ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ!!!!

Ομηρία ... μνημονίου  για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Το επονομαζόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή  που αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ. Ολα τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών θα τα βρείτε στην εξής διεύθυνση:
http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/Seasonable/?id=7b2330bd-3239-4a7a-9fe0-7e642b7b3db3
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
«Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
«Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%, που είναι μάλλον στο πράσινο. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140 μέχρι 50% .
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ραγκούσης,  οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60%, δηλαδή 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων από τρίτους και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.
Πως θα γίνει το πρόγραμμα εξυγίανσης
Για τους 58 δήμους οι οποίοι θα μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί, θα ισχύουν οι εξής ποινές:
1.    Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις
2.   Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων. 
3.   Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.
 4.    Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών,  οι υποχρεώσεις μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμος), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».
Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα γίνει σε τέσσερα στάδια:
1.    Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων
2.    Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές
3.    Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4.  Κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
5. Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή
6. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους

Είναι πολύ σημαντικό ότι, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα παρέχει και περίοδο χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα χρέους, η οποία θα καλύπτει τα χρεολύσια, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δε θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το χρόνο θητείας των σημερινών δημάρχων.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε  ότι μόλις συνολικά 4 δήμοι πληρώνουν ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που είναι μεγαλύτερου του 20% των εσόδων τους,  ενώ τόνισε ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε δήμους που έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να μην μπουν στη διαδικασία του...μνημονίου.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές, αλλά όπως χαρακτηριστικά τόνισε... «δε θα αλλάξει τη συνολική «εικόνα».
ΠΟΙΑ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος και στο ΑΕΠ είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το συνολικό και ανέρχεται στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Μάλιστα οι δήμοι της Ελλάδας σχετικά με τα χρέη βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Μάλτα, συγκριτικά με τους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της Γερμανίας που ανέρχονται στο 39,6% του συνολικού χρέους και 29,1% του ΑΕΠ, της Ισπανίας 11,5% και 21,7 % αντίστοιχα, η Δανία 7,1% και 17,2% αντίστοιχα.
Βεβαίως, την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα λαμβάνει τα λιγότερα χρήματα σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Κύπρο και τη Μάλτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι είναι μόνο το 3,1% επί τον ΑΕΠ και 5,8% επί των δημόσιων δαπανών, όταν ακόμα και χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία έχουν υπερδιπλάσια ποσοστά.

11 σχόλια:

  1. ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ?????!!!!!!!!!!!!!

    Απεργούν και οι δήμαρχοι στις 11 Μαΐου για τις περικοπές
    Η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2011, 17:05

    Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ
    1Share
    emailεκτύπωσημικρό μέγεθος μεγάλο μέγεθος Αθήνα
    Τη συμμετοχή των δημάρχων στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαίου 2011 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο αντιδρά στις πρόσφατες εξαγγελίες των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγγυάται να καταβάλει η κυβέρνηση για το 2011», εκτιμά το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις υπόλοιπες αναγκαίες δαπάνες για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στα ίδια έσοδά τους.

    «Με δύο λόγια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Αυτοδιοίκηση ήδη πένεται, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει και περαιτέρω συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση».

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι από την αναλυτική διερεύνηση των σχετικών λογαριασμών για τα οικονομικά των δήμων, τους οποίους παρουσίασαν οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου, προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

    - Στα σταθερά έσοδα των δήμων, για πρώτη φορά μετά το 2001 που θεσμοθετήθηκε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας τους, ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αθροίζονται τόσο τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ), όσο και τα ίδια έσοδά τους.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, ότι με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ότι πλέον οι ΚΑΠ - που για το 2011 προβλέπεται να είναι 2.140.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στη μισθοδοσία των μεταταγέντων στους δήμους υπαλλήλων) - δεν επαρκούν να καλύψουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων (3,8 δισ. ευρώ) και απαιτείται η συνδρομή ιδίων εσόδων τους, ύψους 1,6 δισ ευρώ, βασική πηγή των οποίων αποτελούν τα έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους.

    - Τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη εμφανίζονται υπερτιμημένα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ – μέσω της οποίας εισπράττονται τα δημοτικά τέλη – το ποσοστό των απλήρωτων και καθυστερημένων λογαριασμών ανέρχεται στο 20%, ενώ μεταξύ 2011-2010 η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών είναι της τάξης του 35%.

    - Αναγνωρίζεται και από τους δύο υπουργούς ότι τη διετία 2010-2011 «παρακρατήθηκαν» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός προβλέπεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

    «Το ερώτημα που προκύπτει προς τον υπουργό Οικονομικών», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι αν υπάρχει άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης ή ακόμη και της κεντρικής, που να έχει μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς ή ακόμα και ως ποσοστό, ανάλογες με αυτές που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μήπως θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οι ΟΤΑ συνεισέφεραν ήδη παραπάνω από ότι τους αναλογεί;».

    Από την απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ διαχωρίζει τη θέση του το Αυτοδιοικητικό Κίνημα που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ.
    «Όλοι οι δήμοι αποτύπωσαν με στοιχεία την εικόνα των οικονομικών τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποίας υπογράφει ο επικεφαλής του κινήματος, δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απ. Κοιμήσης «σπάζοντας το μύθο της αδιαφάνειας και της διαχειριστικής και οικονομικής τους κατάστασης, αποσπώντας, ως πρώτος θεσμός του κράτους, τα εύσημα της Eurostat για την εγκυρότητα και σταθερότητα των στοιχείων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απίστευτα άθλια οικονομική κατάσταση των Σπάτων συμπαρασύρει και την Αρτέμιδα στον πάτο... το άρθρο το λέει ξεκάθαρα "Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών, οι υποχρεώσεις μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμος), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα." το θέμα είναι εάν οι Σπαταναίοι διοικούντες τοn δήμο θα κάνουν αυτό που οφείλουν, να ξεχωρίσουν δηλαδή τα χρέη των Σπάτων από αυτά της Αρτέμιδος. Δεν πρέπει η Αρτέμιδα να πληρώσει τα χρέη των Σπάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω πάλι λεω να ηρεμήσει η Αρτεμιδα από την ζήλια που έχει για τα Σπάτα!! Έλεος πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΤΑΝ Ο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΞΥΠΝΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΖΗΛΕΥΕΙ, ΣΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διακρίνω μια ένταση για τα Σπάτα η μου φαίνετε;
    Από πού είσαστε αδικημένοι από τα Σπάτα και συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο; Το ότι ένας πρώην Δήμαρχος χρέωσε τα Σπάτα φταίει το μέρος και οι κάτοικοι;
    Μάλλον πολύ κοντόφθαλμα βλέπετε το θέμα της συνένωσης. Θα σας συμβούλευα να το ξεπεράσετε γιατί η διάσπαση μόνο διχόνοια μπορεί να φέρει ανάμεσα στους κατοίκους μετά την συνένωση του Καλλικράτη! Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις στον κόσμο γιατί τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και αν από Λούτσα θέλετε να ονομάζεστε Αρτέμιδα πρέπει τυπικά και ουσιαστικά να ανεβάσετε το επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς συμφωνούμε με την κα Παπαϊωάννου. Αν και το τεράστιο χρέος των Σπάτων δεν αφήνει ελπίδες για την κάλυψη της τεράστιας απουσίας υποδομών της Αρτέμιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή !!!
    Τι πλάκα που θα έχει να φέρει την τρόϊκα ο Γκινοσάτης στον Δήμο μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για το χρεος της ΕΥΔΑΠ στην Αρτέμιδα ευθύνονται τα Σπάτα? θα τρελαθούμε εντελώς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπορω να ρωτησω ποσο ειναι το χρεος αναλυτικα?οχι να μου γραψετε 5 αριθμους να δω χαρτια ποσο ειναι ξεχωριστα καθε δημου?οσο για τις διασπαστικες τασεις που βλεπω παραπανω...συνεχιζονται ακομα?τις θυμαμαι προεκλογικα με χαρτακια. πρεπει αντιθετως πολιτικων διαφορων να καταλαβουμε οτι ειμαστε ενας ενιαιος δημος. τωρα να μπουμε σε μια στειρα αντιπαραθεση μονο σε μικροπολιτικη καταληγει.το θεμα ειναι τι κανουμε απο δω και περα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου εσύ που μιλάς συνεχώς για διασπαστικές τάσεις μεταξύ των κατοίκων των δύο πόλεων , πρέπει να γνωρίζεις ότι διασπαστικές τάσεις υπάρχουν, μόνο όταν όταν κάτι ήταν ενωμένο εξ αρχής και κάποιοι προσπαθούν να το διασπάσουν . Στην δική μας περίπτωση τώρα συνενώθηκαν οι δύο πόλεις σε ένα Δήμο που στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της Αρτέμιδας καθότι μεταστεγασμένοι από γειτονιές της Αθήνας είναι μικροϊδιοκτήτες και εργάτες ή υπάλληλοι και δεν είχαν καμιά σχέση με τους κατοίκους των Σπάτων ή την πόλη τους . Αν δεν υπήρχε και το Κέντρο Υγείας και το ΙΚΑ πολύ πιθανό να μην είχαν περάσει ποτέ από την πόλη των Σπάτων.Αντιθέτως η πλειοψηφία των κατοίκων των Σπάτων είναι γαιοκτήμονες και οικοπεδούχοι με κύρια τα επαγγέλματα του αγρότη , του μεσίτη και εργολάβου και του εισοδηματία με μόνο μια μικρή μειοψηφία τους να είναι επαγγελματίες , έμποροι και υπάλληλοι . Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εύκολο να είναι κοινά τα συμφέροντα αντίθετων οικονομικών τάξεων . Δεν λέω πρέπει να βρούμε τους κοινούς δρόμους για να προχωρήσουμε στο αύριο , όμως πάντα οι παραπάνω διαφορές στα συμφέροντα των κατοίκων των δύο πόλεων θα υπάρχουν . Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Αρτέμιδας θα συνειδητοποιήσουν τη ταξική διαφορά τους και τα αντίθετα συμφέροντα με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των Σπάτων και θα οργανώσουν την πολιτική αντιπαράθεση να απόκτηση ουσία και στόχο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ ΣΤΟΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ!!!
    ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 4Η ΦΟΡΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
    ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ!!! ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ... ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας