ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΜΑ: Συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου «Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014» της Περιφέρειας Αττικής

                                              
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα  αποτελεί την πρώτη ενότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δηλαδή το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής.
Συντάχθηκε σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/7.6.2010) και την Υπουργική Απόφαση 74754/2010 (ΦΕΚ 2043/Β/30.12.2010).


Η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ακολουθώντας όλη την προβλεπόμενη από τη σχετική Υ.Α. διαδικασία και έπειτα από μία σειρά διαβουλεύσεων με τις υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα και τα Όργανα της Περιφέρειας Αττικής,  που διήρκησαν πέντε περίπου μήνες, εκπονεί πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) και  καταθέτει προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή  και για έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014, της Περιφέρειας Αττικής .

Σε αυτό γίνεται ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας  και στους τομείς της Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας.
Εντοπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της και να υλοποιήσει το όραμά της.


Κατά την ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης  κατάστασης κάθε θεματικής ενότητας (περιβάλλον, υποδομές, κοινωνική μέριμνα, οικονομία κ.λ.π) η Περιφέρεια μελετάται ως ενιαίος Διοικητικός Xώρος και όπου απαιτείται γίνονται ειδικότερες αναφορές στις Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος προσδιορίζεται  η στρατηγική της Περιφέρειας ως σύνολο στόχων και παρουσιάζεται η δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος σε Άξονες, Μέτρα, Στόχους, και ενδεικτικές δράσεις.

Μετά την ψήφιση  του από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την διοργάνωση των αναγκαίων διαδικασιών διαβούλευσης, θα δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον για 2 εβδομάδες, προκειμένου  φορείς και πολίτες, να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, προτάσεις  και εισηγήσεις τους.

Μετά την δημόσια διαβούλευση, το εγκεκριμένο κείμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού θα διαβιβαστεί σε όλες τις υπηρεσίες τις Περιφέρειας προκειμένου να προτείνουν, με γραπτή εισήγησή τους, κατ΄αντιστοιχία προς τους άξονες και τα μέτρα του στρατηγικού σχεδίου, τους στόχους και τις δράσεις για την επόμενη περίοδο.

Στη συνέχεια η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, αφού συγκεντρώσει και επεξεργαστεί τις προτάσεις των υπηρεσιών, θα συντάξει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο και πάλι η Εκτελεστική Επιτροπή θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.  

Το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού  έχει ήδη αποσταλεί προς τους Δήμους της χωρικής αρμοδιότητας μας, από τις 11.10.2012, ζητώντας  τους είτε γραπτά είτε  στη σύσκεψη  που οργανώσαμε στις 17.10.2011, να μας καταθέσουν τις απόψεις  τους και τις προτάσεις  τους.

Το στρατηγικό σχέδιο δομείται σε τέσσερις  θεματικές  ενότητες:
Α: Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής
Β: Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός
Γ: Οικονομία  και Απασχόληση
Δ: Eσωτερική Ανάπτυξη της Περιφέρειας


Πρέπει να σημειώσουμε  ότι οι θεματικές ενότητες καθορίστηκαν  σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., με την οποία  η Περιφέρεια  υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από απόφαση  του Π.Σ., προκειμένου  τα εξειδικευμένα στελέχη της να στηρίξουν την Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και να συμβάλλουν στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού  και του Επιχειρησιακού Προγράμματος.


Οι βασικοί Παράμετροι  της ανάλυσης  κάθε ενότητας  είναι :
Ø  Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε κάθε θεματική ενότητα (κρίσιμα ζητήματα)
Ø  Ποιες πολιτικές επιλέγουμε και τι στόχους θέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα
Ø  Με ποιο τρόπο (ενδεικτικές δράσεις) θα επιδιώξουμε την επίτευξή τους


Η υπάρχουσα  κατάσταση  και ο προσδιορισμός των κρισίμων ζητημάτων ολοκληρώθηκε  έπειτα  από μία  σειρά επαφών  και αποστολής ερωτηματολογίων, των στελεχών της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και εκείνων της ΕΕΤΑΑ με την πολιτική ηγεσία, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές,  και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας μας.
Στην υπάρχουσα κατάσταση  δεν περιλαμβάνονται  μόνο οι δράσεις της Περιφέρειας, αλλά και των  άλλων Δημοσίων  Φορέων, Υπουργείων, και Οργανισμών, που, είτε νομοθετικά είτε εκτελεστικά,  παρεμβαίνουν και επηρεάζουν την ζωή των πολιτών της Περιφέρειας μας.

Για τη διατύπωση των πολιτικών επιλογών και των στόχων ελήφθησαν  υπόψη  των συντακτών του κειμένου, το προεκλογικό πρόγραμμα  της Διοίκησης της Περιφέρειας, όπως  επίσης και οι μέχρι τώρα συζητήσεις και αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, (Προϋπολογισμός, Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2011-2012, ΕΣΠΑ, συγκρότηση Μητροπολιτικών Επιτροπών κ.λ.π.)

Τέλος, στην παράμετρο «με ποιο τρόπο», εκτιμήθηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις των  υπηρεσιών μας αλλά και  οι εξειδικευμένες  γνώσεις  των επιστημόνων της ΕΕΤΑΑ, οι οποίοι εισηγούνται, και έχουν καταγραφεί στο κείμενο, δράσεις για την αξιοποίηση των  δυνατοτήτων και ευκαιριών και την υλοποίηση των στόχων.

Σε κάθε θεματική ενότητα  γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όπως  επίσης  και στην δράση  και τα προγράμματα Υπουργείων και Φορέων,  προκειμένου τα μέλη του Π.Σ να έχουν μία σφαιρική  και ολοκληρωμένη εικόνα  της υπάρχουσας κατάστασης  στην Αττική  και των σχεδιασμών για το μέλλον.
Οι αρμοδιότητες  των άλλων φορέων  που λειτουργούν στην Αττική, και επηρεάζουν  την ζωή των κατοίκων  της, συνδέονται  με την Περιφέρεια,  μέσα από τις Μητροπολιτικές Επιτροπές, όχι  βέβαια σε  επίπεδο αποφάσεων, αλλά συντονισμού και προτάσεων, και δράσεων
Η δημογραφική, κοινωνική και οικονομική παρουσίαση των δεδομένων, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και Περιφερειακών Ενοτήτων, με βάση  τα στοιχεία της απογραφής  του 2011, κρίθηκε αναγκαία, διότι συμβάλλει  στην γνώση του Π.Σ.,  και στην καλύτερη  χάραξη στρατηγικής  για τα επόμενα χρόνια.

Με βάση  τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, η εργασία  της Προϊσταμένης  και των στελεχών της Δ/νσης  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, των στελεχών της Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και όλων  όσων συνέβαλλαν στην σύνταξη  του κειμένου  του Στρατηγικού Σχεδιασμού , είναι αξιέπαινη.

Ελπίζω  ότι το κείμενο, στη διάρκεια  των συζητήσεων  στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία, θα εμπλουτιστεί  με καινοτόμες και ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις ώστε να αποτελέσει ένα πλήρες και εφαρμοσμένο πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα χρόνια, με κυρίαρχο  στόχο την στήριξη  των συμπολιτών μας, σε συνθήκες κρίσης και ανασφάλειας .

Εν κατακλείδι, η πρότασή μου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Έχοντας υπόψη:
  • Τις διατάξεις του Νόμου 3852/2010(ΦΕΚ 87/Α/7.6.2010) και της Υπουργικής Απόφασης 74754/2010(ΦΕΚ 2043/Β/30.12.2010),
  • Τις διατάξεις του Νόμου 4018/30.09.2011(ΦΕΚ 215Α’),
  • Την από 08.06.2011 προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ε.Ε.Τ.Α.Α

                         Αποφασίζει τα ακόλουθα :

1.    Εγκρίνει το Σχέδιο «Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014» της Περιφέρειας Αττικής, ως προς την καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, τους στρατηγικούς στόχους και τα μέτρα του
2.    Αποφασίζει την ανάρτησή του στον διαδικτυακό ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής, από αύριο 3.11.2011, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση 15 ημερών, προκειμένου Φορείς, Πολίτες, Δήμοι, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Η ενημέρωση  των πολιτών θα γίνει με την έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου
3.    Η Κεντρική Ομάδα Έργου θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις, και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 2012-2014, θα κατατεθούν και θα  συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέχρι τις 10-12-2011, ώστε να υπάρξει η τελική έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και του Περιφερειακού Προγράμματος




                                                   Για την Εκτελεστική Επιτροπή
          Η  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                      

                  Λιλίκα Βασιλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας