ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου του Παντελή Ασπραδάκη με θέμα "Τέλος στην αυθαιρεσία και στην ομηρία των πολιτών".

Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα μετέφερε την αγωνία του πολίτη και την αναγκαιότητα να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα καταθέτοντας στα πρακτικά επιστολή κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής.
«Το πρόβλημα των αυθαιρέτων αποτυπώνει αναμφισβήτητα την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανομία, τις πελατειακές σχέσεις, τη γραφειοκρατία, το θολό νομικό πλαίσιο και πολλά άλλα που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού ως χώρα και ως κοινωνία μέχρι σήμερα. Έδινε, εντός εισαγωγικών, το δικαίωμα στον απλό πολίτη να προσπαθεί να κοροϊδέψει το κράτος γιατί και η Πολιτεία με τη σειρά της αδιαφορούσε επιδεικτικά για τις ανάγκες του πολίτη, για τη βασική ανάγκη και το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος για κατοικία, για να στεγάσει την οικογένειά του.» αναφέρει στην παρέμβασή του ο Παντελής Ασπραδάκης. Σε συνέχεια επιστολών που είχε καταθεσει το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο ΠΕΚΑ με προτάσεις για την βελτιώση του νομοσχεδίου όπου αρκετές από αυτές έγιναν δεκτές όπως τα κοινωνικά κριτήρια στα πρόστιμα, η σύνδεση των αυθαιρέτων με τις υπηρεσίες των Δ.Ε.Κ.Ο. –ΕΥΔΑΠ, Δ.Ε.Η.-, αλλά και η μείωση των προστίμων ανέφερε πρόσθετες επισημάνσεις.
1.     Τα πρόστιμα να μειωθούν περισσότερο. Είναι προτιμότερο να υπαχθούν όλοι στη ρύθμιση και να πληρώσουν λιγότερα, παρά να μην συμμετέχουν, να είναι λιγότεροι και να πληρώνουν  περισσότερα.

2.     Σε σχέση με το χρόνο εξόφλησης του νέου ειδικού προστίμου, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ιδιαίτερα στους αδύναμους οικονομικά να εξοφληθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

3.     Σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι το πρόβλημα το χαρακτηρισμένο ως «δασικές εκτάσεις». Χιλιάδες σπίτια και δεκάδες οικισμοί έχουν δημιουργηθεί σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές και τις οποίες οι ιδιοκτήτες έχουν αποκτήσει με κανονικά συμβόλαια ή παραχωρητήρια. Πρόκειται για ανθρώπους του μόχθου που αποκλείονται, ενώ πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία προσωρινή τακτοποίηση έως την οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών.
4.     Υπάρχουν πολλές αντιδικίες μεταξύ των πολιτών πέρα από την αυθαίρετη κατοικία για μάντρες, πέργκολες, πλακοστρώσεις. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ρυθμιστούν και αυτές οι περιπτώσεις.

5.     Ανεξάρτητα από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η ένταξη ώριμων πολεοδομικών μελετών στα σχέδια πόλεων που εκκρεμούν για πολλά χρόνια. Σημαντικός παράγοντας για να επιτευχθεί αυτό θα είναι η ολοκλήρωση και η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου για αναβαθμισμένες πόλεις, ποιοτικές υπηρεσίες και ισόρροπη ανάπτυξη.
Με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων μπαίνει μία «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση, μπαίνει τάξη, επιβάλλεται ευνομία και οι δικαιούχοι θα είναι νόμιμοι και θα απολαμβάνουν το αγαθό της ιδιοκτησίας.

Διαβάστε την παρέμβαση στην Ολομέλεια:

Προτάσεις του Παντελή Ασπραδάκη για το νομοσχέδιο των αυθαιρέτων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας