Οι Αξιολογητές αποτελούν ένα νέο σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και ιδιώτες. Ο ρόλος τους θα είναι επικουρικός των αρμόδιων υπηρεσιών και θα ελέγχουν το σχέδιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα, δράσεις και επενδύσεις
Ακόμα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) θα έχουν λόγο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, δράσεων και επενδύσεων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δίνεται η δυνατότητα σε ΜΚΟ να λάβουν άδεια Πιστοποιημένων Αξιολογητών και να συνδράμουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στη σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές αποτελούν νέο σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν ιδιώτες και οι οποίοι θα κληρώνονται ηλεκτρονικά από ειδικό μητρώο που θα συγκροτηθεί στο ΥΠΕΚΑ. Οι Αξιολογητές δεν υποκαθιστούν την υπηρεσία, αλλά δρουν επικουρικά. Ελέγχουν το σχέδιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έρχονται σε επαφή με τους φορείς, συντάσσουν το σχέδιο Απόφασης για την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων, το οποίο υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία είτε του υπουργείου, είτε της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές θα πληρώνονται από το Πράσινο Ταμείο.
Το σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (στο οποίο έχει ενσωματωθεί η ρύθμιση για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων) αναμένεται με ψηφιστεί στο τέλος του μήνα. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει και να ανασυγκροτήσει τον τομέα των περιβαλλοντικών ελέγχων στη χώρα μας, όπου επικρατεί μία αρκετά χαώδης κατάσταση χωρίς να επιτυγχάνεται, από ό,τι φαίνεται, μία ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ο μέσος όρος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ελλάδα ξεπερνά τους 20 μήνες, μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τα έργα εξόρυξης, ξεπερνά τα 3 χρόνια, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός είναι γύρω στους 10 μήνες.
Με το νέο σχέδιο νόμου γίνεται προαιρετική η εκπόνηση προμελετών, καταργούνται οι συνυπογραφές και οι αλληλοεπικαλυπτόμενες αδειοδοτήσεις. Μικρών επιπτώσεων έργα και δραστηριότητες δεν θα χρειάζονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά θα λαμβάνουν πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους.
Κατάταξη
Θα υπάρξει ξεκάθαρη κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων ανάλογα με τη βαρύτητα των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Για τις περιοχές Natura θα εκπονούνται ειδικές οικολογικές μελέτες ζώνης με επιτόπου επιθεωρήσεις και η πρόβλεψη αυτή μπορεί να ισχύσει και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές με στοιχεία βιοποικιλότητας (όπως οι υγρότοποι).
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου