ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καταγραφή ιστορικών ελαιόδεντρων

Aρκετοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει από μόνοι τους ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των δέντρων που ζουν στις περιοχές της Κρήτης.

 Πρωτοβουλία για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης άρχισε, από τον Μάρτιο του 200, το ΤΕΙ του νησιού, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Aρκετοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει από μόνοι τους ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των δέντρων που ζουν στις περιοχές της Κρήτης.
Σε καταμέτρηση των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης προχωρούν επιστήμονες του ΤΕΙ του νησιού, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να σωθούν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα που ζουν στην Κρητική γη.
Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ελαιόδεντρων θα "εισαχθούν" στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων την οποία ήδη έχει δημιουργήσει το ΤΕΙ Κρήτης.
Η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης άρχισε τον Μάρτιο του 2009 από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου, ο οποίος κάλεσε δημόσια τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης για από κοινού προσπάθειες.
Ήδη αρκετοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει από μόνοι τους ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των δέντρων που ζουν στις δικές τους περιοχές.
"Σήμερα πολλά από αυτά τα δέντρα καταστρέφονται λόγω δημόσιων ή ιδιωτικών έργων και γίνονται καυσόξυλα σε… τζάκια και σόμπες, πράγμα που προσβάλλει τη δική μας γενιά", αναφέρουν οι οργανωτές της πρωτοβουλίας.
Παράλληλα με την απογραφή άρχισε και εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου στα χωριά και τις πόλεις, με κορυφαία στιγμή την πραγματοποίηση της έκθεσης εικαστικών έργων για τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης με συνολικά 317 έργα τέχνης, το καλοκαίρι του 2010.

Μήπως θα πρέπει να κάνουμε μία αντίστοιχη κίνηση;
Όχι για άλλον λόγο, αλλά στην περιοχή μας υπάρχουν ελαιώνες και δέντρα εκατοντάδων ετών και όσα γλύτωσαν την ανάπτυξη των εργολάβων, είναι βέβαιο ότι τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται δύσκολα θα την γλυτώσουν, καθώς οι ελιές δεν προστατεύονται από την νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας