ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας ζητά την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων με τη διαδικασία του αυτόφωρου


Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλας με τρεις εγκυκλίους του απλώνει πέπλο προστασίας στο περιβάλλον και ζητάει από τους συναδέλφους του όλης της χώρας την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αλλά και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο κ. Δασούλας στην πρώτη εγκύκλιό του επισημαίνει ότι με το Σύνταγμα (άρθρο 24) θεσπίζεται «η θεμελιώδης αρχή της προλήψεως της βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος, χάριν της οικολογικής ισορροπίας και της διατηρήσεως αυτού και των φυσικών πόρων, προς όφελος όχι μόνον της παρούσας γενεάς αλλά και των επομένων», ενώ η νομοθεσία μας προβλέπει ποινικές κυρώσεις σε βάρος των δραστών περιβαλλοντικών εγκλημάτων.
Παράλληλα, προσθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός, η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών, της θάλασσας, των λιμνών, των ποταμών, κ.λπ.
Από το πλέγμα όλων αυτών των νομοθετικών διατάξεων, υπογραμμίζει ο κ. Δασούλας, «αναδεικνύεται ανάγλυφα»: 1) Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία, 2) η βούληση του κοινοτικού και εθνικού νομοθέτη για θέσπιση και εφαρμογή αποτρεπτικών, αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων που θα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά την περιβαλλοντική προστασία και 3) το ότι οι ποινικές κυρώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα είναι οι πλέον αποτρεπτικές, στην προσπάθεια καταπολέμησης της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Κατόπιν αυτών, τονίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και λόγω του ότι «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».
Και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, συνεχίζει ο κ. Δασούλας, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα».
Στη δεύτερη εγκύκλιό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών, κατά τη θερινή περίοδο, πρέπει οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.
Μάλιστα ο κ. Δασούλας διαβίβασε στους συναδέλφους του σχετική παλαιά (2007) εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.
Η τρίτη και τελευταία εγκύκλιος αφορά την ηχορύπανση που προκαλείται από τα κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, κ.λπ.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην τρίτη αυτή εγκύκλιο αναφέρει κατ' αρχάς ότι, όπως είναι γνωστό, «η ηχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, κυρίως δε στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας». Η πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έδειξε, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι «η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία και η έκθεση στον θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ορατές και αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων».
Υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Δασούλας, ότι για την ηχορύπανση υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, η παραβίαση της επίμαχης υγειονομικής διάταξης, «μεταφράζεται» στο ότι πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές).
Παράλληλα, ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι «το φαινόμενο της ηχορύπανσης από τα κέντρα διασκεδάσεως και λοιπά καταστήματα με μουσική, στεγασμένα και υπαίθρια, αναμένεται να πολλαπλασιασθεί κατά την θερινή περίοδο». Για το λόγο αυτό παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς να ζητούν, σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα καταστήματα που λειτουργεί μουσική και, οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, «θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία».
Τέλος, ζητά από τους συναδέλφους του στις περιπτώσεις ηχορύπανσης να εξετάζουν εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προσωρινής αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ  05/06/13-18:54

9 σχόλια:

 1. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ"!!
  Η πολιτιστική περίοδος της αρπαχτής του σκυλολοσοϊού άρχισε. Γεμίσαμε αφίσες που διαφημίζουν σκυλιά όγδοης κατηγορίας στο "μωραΐτικο γλέντι" στον Άγιο Νικόλαο.
  Θα ακολουθήσόυν προφανώς τα περήφημα "κρητικά", "μακεδονικά", "θεσσαλικά", "νησιώτικα" κλπ για να φτάσουμε στην κορύφωση με την παραδοσιακή πλέον μετατροπή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων σε καθαρόαιμο σκυλοπανηγύρι με ουΐσκια & σουβλάκια στην εορτή των Αγίων Αποστόλων.
  Κάπου ενδιάμεσα θα εμφανιστεί και το "noise festival" της κας Μάρκου, του εκμαυλιστικού Ξενοφώντα.

  Με τόσο γλέντι μέχρι και η κα Μαργέτη ( της ποιότητας του περιβάλλοντος έέ) θα γίνει άσσος στον καρσιλαμά. Και μετά δεν θα μπορεί να διαβάσει το κανονιστικό πλαίσιο που έφτιαξε για να καταλάβει τις παρανομίες του δημάρχου.........!!!!

  Στην Σπαταρτέμιδα χρειάζεται να υπάρχει μόνιμος εισαγγελέας με υπερωριακή απασχόληση και πάλι δύσκολα θα τους μαζέψει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως μπορούν οι κυρίες Μαργέτη και Ζήση πριν εμφανιστούν ξανά, εξ ονόματος του καλού παιδιού, στον Άγιο Νικόλαο, ξαφνιασμένες για αυτά που συμβαίνουν και πλημμελώς ενημερωμένες, να ρίξουν μια ματιά πχ στο φάκελλο του Maccabo και να μας πούν πώς μπορεί να διαφημίζει & διοργανώνει ολοήμερα ανεξέλγχτα "πάρτυ" χωρίς να έχει καν την τυπική άδεια "μουσικής".

  Ας φροντίσουν να ενημερωθούν γιατί όταν μας έχουν ξενυχτήσει δεν είμαστε πάντα ευγενικοί και συγκρατημένοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σαμποταζ σε ολες τις εκδηλωσεις....ΚΑΙ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ....ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ.....ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ.Να κρυβονται μονον στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να έχετε υπόψιν σας ότι βάση της "κανονιστικής απόφασης" του περασμένου Μαρτίου 2013, η "Επιτροπή Ποιότητας Ζωής" είναι κατεξοχήν αρμόδια για θέματα τήρησης των όρων των "αδειών μουσικής" και των όρων λειτουργίας "κέντρων διασκέδασης". Αυτή η επιτροπή θα αποφανθεί αν τα μαγαζιά της παραλίας τηρούν ή όχι τους όρους της άδειάς τους σε σχέση με την ηχορύπανση... Ξέρετε λοιπόν γιατί οι εν λόγω κυρίες έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για τα δρώμενα στον Άγιο Νικόλαο και στον τοπικό σύλλογό του... Την επόμενη φορά, θα ζητήσουμε οι κυρίες αυτές να έρθουν Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο ή και ακόμα Κυριακή μεσημέρι εκεί κατά τις 16:00 που ξεκινούν τα όργιαστικά εκκωφαντικά νταπα-ντουπα από την παραλία και κρατούν μέχρι τη νύχτα...Να έρθουν όμως incognito όχι να αναγγείλουν την παρουσία τους και οι πανούργοι της παραλίας να έχουν ήδη κλειστούς τους ενισχυτές... Τότε να δω τι προφάσεις θα προβάλουν για να μην αφαιρέσουν τις άδειες μουσικής των παρανόμων της παραλίας, μέσα στο καλοκαίρι, κι όχι τέλη Νοεμβρίου που "χ@στηκε η φοράδα στο αλώνι"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ9 Ιουνίου 2013 - 2:44 μ.μ.

  ΤΩΩΩΩΩΡΑΑΑΑΑ δεσαμε....με την κανονιστικη.....

  Ει σα γγε λε ας...ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΛΑ....ΜΕ Ω Η ΚΑΙ ΜΕ Ο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μόλις τώρα με πληροφόρησαν, ότι η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου αρνήθηκε την άδεια για γήπεδα beach - volley απαντώντας στο έγγραφο του αθλητικού τμήματος του Δήμου! Αναφέρει μάλιστα, πως ό,τι έχουν φτιάξει πάνω στον αιγιαλό, ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ της αρμόδιας υπηρεσίας! Αύριο Δευτέρα, ο δικηγόρος μου θα έχει και το έγγραφο!
  Με την ανοχή του Δήμου λοιπόν, οργιάζουν σήμερα ως υπαίθριο κέντρο διασκέδασης και πρόφαση το άθλημα. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο του εισαγγελέα κ. Δασούλα, πρέπει να επέμβουν τα αρμόδια όργανα και να συλληφθούν οι άθλιοι παρανομούντες άμεσα. Αλλά και η δημοτική αστυνομία αν παραβαίνει το καθήκον της και δεν επεμβαίνει στους θρασύτατους καταπατητές του αιγιαλού, ξέρει τί την περιμένει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ9 Ιουνίου 2013 - 5:13 μ.μ.

  Xαλαλι τοσο γραψιμο που εριξα.Συνομηλια με τον κ.προπονητη ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΤΙς CELEBRITIES ,να κανει events,που προσκαλουσε να παμε ΣΤΟ ΛΥΚΟΣΠΙΤΟ, να μας δειξει την αδεια και να μας εντοπισει.Ευτυχως ξυπνησαν οι μπλογκιτες και δεν εμφανιστηκαμε ..να μας δειξει την αδεια που δεν ειχε.Ηθελε μπουζουριερα τα παιδια ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ..ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΧΤΑΚΙΑ.... ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ....
  ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.....Η ΛΟΥΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΛΑΚΚΟΥΣ ΜΕ ΦΙΔΙΑ.....
  Αντε τωρα με την αστυνομια.....ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ .....
  102 ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
  Ο δημος δεν ξυπναει ουτε με 1000.
  Ολα τα μπλογκ της περιοχης,ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
  ΕΤΟΙΜΟΤΗΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ.....ΠΑΝΤΟΥ ΕΤΟΙΜΟΤΗΣ....οτι μπορει ο καθεις ενα τηλεφωνο πχ,ενα σχολιο,ολα μετρανε.ΨΑΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ, ΡΙΞΤΕ ΕΣΕΙΣ ΔΙΧΤΑΚΙΑ ..αντι να πεφτετε μεσα εσεις και κυριως τα παιδια μας.
  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΛΟΓΚΙΤΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ.

  χαιρετω σας για την πρωτη καλη ειδηση, ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΤΟΥΤΟ το καλοκαιρι.
  θΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΜΠΛΟΓΚΙΤΗΣ.
  ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΦΕΤΟΣ.
  Δεν ειμαστε ενα brick in the wall ..ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ PINC FLOYD αλλα περασαν 30 χρονια απο το the wall .ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ......
  ΥΠΗΡΧΕ WE SHALL OVERCOME....SOME DAY.
  THIS IS THE DAY.....

  Kαναμε ενα μικρο βηματακι..δεν μπουσουλαμε πλεον.Αυτο ειναι το αισιοδοξο ,αρα ....ΘΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ.....

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ....καιρος να το δειξουμε...ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ....ΑΠΟ ΠΑΝΩ....ασε που ειμαι και αποφασισμενος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για την καταπάτηση στο ΚΕΠ στην παραλία, το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας έχει αριθμό 3371/490/31-5-2013 και απαντάει στο υπ' αριθ. 19756/17-5-2013 έγγραφο του Δήμου και λέει ότι έγινε αυτοψία και:
  Δεν είναι εφικτό να τους παραχωρηθεί έγκριση για παραχώρηση 1200 τ.μ. για γήπεδα, εξέδρες, ομπρέλλες, καρέκλες κλπ. και ότι, όπως διαπίστωσαν στην αυτοψία, ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΟ ΚΕΠ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!

  Ρωτάω: Ο Δήμος τί κάνει; Η Δημοτική Αστυνομία πού είναι να επέμβει αμέσως;
  Η Αστυνομία; Ξεχάσανε την εγκύκλιο του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για αυτόφωρα και βαριά πρόστιμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ12 Ιουνίου 2013 - 8:40 π.μ.

  Στο τοπικο συζητηθηκε το θεμα.ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
  Το αιτημα ειναι να ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
  Ειδαμε τα κατορθωματα τους.ΤΟΣΑ ΦΙΛΕ ΤΟΣΟ ΟΜΠΡΕΛΛΟΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΣΑ ΣΚΥΛΟΜΑΓΑΖΑ SHOPPING CENTERS..KAI ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ.
  Πως δηλαδη τα βγαζουν οι αλλοι δημοι ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ?Πως δεν εχουτν χρεη ,πως δεν εχουν ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ?ΟΛΟ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙς ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ..ΑΝΑΘΕΣΕΩΣ ..ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΥΣ.
  ΤΕΡΜΑ ,Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ,ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ.ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ...
  ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΙΩΣ ...ΕΜΕΙΣ.....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας