύμβολο της αιώνιας πάλης. Του “καλού” και του “κακού”. Ο Αϊ Γιώργης και ο δράκος σε “installation” με το “καλό” να είναι ο φύλακας των πάντων.
Την περίοδο μετεγκατάστασης του καλλιτέχνη στην Τήνο, επισκεύθηκε στο χωριό “Πύργος” την οικία – μουσείο πλέον του Γιαννούλη Χαλεπά και φυσικά το δωμάτιό του. Ξάπλωσε στο μικρό και στενό κρεβάτι του πρόδρομού του, και ταπεινός ζήτησε την φιλοξενία…
Οι εμπειρίες και ο συνεχής πειραματισμός, τον οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός μοναδικού ιδιώματος με αισθητικές “απορίες” και αναζητήσεις, που διατρέχουν το φάσμα μεταξύ ονείρου και εγρήγορσης, όπου τελικά είναι η ίδια η ζωή. Η χρήση των σύγχρονων επικοινωνιακών εργαλείων, σε συνδυασμό με τα ριζοσπαστικά ερωτήματα που θέτει, φανερώνουν μία νέα καλλιτεχνική συνείδηση που ανταποκρίνεται πλήρως στην “χλομή” εποχή μας.
Επιστρέφοντας στο μουσείο, κάποια από τα πιό συγκλονιστικά έργα του θά είναι μόνιμα εκεί, όπως οι πασίγνωστες φωτιές που ανακλώνται σε καθρέφτες. Είναι όμως συγκεντρωμένο όλο το αρχείο του, το οποίο θα προβάλεται και κάποια θα εναλλάσονται. Ο στόχος του μουσείου είναι να φέρει πιο κοντά το ευρύ κοινό με την φιλοσοφία της σύγχρονης τέχνης…εκείνη που μέσα από τις διαδρομές της σου δείχνει έναν άλλο δρόμο για τη ζωή και τα βιώματά της. Διαλέξεις, καλλιτεχνική βιβλιοθήκη, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς πάνω στη σύγχρονη τέχνη είναι κάποιες από τις παράλληλες δραστηριότητες του μουσείου.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Υφυπουργός Οικονομίας & Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Ρήγας, οι Βουλευτές Γεώργιος Παπαμανώλης, Μάγια Τσόκλη, Βάσω Παπανδρέου, Παντελής Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο, ο Ιταλός Ιστορικός Τέχνης Giuliano Serafini, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβοριάς, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Επίσης χαρήμαμε ιδιαίτερα που συναντήσαμε εκεί τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Κο Χριστόπουλο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως ο Δήμος Τήνου είναι ανάμεσα στους λιγοστούς που ξεκινάνε την “Καλλικρατική” διαδρομή χωρίς να τον βαραίνουν χρέη. Είναι πολύ συμαντικό να μπορείς να επενδύεις στην παραγωγή πολιτισμού, κουλτούρας και πνεύματος. Ελπίζω ο δικός μας Δήμος ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ να λύσει τα τόοοοοοοοσα προβλήματα που έχει, ώστε να καταφέρει κάποτε να πράξει ανάλογα…η ιστορία τουλάχιστον περισεύει!
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ Σ'ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ, ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ!ΚΑΛΩΣ ΠΗΓΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΣΟΚΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ!!!ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝΕ Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ ΓΙ ΑΥΤΟ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήποια ιστορια κυρια μωραιτη?στην ιστοσελιδα του δημου σπατων -αρτεμιδας η μεγαλυτερη αναφορα γινεται για το.. αεροδρομιο!ο πολιτισμος και η ιστορια των δυο πολεων, δυο-τρεις κουβεντες για τ' αρχαια ετσι στα γρηγορα κι η αρτεμιδα ανυπαρκτη!ποια αρτεμις καλλιστη και λοιπες ''αρχαιοτητες'' τι ντροπη!!τι ασχετοσυνη!τι σιχαμερος ραγιαδισμος!!!!αφηστε λοιπον τα πολιτιστικα ονειρα ησυχα κι αλλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα να μην αλλάξει τίποτα;
ΑπάντησηΔιαγραφήολα!και πρωτα-πρωτα οσα επιτρεπουν να δεχομαστε απο τωρα την απαλειφη της πολης μας, την μετατροπη της απο μια ομορφη πολη με αρχαια ιστορια σε μια εξαθλειωμενη χαβουζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλεναδίτσα μου είσαι θεα!!!! Ενα θα πω..ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους!!!Πολύ καλή δουλειά εύχομαι να δούμε και ακόμα περισσότερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...art is difficult....
COPYING TON KATAΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ IS NOT DIFFICULT!!!!..ΠΟΛΥ ARTE POVERA,POVERA MIA! ENAΣ ΘΙΑΣΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΤΗΝΙΑΚΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή