ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Δημ.Μάρκου:ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΝΕΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΨΗΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ


Η "αποτυχημένη επιχειρηματικότητα" που εξάσκησαν οι τ. Δήμαρχοι πρίν από την συνένωση του Καλλικράτη , όλα αυτά τα χρόνια ,οδήγησαν τον ΤΟΠΟ στην υπανάπτυξη και στο σημερινό μεγάλο οικονομικό χρέος και την δυσμένεια που προκύπτει από αυτό.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση που σηματοδοτεί το σήμερα και το αύριο για το νέο Καλλικρατικό Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος ,που προδιαγράφει την προτεραιότητα να ασκηθεί μία αυστηρή περιοριστική πολιτική σε όλους τους τομείς πάνω από το εκάστοτε πολιτικό κόστος, ήταν η σημερινή θέση του οικονομολόγου κ.Δημήτρη Μάρκου, επικεφαλή της παράταξης Νεα Εποχή-Δύναμη Αλλαγής, που με τις ικανότητες του και τις δεξιότητες του προσπαθεί να βοηθήσει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση. 

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 19/5/2011 ο κ.Δημήτρης Μάρκου είπε:

"Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την άποψη μου, ξεκινώντας από το τέλος.

Υπάρχει  μια άσχημη οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση δεν είναι σαν την βροχή που μας ήρθε σήμερα και ενώ δεν κρατάγαμε ομπρέλες βραχήκαμε.

Είναι μια απόρροια κάποιον συγκεκριμένων γεγονότων. Αν μιλάγαμε για μια ιδιωτική  εταιρεία,  θα έφταιγε η διοίκηση που δεν έχει ,είτε τις ικανότητες και την τεχνογνωσία, είτε γιατί υπάρχει κακή διαχείριση είτε γιατί υπάρχει ανταγωνισμός και εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχονται.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε ανταγωνισμός ούτε εξωγενείς παράγοντες , άρα συμβαίνουν τα άλλα δύο ενδεχόμενα. Όταν προκύπτει ένα χρέος υπάρχουν αιτίες του παρελθόντος. Αιτίες όπως είναι η κακοδιαχείριση και το θέμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων της διοίκησης.

Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ , δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι κακή η υπηρεσία. Η  ΕΥΔΑΠ λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν οφειλές στην ΕΥΔΑΠ, υπάρχουν άλλοι που έχουν μερικώς και άλλοι πολύ περισσότερο. Τα αίτια δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε πάντα στην ΕΥΔΑΠ.

Τώρα για την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας , είναι γεγονός. Είναι πολύ λυπηρό να βρισκόμαστε σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σίγουρα πάνω στους αριθμούς μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να παίζουμε, να βγάλουμε νούμερα από εδώ να τα πάμε αλλού  και να αλλάζουμε τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Το ουσιαστικό θέμα είναι πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Το ότι ο Δήμος μας έχει κάποιο συγκεκριμένο χρέος αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
 
Για παράδειγμα εάν πρόκειται να είχαμε, έναν Ισολογισμό κάποιας  ιδιωτικής εταιρείας, ποτέ δεν θα σβήναμε το χρέος  επειδή είναι μακροπρόθεσμο, η αν ακόμα αυτό είχε διακανονιστεί.
Αν πούμε ότι είμαστε στο 87%, πιστεύω ότι την δεδομένη στιγμή μπορεί να μας εξυπηρετεί , αλλά από την άλλη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, και εμφανίζουμε μια κατάσταση εύρωστου Δήμου κάτι το οποίο δεν είναι έτσι. Και από μια κατάταξη στο επτά εμφανιζόμαστε στο πέντε.

Πιστεύω  γενικότερα , ότι σίγουρα  όλοι θέλουμε το καλό αυτού του τόπου. Θα πρέπει να μετριάσουμε με κάποιες κινήσεις , να γίνουν περικοπές κάποιον δαπανών, να δούμε με περισσότερη σύνεση τα πράγματα σε πολλές περιπτώσεις και να αψηφήσουμε το πολιτικό κόστος, που όλοι μπαίνουν στην διαδικασία αυτή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως κακός σύμβουλος. Μπορεί να επιλέγουν κάποιοι , συμβάσεις επειδή πρέπει να ικανοποιήσουν κάποιους ανθρώπους, ή να γίνονται κάποια έργα για κάποιους άλλους ή να γίνονται κάποια έργα που είναι λιγότερο απαραίτητα έναντι κάποιον άλλων , με αποτέλεσμα όλα αυτά να μας οδηγούν ποιο βαθειά…

Ολοκληρώνοντας , να πω ότι η πρόθεση κανενός εδώ μέσα δεν είναι να μπούμε σε οικονομική επιτήρηση, παρ όλα αυτά , θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά πράγματα, σε σχέση με τις δαπάνες και τον τρόπο λειτουργίας γενικότερα, και πάνω από όλα αυτό που επισήμανα και πριν , να αψηφήσουμε το πολιτικό κόστος.
Ευχαριστώ."

Θέλουμε έναν Δήμο με κύρος και παραδειγματική διαχείριση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους Δημότες και τους συναλλασσόμενους μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας