ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αν το πληρώσεις μπορεί να το σώσεις - Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Οριστική λύση στο πρόβλημα των προ 1993 καταπατημένων γαιών του επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας δυνατότητες εξαγοράς προστίμου, εφ' όσον δεν πρόκειται για περιοχές Natura ή αρχαιολογικούς χώρους, με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Εκτός νυμφώνος μένουν οι καταπατητές μετά το 1993, αφού προβλέπεται διοικητική αποβολή από τα χωράφια.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την ευκαιρία στους καταπατητές προ 1993, εφ' όσον δεν βρίσκονται σε περιοχές Natura κ.ά., ν' αγοράσουν τη γη και να γεμίσουν ρευστό τα άδεια ταμεία του Δημοσίου. Σαφής εικόνα για τα καταπατημένα δεν υπάρχει, εκτός από ορισμένες περιοχές, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το αγροτικό κτηματολόγιο.

* Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος θα επιβάλει τη διοικητική αποβολή από τα χωράφια, αφού ενδεχομένως μερικά απ' αυτά ακόμη και να έχουν χτιστεί ή να βρίσκονται σε ζώνες εντός σχεδίου πόλης.
* Αδιευκρίνιστο τι μέλλει γενέσθαι με όσους αγόρασαν μετά το 1993 χωράφια από καταπατητές.
Η νομοθετική ρύθμιση για «αίτημα εξαγοράς προστίμου» αφορά όσους καταπάτησαν χωράφια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από το 1993.
Επανενεργοποιείται το άρθρο 5, του νόμου Δρυ, 3147/2003, ενώ καταργείται ο υπάρχων «Αγροτικός Κώδικας», που κυρώθηκε το 1949 και ορισμένες διατάξεις του για αναπτυξιακούς σκοπούς κυρώθηκαν το 1970 και το 1980. Το αίτημα εξαγοράς προστίμου, με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, θα υποβάλλεται στις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας.
Χωρίς τίμημα δίνεται οριστική λύση και στους «καλόπιστους νομείς», που αγόρασαν καταπατημένα χωράφια κι έχουν συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς ακινήτων, δικαιώθηκαν στα δικαστήρια αλλά οι ιδιοκτησίες τους είναι στον αέρα (Μανωλάδα Ηλείας, Νέα Χιλή Εβρου κ.ά.). Τα δικαστήρια αναγνώρισαν πως οι κάτοχοί τους απόκτησαν τίτλους αφού παραπλανήθηκαν από καταπατητές. Τίμημα αναπροσαρμοσμένο στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπεται στην περίπτωση της Ξυλοκέριζας, της Αγίας Παρασκευής (Δήμος Κορινθίων) και του Βουρβά στο Πικέρμι.
Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, υπάρχει μια πρώτη εικόνα, η οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένη, εφ' όσον τελειώσουν η ψηφιοποίηση και οι δηλώσεις για επιδοτήσεις.
Ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών διατηρείται όπου δεν έχουν χτιστεί τα καταπατημένα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ψηφιοποίηση των χωραφιών και τις μεταβολές που θα καταγράφονται στην ψηφιακή βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνονται αμέσως γνωστές οι καταπατήσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταγράφει στο εξής μεταβολές που αφορούν κτηματολογικά στοιχεία, όχι μόνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κι άλλων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. χαρακτηρισμός αρχαιολογικών χώρων), ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα χωράφια, αν είναι κοντά σε οικισμό ή όχι κ.ά.

πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας