ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κλωνοποίημένη αγελάδα παράγει «μητρικό» γάλα

“Μια κλωνοποιημένη αγελάδα που φέρει ανθρώπινα γονίδια και μπορεί να παράγει γάλα ισάξιο με το μητρικό γεννήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (ΙΝΤΑ).
Η κλωνοποιημένη αγελάδα, που βαφτίστηκε «Ροζίτα ΙΣΑ», είναι το πρώτο βοοειδές που διαθέτει δύο ανθρώπινα γονίδια τα οποία φέρουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα, ανέφερε το Ινστιτούτο.
Η Ροζίτα γεννήθηκε στις 6 Απριλίου με καισαρική λόγω του υπερβολικού βάρους της: ζύγιζε 45 κιλά ενώ φυσιολογικά οι αγελάδες ράτσας Τζέρσεϊ δεν ξεπερνούν τα 22 κιλά. Όταν ενηλικιωθεί, θα παράγει γάλα «παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων», εξήγησε το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.
«Στόχος ήταν να βελτιωθεί η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος με την προσθήκη δύο ανθρώπινων γονιδίων, την πρωτεΐνη λακτοφερίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακή δράση, και τη λυσοζύμη, ένα επίσης αντιβακτηριδιακό ένζυμο», σύμφωνα με τον ερευνητή Αντριάν Μούτο.
Για να επιτύχει την κλωνοποίηση της Ροζίτα το ΙΝΤΑ συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μαρτίν.”

Και κατόπιν αυτού, ένα και βασικό εύλογο ερώτημα σχηματίσαμε. Είναι τελικά για καλό όλη αυτή η παραβίαση της αλυσίδας της ζωής? Σίγουρα θα προσφέρει αρκετά στην επιστημονική κοινώτητα και στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά τι “κόστος” θα επιφέρει στο είδος αλλά και στον άνθρωπο? Η ιστορία τελικά θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας