ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ε. ΦΡΑΓΚΟΥ - Για την Υγεία...

Ημερομηνία: 26-11-2011


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


 ΘΕΜΑ:    Υγεία-Αναδιοργάνωση Υποδομών Υγείας στην Ανατολική Αττική

ΣΧΕΤ.:    α.  Νόμος 3918/2011
               β. ΦΕΚ 2456 τ.Β από 03-11-2011
               
             Με τα σχετικά (α) και (β) επιχειρείται αναδιοργάνωση των υποδομών Υγείας στην χώρα μας και φυσικά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Βασική αλλαγή είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ(Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), στον οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ). Στο οργανισμό αυτό εντάχθηκαν οι μονάδες υγείας του   ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και τα Κέντρα Υγείας.

         Στην περιοχή του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, δεν υπήρξαν ποτέ Υγειονομικές Μονάδες του ΙΚΑ και των υπόλοιπων ταμείων, παρά μόνο λίγοι γιατροί με σύμβαση και το σύνολο των ασφαλισμένων, ακόμα και εάν κατάφεραν να γράψουν κάποιες εξετάσεις στους εν λόγω γιατρούς, έπρεπε να πάνε Αθήνα (εφόσον δεν είχαν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια), για να τις κάνουν σε Υγειονομικές Μονάδες των Ταμείων τους ή σε Νοσοκομεία. Λαμβάνοντας υπόψιν τις χιλιομετρικές αποστάσεις και την κακή συγκοινωνιακή σύνδεση, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι τεράστια. Μια ταλαιπωρία που αυξάνεται, όταν πρόκειται για μεγάλες ηλικίες, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

       Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι στην περιοχή του Δήμου μας, πρέπει να δημιουργηθεί στα πλαίσια λειτουργίας του νέου θεσμού πρωτοβάθμιας Υγείας ΕΟΠΠΥ, δυνατότητα των ασφαλισμένων όχι μόνο να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις στους γιατρούς του νέου θεσμού, αλλά να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες υποδομές, οι εξετάσεις να εκτελούνται δωρεάν εντός των ορίων του Δήμου μας, χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα και στις τριγύρω περιοχές, που δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση και να επιβαρύνουν τις ήδη εκεί επιβαρυμένες δομές Υγείας. Εκτιμώ ότι στις διαδικασίες αναδιοργάνωσης των υποδομών Υγείας στην Ανατολική Αττική, πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος. Ο σχεδιασμός αύξησης των γιατρών που θα ενσωματωθούν στο νέο θεσμό του ΕΟΠΠΥ, θα αυξήσει την προσβασιμότητα των ασφαλισμένων στις υποδομές Υγείας, αλλά οι εκατοντάδες εξετάσεις που θα γράφονται(μικροβιολογικές, ακτινογραφίες, αξονικές, υπέρηχοι κ.τ.λ.), εάν κάνουν μήνες, λόγω ελλείψεως των σχετικών υποδομών να πραγματοποιηθούν και αναγκάζονται η συνδημότες μου να πηγαίνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας μια δύσκολα οικονομικά εποχή, μεγάλα χρηματικά ποσά, τότε πάλι δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας. Την ανάγκη αυτή εκτιμώ μπορεί να καλύψει, κατά ένα μέρος της, η αναβάθμιση του Κ.Υ. Σπάτων και των Δημοτικών Ιατρείων Αρτέμιδος.

       Το Κ.Υ.ΣΠΑΤΩΝ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενσωματώθηκε στον νέο θεσμό πρωτοβάθμιας Υγείας ΕΟΠΠΥ, επίσης ξεκίνησε η μετατροπή του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής(Νταού Πεντέλης), σε Κ.Υ. αστικού τύπου και σταδιακά σε Νοσοκομείο 100 κλινών. Υπάρχουν όμως δημοσιεύματα, ότι η λειτουργία του Κ.Υ. Σπάτων θα είναι Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 0730 έως 1430 και μετά θα κλείνει. Η 24ωρη εφημερία του Κ.Υ. Σπάτων θα καταργηθεί και τα επείγοντα περιστατικά/ πρώτες βοήθειες, θα εξυπηρετούνται από το υπό δημιουργία, αστικού τύπου Κ.Υ. Ραφήνας(πρώην Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Νταού Πεντέλης).

      Η μερική αυτή λειτουργία του Κ.Υ. Σπάτων, που εκτιμώ γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους και λόγους ελλείψεως προσωπικού, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους συνδημότες μου! Ως υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον έως τις 2030 τις καθημερινές, με διάφορες ειδικότητες ιατρών και την δυνατότητα εκτέλεσης διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, για να μπορούμε να πούμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες, έστω ενός μικρού αριθμού από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στον Δήμο μας. Λειτουργώντας έως τις 1430, με ελάχιστους ιατρούς και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό(λόγο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού του, θα απορροφιέται στις εφημερίες του Κ.Υ. Ραφήνας), στα πλαίσια λειτουργίας του έως υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ, εκτιμώ ότι δεν θα προσφέρει σχεδόν τίποτα στους ασφαλισμένους αυτού του φορέα, στην περιοχή μας. Το κλείσιμο του Κ.Υ. Σπάτων στις 1430 καθημερινά και η κατάργηση της 24ωρης εφημερίας του, θα οδηγήσει τους συνδημότες μας οι οποίοι χρήζουν έκτακτης ιατρικής φροντίδας σε απλά περιστατικά, να μετακινούνται στο Κ.Υ. Ραφήνας (Νταού Πεντέλης), μια διαδρομή που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι δύσκολη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και το καλοκαίρι με την κίνηση στην Λ. Μαραθώνος. Μια διαδρομή που δεν έχει καμία συγκοινωνιακή κάλυψη και ακόμα και τα ταξί είναι δυσεύρετα και το κόστος μεγάλο!

     Συμφωνώ με την μετατροπή του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής(Νταού Πεντέλης), αρχικά σε Κ.Υ. αστικού τύπου και σε βάθος χρόνου σε Νοσοκομείο 100 κλινών. Η περιοχή όμως που καλείται να καλύψει, είναι τεράστια (Σπάτα, Αρτέμιδα, Πικέρμι, Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Γραμματικό). Εκτιμώ ότι τα Κ.Υ. Σπάτων και Νέας Μάκρης, δεν πρέπει να υποβαθμιστούν αλλά να αναβαθμιστούν, λειτουργώντας ως Κ.Υ. αστικού τύπου, καλύπτοντας τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και την 24ωρη ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας σε μη σοβαρά επείγοντα περιστατικά(πρώτες βοήθειες), στηρίζοντας και αποσυμφορίζοντας το Κ.Υ. Ραφήνας(μετέπειτα νοσοκομείο)!        


       Παρακαλώ τον κύριο Δήμαρχο Σπάτων Αρτέμιδος Χ. Μάρκου, να κινηθεί άμεσα προς την αναβάθμιση/ διάσωση, τόσο του Κ.Υ. Σπάτων, όσο και των Δημοτικών Ιατρείων της Αρτέμιδος. Οι φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της αναδιοργάνωσης της υγείας στην περιοχή μας, από μια πρώτη επαφή που είχαμε ως Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων, προτίθενται να μελετήσουν/ επεξεργαστούν, όλες τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα υγείας!

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ! ΑΣ ΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ,
 ΤΟ Κ.Υ. ΣΠΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ!

Μετά Τιμής
  Φράγκου Ελένη
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας
Σπάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας