ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Εφημερίδες και Ιντερνετ μαζί στη νέα εποχή των ΜΜΕ


Να πάψουν να βλέπουν ανταγωνιστικά το Ιντερνετ προέτρεψαν δημοσιογράφους και εκδότες οι συμμετέχοντες εισηγητές στην Παγκόσμια Συνάντηση ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Αν έμεινε κάτι στους συμμετέχοντες από τις δεκάδες εισηγήσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις των πολιτικών είναι η τοποθέτηση του διευθυντή της υπηρεσίας του BBC World Service, Πίτερ Χόροκς, ο οποίος ζήτησε από το κοινό να πάψει να βλέπει τη διαδικτυακή ενημέρωση και τα social media ανταγωνιστικά έναντι της εφημερίδας και των ηλεκτρονικών μέσων.


«Αντιθέτως», υποστήριξε ο αξιωματούχος του BBC, «το Διαδίκτυο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα παραδοσιακά Μέσα να βελτιωθούν και να αναπτύξουν νέες διαδραστικές υπηρεσίες, παρέχοντας βήμα στους επί σειρά ετών παθητικούς αποδέκτες των προϊόντων τους». Πιο συγκεκριμένα, ο Π. Χόροκς εξήγησε πως στην εποχή του Ιντερνετ οι καθημερινοί άνθρωποι «θεωρούν τον εαυτό τους δημοσιογράφο, αλλά σκέφτονται σαν πολιτικοί».

Οι περισσότερες εισηγήσεις της Παγκόσμιας Συνάντησης για τα media που διοργάνωσε το πρακτορείο ITAR-TASS είχαν ως θέμα τους το Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας και το μότο του συνεδρίου «Παγκόσμια Μέσα, προκλήσεις του 21ου αιώνα». Περισσότερα από 300 ανώτατα στελέχη από 213 Μέσα 103 χωρών ήταν εκεί για να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις προοπτικές που ανοίγει το νέο Μέσον.

Εγκυρο ρεπορτάζ
Τους φόβους κατεύνασε ο γενικός διευθυντής της φινλανδικής δημόσιας τηλεόρασης, Λάουρι Κίβινεν, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «σήμερα οι δημοσιογράφοι είναι πιο χρήσιμοι από ποτέ στον online κόσμο της ενημέρωσης» καθώς όπως είπε «οτιδήποτε μπορεί να είναι ψηφιακό, θα γίνει ψηφιακό». Ωστόσο, για τον αποδέκτη της πληροφορίας καθοριστικός παράγοντας δεν θα είναι το μέσον μετάδοσης της είδησης αλλά το περιεχόμενό της, η επώνυμη υπογραφή, το έγκυρο διασταυρωμένο ρεπορτάζ, που θα ξεχωρίζει στο χάος της διαδικτυακής και αμφίβολης ιντερνετικής φημολογίας και η σε βάθος έρευνα.

Νωρίτερα, ο χαιρετισμός του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, έδωσε το τέμπο με την αναφορά ότι «η ποικιλομορφία των media εξασφαλίζει τη σημερινή, αλλά και μελλοντική πραγματικότητα στη διεθνή πολιτική και την οικονομία». Ιδιαίτερο βάρος είχε και η τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο οποίος θύμισε ότι, μέσα σε μια 10ετία, 500 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από πλευράς UNESCO, ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής ενημέρωσης Τζάνις Κάρκλινς έθεσε το ζήτημα της αυτολογοκρισίας και των περιορισμών στην ελεύθερη έκφραση απόψεων και την αναζήτηση ειδήσεων.


ΠΗΓΗ: TV ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
    Τι εγινε ο λογος?Εν αρχη ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ, λεει η χριστιανικη θρησκεια, ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ.Ο Ηρακλειτος λεει.Ουσιας ειμαρμενης,απεφαινετο ΛΟΓΟΝ, ΤΟΝ ΔΙΑ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΗΚΟΝΤΑ.Ο λογος και η λογικη ,ομοριζη λεξη,αποτελουν την λεκτικη βαση,συλλεγω ,επιλεγω,βωμολοχεια,κλπ.Ο μελλων του λεγω,που ειναι ερω, μας δινει τον ερωτα,την ερωμενη κλπ.Ο Αοριστος,ειπα,δινει το επος,επομαι ,επομενος κλπ κλπ.Αν τα λεω ολα αυτα, ειναι για να καταστησω σαφες,το απο που, προηλθε και ποια ηταν η τεραστια σοβαροτητα, ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΛΟΓΟ.Στις μερες μας, ο λογος ταυτιστηκε με το ομιλω,για τον προφορικο κυριως λογο ,και λεγω ,ετσι γενικως και αοριστως ,λεγω λογια.ΕΤΣΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ,ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΥΣΙΩΔΕΣ, ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.Εμεινε το λογιος, κατι σαν βρισια, οπως και το κουλτουριαρης(ξενοφερτη λεξη, απο το culture,που ο Αδαμαντιος Κοραης ΠΡΩΤΟΣ μετεφρασε ως, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)Ο λογος βιασθηκε και η λογικη εαξφανιστηκε ,απο τα τρωκτικα που λυμαινονται αυτο τον τοπο.Μασουλησαν και εφτυσαν τις λεξεις που απηχουσαν ιδεες,ευτελισαν εννοιες ιερες,και αρχες προαιωνιες,ετσι που σημερα, οι ιδιες αυτες λεξεις ,να διασυρουν την αλλοτε εννοια. ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΑΝ ΣΑΛΙΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ. Κρυφτηκε η ΑΛΗΘΕΙΑ του λογου,κατω απο γλοιωδεις λεκτικες ρεβεραντζες,καθως και η οψιμη λεξηπλοκη των ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝΤΩΝ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ , ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΗΥΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ. Ετσι αλλα λεγονται ,αλλα υπονοουνται,και κυριως ΑΛΛΑ ΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ.Αποτελεσμα τουτου, μιλαμε εκει που επρεπε να φτυνουμε και φτυνουμε εκει που επρεπε να μιλαμε.Αυτη Η ΑΛΩΣΗ , ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ(σαν μεσον εκφρασης του λογου,και της λογικης)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΠΤΗ.Μονον η υψηλη και αποτελεσματικη ΠΑΙΔΕΙΑ ,μπορει να επαναφερει, ΜΕΡΙΚΩΣ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.Το internet ειναι εργαλειο λογου και γλωσσας,ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ.Εκει κατατιθενται τα παντα και ειναι ορατα, Η ΑΟΡΑΤΑ ,αναλογα με την παιδεια του καθενος,ακριβως οπως και καθε βιβλιο,εχει τυχη αναλογη με την εφυια του αναγνωστη του.Σε αυτο δεν φταινε τα βιβλια ουτε το internet,ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας