ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

24/3/2011: "ΛΟΥΤΣΑΔΙΣΤΑΝ " ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ....

Συνεχίζονται οι προκλήσεις Πνευματικάτου μέσα από την Εφημερίδα Δημότης!!!!

Η στήλη του Αρτέμιου

«ΜΑΚΡΙΑ» Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ.

Δημοσιεύθηκε:24/03/2011
Η στήλη του Αρτέμιου
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος που έγινε τη Δευτέρα (21 Μαρτίου) αν και… διαφημιζόταν για το «χαμό» που θα κυριαρχούσε, κύλησε ομαλά, ενώ κάποιες μικρο-παρεμβάσεις από τους θεατές, δεν αλλοίωσαν το καλό κλίμα που επικράτησε καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης, που ξεπέρασε το τετράωρο. Το θερμόμετρο ανέβηκε στο τέλος της συνεδρίασης, όπου οι σκηνές που ακολούθησαν μας θύμισαν το παρελθόν που κάποιοι αδυνατούν να ξεχάσουν κι ενοχλούνται όταν τους τις υπενθυμίζουμε.

«Επιμονή στην άρνηση χωρίς πρόταση»
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με δύο αναφορές του δημάρχου κ. Χρήστου Μάρκου. Η πρώτη αφορούσε τις ενέργειες που κάνει η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις γειτονικές Αρχές, ώστε ο Δήμος να παραμείνει εντός των διεκδικήσεων στην επιχειρούμενη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού, και η δεύτερη, στην έκτακτη συνεδρίαση, που ως γνωστό είχε προκαλέσει η αντιπολίτευση συγκεντρώνοντας υπογραφές εννέα συμβούλων, με μοναδικό θέμα το ΚΕΛ. «Η πρόταση των εννέα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για την αποψινή συνεδρίαση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρκου «στερείται της ευθύνης επιχειρημάτων και χωρίς να προτείνει εναλλακτική λύση, ούτε καν διαδικασία εναλλακτικής πρότασης στο σχεδιασμό της πολιτείας για την κατασκευή του ΚΕΛ, επιμένει στην άρνηση, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία, στην προσπάθεια μας να επιβάλλουμε λύση πραγματοποιήσιμη και συγχρόνως να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Στη συνέχεια ο κ. Κασίμης που πήρε το λόγο μεταξύ άλλων είπε: «Η εισήγηση μας είναι απλή. Θέλουμε απόφαση που να απορρίπτει τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ και ζητάμε την ακύρωση της χωροθέτησης στο «Πλατύ Χωράφι» και την εκβολή του αγωγού επεξεργασμένων λυμάτων στο ακρωτήρι Βελάνι. Αυτή είναι η θέση, πρότασή και η εισήγηση μας στο σημερινό θέμα. Προσπαθούν να μας επιβάλλουν λύση που εξυπηρετούν αυτούς και όχι τους δημότες της πόλης μας» κατέληξε ο κ. Κασίμης. 
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δημήτρης Μάρκου, αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε βιολογικούς καθαρισμούς άλλων κρατών και μάλιστα με πολύ μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, διερωτώμενος: «πως είναι δυνατόν αυτά τα κράτη να δίνουν στους πολίτες τους βιολογικούς καθαρισμούς σύγχρονης τεχνολογίας με μηδενική εκροή σε ποτάμια και λίμνες κι εμείς να διαπραγματευόμαστε τεχνολογία του 1990 κι εκροή στη θάλασσα».
Ο κ. Δανέζης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε: «Το ΚΕΛ πρέπει να είναι μακριά από οικισμούς σε απόσταση 5-6 χιλιομέτρων και η χωροθέτηση να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Δήμων. Και η ασφαλής διάθεση του νερού στα στενά όρια των Δήμων, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Το ΚΕΛ πρέπει να γίνει αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση. Να αποκλειστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι συγχρηματοδοτήσεις».

«Ο χώρος δεν είναι το πρώτιστο μέλημά μας»
Ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μάρκου, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της συμπολίτευσης, ανέφερε: «Στις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες της σημερινής συγκυρίας, η Δημοτική Αρχή μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της, κατά προτεραιότητα ασχολείται υπεύθυνα και αποφασιστικά με το ζήτημα του αποχετευτικού. Και θα συνεχίσει να ασχολείται μέχρι να επιλυθεί το κορυφαίο πρόβλημα με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Για μας, πρώτιστο μέλημα δεν είναι ο χώρος κατασκευής του ΚΕΛ.
Για μας το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο τρόπος κατασκευής του συστήματος, ο τρόπος λειτουργίας σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και ο τρόπος με τον οποίο η Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σ’ όλες τις φάσεις του έργου, μα κυρίως, στον έλεγχο της λειτουργίας του. Το πρόβλημα της αποχέτευσης θα πρέπει να λυθεί. Η λύση του προβλήματος είναι απαίτηση της κοινωνίας. Σε καμιά όμως, περίπτωση, η λύση δεν μπορεί να προέλθει από πολιτικούς εκβιασμούς, από επικλήσεις οικονομικής στενότητας, από εκπτώσεις σε περιβαλλοντικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές. Λάβαμε την 13/2011 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ήταν και είναι απόφαση που λύνει το πρόβλημα με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και σεβασμού του περιβάλλοντος. Στα 16 σημεία της απόφασής μας και στις 10 προϋποθέσεις, που διασφαλίζουν τα συμφέροντά μας, απάντησε η πολιτεία με το από 4/3/2011 έγγραφο του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Το εν λόγω έγγραφο δεν μας βρίσκει σύμφωνους και βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του Δήμου μας. Στο έγγραφο αυτό δίνουμε την δική μας απάντηση.
Αφού μελετήσαμε προσεκτικά, με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων, την επίσημη απάντηση της πολιτείας, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα: α) Οι απαντήσεις της πολιτείας απορρίπτουν τα περισσότερα και τα βασικότερα σημεία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. β) Καθίσταται σαφές ότι, ο σχεδιασμός του ΚΕΛ παραμένει ο ίδιος όπως ήταν το 2003 με επουσιώδεις βελτιώσεις που δεν αλλάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του γ) Η απόρριψη των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν βασίζεται σε τεκμηρίωση της διαφορετικής άποψης που έχει η πολιτεία, αλλά σε καθαρά οικονομικούς λόγους τέτοιους ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
Προτάσεις προς ψήφιση

Στη συνέχεια, έγινε ψηφοφορία επί των προτάσεων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Η πρόταση της αντιπολίτευσης που ήταν: «Απορρίπτουμε τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ του 2002 που αφορά το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων. Ζητάμε την ακύρωση της χωροθέτησης στο «Πλατύ Χωράφι» ή σε διαμορφωμένους οικισμούς και την εκβολή του αγωγού επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Ακρωτήρι. Βελάνι στη παραλία της Αρτέμιδος. Ζητάμε νέα μελέτη και χωροθέτηση με προϋποθέσεις που θα καθορισθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος» απορρίφθηκε κατά  πλειοψηφία.
Η πρόταση της Διοίκησης που αποτελείτο από τέσσερα σημεία: «1) Την απόρριψη του προτεινόμενου από την πολιτεία σχεδιασμού του ΚΕΛ όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το από 4/3/2011 εγγράφου του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 2) Καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος μέσα στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 13/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος και να εκπονηθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 3) Συνεχίζουμε τη διαδικασία της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία ώστε με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων να διαμορφωθεί μια πρόταση που θα είναι εφικτή και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης των αστικών λυμάτων. 4) Προσφεύγουμε στην Δ/νση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και κοινοποιούμε τις θέσεις του Δήμου και ταυτόχρονα εγκαλούμε τις Ελληνικές Αρχές γιατί δεν προχωρούν στην επίλυση του προβλήματος με όρους και προϋποθέσεις, που σέβονται το Περιβάλλον και την Υγεία των κατοίκων ενώ δεν αποδέχονται τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτεί μια σύγχρονη λειτουργία ενός πολλαπλά σημαντικού έργου» όπως ήταν φυσικό, στηρίχτηκε από την πλειοψηφία.

Οι «πρωταγωνιστές» της συνεδρίασης

Κύρια πρόσωπα κατά την εν λόγω συνεδρίαση του ΔΣ  Σπάτων-Αρτέμιδος και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αναδείχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. κ. Δημήτρης Στάμου και Χρήστος Τσαντήλας.
Ο κ. Στάμου εκλεγμένος με την παράταξη «Νέα Πόλη» του κ. Δημήτρη Μάρκου, δεν υπέγραψε την αίτηση για την έκτακτη συνεδρίαση, ενώ στην ψηφοφορία, για τη μεν πρόταση της αντιπολίτευσης δήλωσε «παρών» υπερψηφίζοντας την πρόταση της συμπολίτευσης.
Ο κ. Τσαντήλας -ανήκει στην παράταξη «Νέα Πνοή» του κ. Κασίμη- αρνούμενος να ακολουθήσει τον αρχηγό του στην αποχώρηση του Συνδυασμού από την αίθουσα του ΔΣ, παρέμεινε και καταψήφισε την πρόταση της συμπολίτευσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασίμης, αμέσως με την απόρριψη της πρότασης της αντιπολίτευσης, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για τη πρόταση της πλειοψηφίας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση προτείνοντας στην ομάδα του, να τον ακολουθήσει και καταγγέλλοντας τη συμπολίτευση για «προαποφασισμένη απόφαση».
Από το σημείο αυτό και μετά ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετατράπηκε σε… «Λουτσαδιστάν».

4 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση στο σχόλιο του κ. Πνευματικάτου. Δεν οδηγούν όλοι οι δρόμοι στη Νέα Πόλη. Ο κ. Στάμου έχει εκλεγεί με το συνδυασμό Νέα Εποχή-Δύναμη Αλλαγής, όπου είναι ενεργό μέλος και στέλεχος της παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός τελικά έχει μεγάλο προβλημα όλο μια νεα πόλη βλέπει γύρω του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΛΟΥΤΣΑΔΙΣΤΑΝ
    ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΛ -ΤΕΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ... ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΙ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας