ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: Ρινόκεροι στη Μαραθώνος

Απόσπασμα από το ΕΠΤΑ της Κυριακής 22/05/2011

ΤΙΠΟΤΕ δεν σε προϊδεάζει γι' αυτό που θα συναντήσεις στην Κοινότητα Πικερμίου, δίπλα στις διοικητικές υπηρεσίες. Ποιος άλλωστε απ' όσους διασχίζουν τη Μαραθώνος θα φανταζόταν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια εδώ έζησαν ρινόκεροι, μαμούθ και καμηλοπαρδάλεις; Από αποδείξεις άλλο τίποτα. Οι παλαιοντολόγοι μιλούν για «απολιθωματοφόρες θέσεις». Θέσεις με πολύτιμα απολιθώματα δηλαδή. Και η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει ουκ ολίγα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό μουσείο, που πρωτολειτούργησε τον περασμένο Δεκέμβριο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Γιώργο Θεοδώρου. Οπως όμως μας εξήγησε η αντιδήμαρχος Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, ακόμα δεν πληροί και τυπικά τις προϋποθέσεις ενός μουσείου. Δεν έχει προσληφθεί και υπάλληλος. «Σε ενάμιση μήνα πιστεύω πως θα είναι επισκέψιμο» μας είπε. Μέχρι τότε, όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να τηλεφωνήσει ώστε να του ξεκλειδώσουν.
Υπάρχει εδώ ένας ανεκτίμητος θησαυρός που ήρθε στο φως από ανασκαφές στη γύρω περιοχή -η πρώτη έγινε από τον Σκοτσέζο Φίνλεϊ το 1836 και η τελευταία πέρυσι από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Στο κέντρο άλλωστε της αίθουσας δεσπόζει μια αναπαράσταση του χώρου των ανασκαφών και κάποια από τα ευρήματά της: τα οστά μιας καμηλοπάρδαλης κι ενός ιππαρίου.
Παλιά δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν το Πικέρμι ως τον «Παρθενώνα» της παλαιοντολογίας. Οταν η πικερμική πανίδα κυριαρχούσε στην Ελλάδα (την εποχή της Μειόκαινου), το Αιγαίο δεν υπήρχε ακόμα: στη θέση του απλωνόταν μια μεγάλη ξηρά, η Αιγηίδα. Στην έκθεση θα βρείτε, μεταξύ πολλών άλλων, οστά ζώων που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν: κρανία ιππάριων (αφθονούσαν στο Πικέρμι), την κάτω γνάθο ενός μεγάλου αιλουροειδούς, του Metailurus major (θύμιζε το σημερινό πούμα), οστά κάτω άκρων από έναν (δυσεύρετο) Machairodus, γομφίο ενός Δεινοθήριου (είδος μαμούθ) και τεράστια οστά ρινόκερων! Στο Πικέρμι ζούσαν τρία είδη ρινόκερων, τέσσερα είδη καμηλοπαρδάλων, αντιλόπες, γαζέλες, ελάφια, χοίροι, βοοειδή, ύαινες, χελώνες αλλά και μεσοπίθηκοι. Ολα ξεκίνησαν όταν το 1836 ανακαλύφθηκε το κρανίο ενός πιθήκου, γεγονός που συντάραξε την επιστημονική κοινότητα.
Υπάρχουν πολλά ακόμα σημαντικά απολιθώματα στην περιοχή, όμως κινδυνεύουν να καταστραφούν από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που σχεδιάζεται στο Πλατύ Χωράφι των Σπάτων, μόλις 800 μέτρα από τον (κηρυγμένο από το 1984) αρχαιολογικό χώρο του Κισδαρίου (Μεγάλο Ρέμα).
Το ΚΕΛ αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για τα πολύτιμα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της (στη Ρεματιά Πικερμίου θα βρει κανείς πάνω από 150 είδη φυτών), αλλά και για την ίδια την υγεία των κατοίκων της. Οι τελευταίοι είναι αποφασισμένοι και αντιδρούν όλο και εντονότερα με επιστημονικές ημερίδες και λαϊκές κινητοποιήσεις.
*Κοινότητα Πικερμίου, λεωφ. Μαραθώνος 34, 210-6039550. Δευτ-Παρ. 10 π.μ.-1 μ.μ.

2 σχόλια:

  1. M O N O ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ!ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MA ΤΟ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Η Κ. ΚΙΣΚΥΡΑ: "O XΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ"!ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΘΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΘΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Ω Ρ Α Ι Ο Τ Α Τ Ε Σ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ! ΤΗΣ ΩΡΑΣ! ΑΧΝΙΣΤΑ!ΘΑ ΣΠΑΡΤΑΡΑΝΕ ΣΟΥ ΛΕΕΙ!!!ΝΑ ΤΑ ΠΙΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ..ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΙΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ 'ΚΕΡΑΣΕΙ' ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΤΑ.ΤΟΝΟΙ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΚΑΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑΧΥΤΑΤΑ!ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ!!ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΙ! ΚΟΝΤΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ! ΜΙΑ ΜΙΑ ΝΑ ΤΙΣ 'ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ' ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ,ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΣΤΟΧΟΥΣ... ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ!ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ?Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ!ΩΡΑΙΑ!ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Μ'ΕΝΑ ΚΕΛ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας