ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή Δήμων Σαρωνικού και Παλλήνης για Ψυττάλεια

 
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη                  Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου για το θέμα της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου και Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος.
Οι Δήμαρχοι, αφού άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφυλάξεις και τους φόβους που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη από τον Πειραιά, τους ενημέρωσαν για τα παρακάτω:
·         Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν ήδη προγραμματιστεί και κατασκευάζονται τρεις (3) Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού, οι οποίες και θα αποχετεύσουν περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Αττικής.
·         Οι ποσότητες, που θα μεταφερθούν από τους δήμους Σαρωνικού και Παλλήνης στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας είναι λιγότερες από το 4% της συνολικής ποσότητας που κατευθύνεται σήμερα στο συγκεκριμένο ΚΕΛ.
·         Η δυνατότητα της Ψυττάλειας σήμερα είναι για 1.150.000 τόνους ημερησίως περίπου, ενώ μέχρι τώρα μεταφέρονται εκεί καθημερινά 730.000 τόνοι περίπου. Η ποσότητα που θα καταλήγει στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας και από τους δύο δήμους (Σαρωνικού και Παλλήνης) είναι 34.000 τόνοι ημερησίως. Σημειωτέον ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες μετακινείται στις περιοχές μας και λειτουργεί ουσιαστικά ως ισοδύναμος πληθυσμός αναφορικά με την ποσότητα των λυμάτων που δέχεται το ΚΕΛ της Ψυττάλειας. Επίσης, η αύξηση του πληθυσμού προέρχεται από πρώην κατοίκους δήμων του λεκανοπεδίου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως παραθεριστές.
·         Για τον Δήμο Σαρωνικού, ο Δήμαρχος κ. Φιλίππου επισήμανε ότι στην Ψυττάλεια θα αποχετευτεί μόνο η παραθαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας, με 15.000 περίπου παροχές. Οι υπόλοιπες περιοχές του δήμου θα αποχετευτούν στα ΚΕΛ των Μεσογείων.
·         Για τον Δήμο Παλλήνης, ο Δήμαρχος κ. Ζούτσος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι ήδη ο μισός δήμος - ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Γέρακα και τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης (Κάντζα) – ανήκουν ήδη στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και έχουν ως αποδέκτη την Ψυττάλεια. Το μόνο που απομένει είναι να συνδεθεί με το συγκεκριμένο ΚΕΛ και το υπόλοιπο τμήμα της πόλης, το οποίο εξάλλου είναι από χρόνια προγραμματισμένο να γίνει.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι εσφαλμένη η άποψη που ακούστηκε ότι όλη η Ανατολική Αττική θα αποχετευτεί προς την Ψυττάλεια. Η μεταφορά λυμάτων στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας αφορά μόνο συγκεκριμένες μικρές ποσότητες που προαναφέρθηκαν και για τις οποίες δεν υπάρχει τεχνικά άλλη λύση.
Θα θέλαμε λοιπόν να γίνουν γνωστά τα παραπάνω στοιχεία προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά και να τα λάβουν υπόψη τους στις όποιες αποφάσεις τους.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας