Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία «πράσινη» πρόταση που μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να διαχειριστούμε, αλλά κυρίως να αξιοποιήσουμε τα οργανικά απόβλητα που παράγουμε στο σπίτι μας με σχεδόν μηδαμινό κόστος. Σε μια προσπάθεια πρόληψης της παραγωγής περιττών σκουπιδιών μπορούμε να κάνουμε κομπόστ, το προϊόν, δηλαδή, της φυσικής ανακύκλωσης που παράγεται μέσω της αποσύνθεσης των φυτικών υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου.
Είτε ζούμε σε κάποιο διαμέρισμα στο κλεινόν άστυ είτε πιο κοντά στη φύση, η φυσική ανακύκλωση είναι μία μέθοδος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Ανάλογα με τον χώρο που διαθέτουμε μπορούμε να κάνουμε κομποστοποίηση είτε σε ειδικά διαμορφωμένους κάδους του εμπορίου, είτε σε χειροποίητους κάδους, είτε στον κήπο σε αποστραγγισμένους λάκκους. Και το προϊόν που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κήπο ή τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Βήμα - βήμα
Η διαδικασία παρασκευής του κομπόστ είναι τόσο απλή, που μπορεί ο καθένας μας να την εφαρμόσει, μας επισήμανε ο μηχανικός περιβάλλοντος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δημήτρης Χωματίδης. Αρχικά ρίχνουμε τα οργανικά υλικά της κουζίνας, όπως λαχανικά, χορταρικά, φρούτα, φλούδια, χόρτα, υπολείμματα από σαλάτες, τσόφλια αυγών, και στη συνέχεια χώμα (καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.ά.) και φύλλα. μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε στον κάδο μαραμένα λουλούδια, ζιζάνια, κατακάθια και φίλτρα καφέ, χαρτί κουζίνας, στάχτη από το τζάκι, φυτικά υπολείμματα, όπως βλαστοί, κλαδιά, ξερά φύλλα, κλαδέματα, ακόμα και βαμβακερά, μεταξωτά ή μάλλινα υφάσματα σε κομματάκια. Για το τελικό στάδιο προετοιμασίας του κομπόστ, βάζουμε λίγους γεωσκώληκες στο μείγμα, μόνο την πρώτη φορά, προκειμένου να ξεκινήσει η διεργασία της αποσύνθεσης, και ύστερα αφήνουμε τη φύση να κάνει την υπόλοιπη δουλειά.
Η λιπασματοποίηση όχι μόνο είναι πλήρως ακίνδυνη για την υγεία μας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δεν αφήνουν περιθώρια επιβίωσης παθογόνων οργανισμών, αλλά είναι και άοσμη. Βέβαια, εάν η ποσότητα των οργανικών απορριμμάτων που έχουμε ρίξει στον κομποστοποιητή είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη, ο κάδος ενδέχεται να μυρίσει. Το ζήτημα των δυσάρεστων οσμών μπορεί να λυθεί εύκολα με το να ρίξουμε λίγο πριονίδι για να «καλυφθεί» η μυρωδιά. παράλληλα, καλό θα είναι να αποφεύγουμε αποφάγια που περιέχουν κρέας, λίπη ή λάδια, υπολείμματα από ψάρια, καθώς και κόπρανα σκύλου και γάτας.
Ας δώσουμε, όμως, λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες. Για να παραχθεί αξιοποιήσιμο φυτικό λίπασμα πρέπει να φροντίσουμε τα υλικά να τεμαχίζονται, το μείγμα να διατηρείται σε νωπή κατάσταση αλλά και να ανακατεύουμε μια φορά τον μήνα ακόμα και με ένα μακρύ ξύλο, ώστε σε ένα τρίμηνο να έχουμε έτοιμο «σπιτικό» αφράτο χώμα, που είναι πλούσιο σε «θρεπτικά» στοιχεία, για τα φυτά μας. Επίσης, στους κάδους μπαλκονιού χρειάζεται να αδειάζουμε το νερό από την ειδική κάνουλα αποστράγγισης, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως υγρό λίπασμα με το οποίο ποτίζουμε τις γλάστρες μας. Στους κομποστοποιητές του κήπου μία τέτοια διαδικασία δεν είναι αναγκαία, καθώς το νερό «τρέχει» προς το χώμα.
Το κόστος
Το κόστος της κομποστοποίησης περιορίζεται στην αγορά ενός κάδου και λίγων γεωσκώληκων. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάδοι που προορίζονται για τον κήπο, κάδοι που είναι ειδικά διαμορφωμένοι για μπαλκόνι, καταλαμβάνοντας μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο, αλλά και περιστρεφόμενοι κάδοι που είναι ιδανικοί για κάθε χώρο. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, με τον μεσαίο να έχει χωρητικότητα 280 λίτρα και τον μεγάλο 600 λίτρα, ενώ οι τιμές για κάδους κήπου κυμαίνονται από 60 μέχρι 200 ευρώ και για κάδους μπαλκονιού από 100 έως και 130 ευρώ. Σύμφωνα με τον μηχανικό περιβάλλοντος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δημήτρη Χωματίδη, «το 40% έως και 60% των απορριμμάτων που παράγουμε στο σπίτι μας ανήκει στην κατηγορία των Βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή των οργανικών, και από αυτά περίπου το 70% είναι κομποστοποιήσιμα».Έγκειται, λοιπόν, σε εμάς να μειώσουμε τα «σπιτικά» μας σκουπίδια, που έχουν ως τελικό προορισμό τις χωματερές, μέχρι και 35%. Το όφελος της ανακύκλωσης των οργανικών σκουπιδιών είναι πολυεπίπεδο, καθώς όχι μόνο παρασκευάζουμε λίπασμα, το λεγόμενο κομπόστ, αλλά κάνουμε και οικονομία σε πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, αποκτούμε και τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της τσέπη μας αφού, λόγω των λιγότερων απορριμμάτων που παράγουμε, θα πληρώνουμε και μειωμένα δημοτικά τέλη, βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», όταν βεβαίως εφαρμοστεί αυτή η πολιτική τιμολόγησης.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα Βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ κατά 50% μέχρι το 2013, συγκριτικά με το 1995. Η διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για το εν λόγω ζήτημα, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό Βήμα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου