ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα μεγάλο μπράβο στους συμπολίτες μας...

Στη Σύρο ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου το Syros Race που ταυτόχρονα ήταν και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ORCi & IRC, Πανελληνιονίκης αναδείχτηκε το σκάφος Aristofani στα ORCi και το σκάφος Baximus - Engaia στα IRC. 
Από πέρυσι που είχε ανακοινωθεί ότι το Πανελλήνιο θα γίνει στη Σύρο και θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της Aegean Regatta στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι προσδοκίες για πολλές και καλές συμμετοχές ήταν μεγάλες. Επιπλέον η κοντινή απόσταση από την Αθήνα άφηνε περιθώρια σε πολλές ομάδες να συμμετάσχουν στον αγώνα μιας και τα 80 ναυτικά μίλια δεν είναι απαγορευτική απόσταση. Τελικά οι συμμετοχές δεν επαλήθευσαν τους αρχικούς σχεδιασμούς μιας και στα ORCi με GPH <680 11="11" 12="12" 9="9" club="club" irc="irc" nbsp="nbsp" orc="orc" orci="orci">=680 γιατί υπήρχαν μόλις 3 συμμετοχές. 
Παρά τις λίγες συμμετοχές (ας μη γκρινιάζουμε στην Ιταλία με πολλαπλάσιο στόλο από εμάς στο Παν-ιταλικό πρωτάθλημα ORCi είχαν μόλις 19 συμμετοχές) ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος σε όλες τις κατηγορίες και η βαθμολογία έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Την πρώτη μέρα των αγώνων έγινε ένα δυνατό ξεκίνημα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης και το Syros Race 2012. 
Ο Βοριάς ήταν από το πρωί δυνατός και τα πληρώματα ξεκίνησαν από νωρίς τις εργασίες στα σκάφη τους ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν Ο άνεμος συχνά ξεπερνούσε σε ένταση τους 30 κόμβους και δεν έδειχνε να εξασθενεί μέχρι το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένες οι ιστιοδρομίες. 
Τελικά, περισσότεροι από 200 ιστιοπλόοι βρέθηκαν στις 2 η ώρα δίπλα στο νησάκι Άσπρο έξω από την Ερμούπολη. Ο αέρας ευτυχώς είχε εξασθενήσει και δεν ξεπέρασε ποτέ τους 20 κόμβους δίνοντας τη δυνατότητα στα πληρώματα να απολαύσουν τους τρεις τεχνικούς αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι. 
Πρώτα εκίνησαν τα σκάφη της ORCi κατηγορίας με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου να προτιμάει την σταβέντο μεριά της εκκίνησης. Το "Μελίτη IV" του Γιώργου Ανδρεάδη έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα τερματίζοντας και στις 3 ιστιοδρομίες πρώτο, μπροστά από το "Αριστοφανή" του Νίκου Σινούρη, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης. Την τριάδα συμπληρώνει το Granma X από τη Θεσσαλονίκη που εμφανίστηκε πολύ δυνατό και καλά προετοιμασμένο. 
Στην IRC κατηγορία, το Jinetera βρίσκεται στην πρώτη θέση της γενικής με το Baximus δεύτερο και το Οξυγόνον τρίτο. 
Για την κατηγορία ORC Club πραγματοποιήθηκε μία παράκτια ιστιοδρομία την οποία κέρδισε το σκάφος Avabtes. 

Τη δεύτερη μέρα του Syros Race και του πανελληνίου Πρωταθλήματος ήταν προγραμματισμένη η offshore ιστιοδρομία που θα ξεκίναγε έξω από την Ερμούπολη και αφού τα σκάφη περνάγανε τη σημαδούρα νότια της Μυκόνου θα κατέληγαν πάλι στην Σύρο για να τερματίσουν. 
Ο άνεμος ήταν αρκετά εξασθενημένος και ενώ δόθηκε η πρώτη εκκίνηση, η επιτροπή αναγκάστηκε να διακόψει την κούρσα και να γυρίσει τα σκάφη πίσω, αφού αρκετή ώρα μετά την εκκίνηση βρίσκονταν μόλις μερικά μέτρα μακριά.  Τελικά η εκκίνηση στήθηκε ξανά λίγα μέτρα πιο πάνω που ο άνεμος ήταν πιο στρωμένος και κατάλληλος για να γίνει η κούρσα. 
Πρώτα ξεκίνησαν τα ORCi και στη συνέχεια ακολούθησαν τα IRC και τα ORC Club. Ο στόλος κατευθύνθηκε προς τη Δήλο με σκοπό να περάσει το νησί από τη νότια μεριά και να κατευθυνθεί προς την παραλία Paradise της Μυκόνου. Δυστυχώς όμως όσο τα σκάφη πλησίαζαν στη Δήλο ο άνεμος γινόταν όλο και πιο λίγος μέχρι που κάποια στιγμή ήταν ανύπαρκτος. 
Μετά από πολλές αλλαγές πανιών και πορείας τα πρώτα σκάφη κατάφεραν να μπουν στο στενό Δήλου – Μυκόνου όπου ο άνεμος ήταν αρκετά ενισχυμένος στους 20 περίπου κόμβους και να ταξιδέψουν όρτσα προς τη σημαδούρα. Πρώτο πέρασε το σκάφος Meliti IV με το Jinetera να ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω. Στη συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη βιράροντας τα μπαλόνια τους ένα- ένα και κατευθυνόμενοι προς την βόρεια μεριά της Δήλου αυτή τη φορά. 
Ο άνεμος δυστυχώς για άλλη μια φορά έπεσε δραματικά και τα τελευταία 10 ναυτικά μίλια ήταν βασανιστικά για τα σκάφη τα οποία κατάφεραν να τερματίσουν με τη δύση του ηλίου στο λιμάνι της Ερμούπολης. 
Τα παιχνίδια του καιρού προκάλεσαν πολλές ανατροπές στην κατάταξη των σκαφών δημιουργώντας νέα δεδομένα στην γενική κατάταξη. Ειδικά στα δυο πρώτα σκάφη της κάθε κατηγορίας, στο Μελίτη IV για τα ORCi και στο Jinetera στα iRC που ενώ είχαν κάνει μια μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους και όλα έδειχναν ότι θα κέρδιζαν εύκολα την κούρσα "πάρκαραν" έξω από τον τερματισμό δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είχαν μείνει πίσω να τους φτάσουν και μάλιστα να τους περάσουν. Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο συντελεστή που είχε το offshore και το γεγονός ότι δεν μπορούσες να το εξαιρέσεις από τη βαθμολογία έφερε στο τέλος της ημέρας το Μελίτη IV από την πρώτη θέση στην τρίτη και το Jinetera από την πρώτη θέση στην τρίτη. 
Οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν το Aristofani στα ORCi που τερμάτισε 2ο στο offshore και βρέθηκε στην 1η θέση της γενικής μπροστά από το Aristotelis,  και το Μελίτη IV, καθώς και το Baximus στα IRC που βρέθηκε πρώτο μπροστά από το Melx ΙΙ Εψα, και το Jinetera στην 3η θέση. 
Στα ORC Club στο offshore τερμάτισαν μόλις 5 σκάφη μιας και ο καιρός δυσκόλεψε πολύ τα λιγότερο αγωνιστικά σκάφη. Τον αγώνα κέρδισε το Quasar του Σπύρου Πανουτσόπουλου. 

Η τρίτη μέρα του του Syros Race και του πανελληνίου Πρωταθλήματος έληξε άδοξα χωρίς κούρσες. Από την προηγούμενη ο καιρός είχε δείξει τις διαθέσεις του ταλαιπωρώντας τα σκάφη στην offshore ιστιοδρομία και αναγκάζοντας αρκετά από αυτά να τερματίσουν αργά το βράδυ. Ο αέρας δεν έκανε την εμφάνιση του όλη τη μέρα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα πληρώματα να ξεκουραστούν από την ταλαιπωρία του offshore αγώνα αλλά και αφήνοντας πολλά σκάφη να αγωνιούν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος μιας και το offshore είχε φέρει όπως είπαμε πολλές ανατροπές. 
Η αναβολή δεν κατέβηκε όλη μέρα και αργά το απόγευμα όλοι αποδεσμεύτηκαν αφήνοντας τις τύχες τους για την επόμενη μέρα που οι προβλέψεις έδιναν ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο. 

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του του Syros Race και του πανελληνίου Πρωταθλήματος, μιας και οι απαιτούμενες κούρσες για την εγκυρότητα του αγώνα είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον για τα ORCi και τα IRC, είχε στο πρόγραμμα έναν αγώνα παράκτιο από την Ερμούπολη στο Φοίνικα και πίσω
Η πρόγνωση δεν έπεσε έξω και το πρωί έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης η επιτροπή μετρούσε αέρα πάνω από 40 κόμβους. 
Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο της επιτροπής να δώσει δίωρη αναβολή προκειμένου να δει τι θα κάνει το μελτέμι, βάζοντας την ασφάλεια των σκαφών και των πληρωμάτων ως κύριο μέλημα. 
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρκετή ένταση στους ιστιοπλόους μιας όσοι είχαν μείνει πίσω στη βαθμολογία έβλεπαν την μοναδική τους ελπίδα να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις να χάνεται. 
Ο μεγαλύτερος χαμένος από τις δυο συνεχόμενες μέρες χωρίς αγώνα ήταν το σκάφος Meliti IV που λόγω ατυχίας στο offshore έβλεπε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να χάνεται παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει άνετα τους τρεις αγώνες όρτσα πρύμα. Η ομάδα του κ. Ανδρεάδη κατά κοινή ομολογία ήταν η πλέον άρτια προετοιμασμένη τόσο όσον αφορά το σκάφος και τα πανιά, αλλά και το πλήρωμα που περιελάμβανε ιστιοπλόους διεθνούς βεληνεκούς όπως τον δυο φορές νικητή του America's Cup, Peter Isler. 
Ο επαγγελματισμός και η ανωτερότητα αυτών των ιστιοπλόων φάνηκε όταν στο τέλος της τέταρτης μέρας που δόθηκε η τελική αναβολή που σήμαινε και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, όλοι πήγαν και συνεχάρησαν το πλήρωμα του Αριστοφανή που είχε κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

Έτσι μετά από δυο άδοξες μέρες, μια με μπουνάτσα και την άλλη με θύελλα, στην ORCi κατηγορία Πανελλήνιος Πρωταθλητής για το 2012 είναι το σκάφος Αριστοφανή του Νίκου Σινούρη, με κυβερνήτη τον Σίμο Καμπουρίδη και πλήρωμα τους Πέτρο Σεκούρη, Κυριάκο Αγγελόπουλο, Κωνσταντίνο Τσιγκαρά, Παναγιώτη Δούρο, Γιώργο Σιαράβα, Γιάννη Σιαράβα (ή John Kollia), Γιώργο Πρίφτη & Θωμά Χούντα. Δεύτερο τερμάτισε το Αριστοτέλης με πλήρωμα τους φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μελίτη 4 του Γιώργου Ανδρεάδη που πήρε την Τρίτη θέση. 
Στην IRC κατηγορία πρώτος είναι το σκάφος Baximus από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κυβερνήτη τον Θανάση Μπαξεβάνη, μπροστά από το MelX 2 του Σταύρου Παπαγιανόπουλου στη δεύτερη θέση και το Jinetera του Θάνου Ανδρόνικου στην τρίτη. 
Τέλος στα ORC Club, προηγείται το Quasar με κυβερνήτη τον Σπύρο Πανουτσόπουλο που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα τους καθώς έχουν να κάνουν μια κούρσα ακόμα την πέμπτη μέρα του πρωταθλήματος. 

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του Syros Race περιελάμβανε μία μόνο παράκτια ιστιοδρομία για την κατηγορία ORC Club, αφού οι υπόλοιπες δύο κατηγορίες είχαν ολοκληρώσει το αγωνιστικό τους πρόγραμμα χτες.
Το μελτέμι ήταν ελαφρώς εξασθενημένο κάτι που επέτρεψε στην επιτροπή αγώνων να ξεκινήσει την ιστιοδρομία, μέσα από το λιμάνι της Ερμούπολης αφού το δυνατό κύμα από έξω ήταν απαγορευτικό για να στηθεί η εκκίνηση. 
Το σκάφος Ipsipili ξεκίνησε καλύτερα από τον υπόλοιπο στόλο αποφασίζοντας τελευταία στιγμή πάνω στην εκκίνηση να αλλάξει πορεία και να ξεκινήσει δεξήνεμο αναγκάζοντας το Quasar και το Ivahnoe να περάσουν πίσω του αριστερήνεμα. Πολύ γρήγορα τα σκάφη κατευθύνθηκαν έξω από το λιμάνι και ποδίσαν νότια με προορισμό την παραλία του Φοίνικα όπου θα περνάγανε από σημείο στροφής και θα επέστρεφαν πίσω στην Ερμούπολη για να τερματίσουν. 
Τελικά ο αέρας δυνάμωνε όσο πέρναγε η ώρα και η επιτροπή αποφάσισε να τερματίσει τον αγώνα στον Φοίνικα για να μην ταλαιπωρήσει τους ιστιοπλόους με τη δύσκολη επιστροφή. Στην γενική κατάταξη το Quasar μετά τη δεύτερη θέση στην σημερινή κούρσα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Ipsipili και στην τρίτη το Aethra. 
Το βράδυ ακολούθησε η απονομή των επάθλων και για τις τρεις κατηγορίες με τα πληρώματα να παραλαμβάνουν τα βραβεία τους για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Syros Race παράλληλα. Στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή μουσική και χορός για να γιορτάσουν την λήξη ενός επιτυχημένου αγώνα και τη λήξη της θερινής αγωνιστικής περιόδου. 
Σε γενικές γραμμές όλοι έμειναν ευχαριστημένοι με την προσπάθεια του Ν.Ο.Σύρου να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διοργάνωσης του Πανελληνίου. Τα προβλήματα φυσικά δεν έλειψαν και όλοι αναγνώρισαν ότι είναι δυνατό και πρέπει να κάνουνε αρτιότερες διοργανώσεις. Ο καιρός δεν συμμάχησε με τους διοργανωτές και δυσκόλεψε πολύ το έργο των επιτροπών αλλά και των αγωνιζόμενων. Αυτό που όλοι αναγνώρισαν ήταν η φιλότιμη προσπάθεια των διοργανωτών και η εμπειρία που όλοι απέκτησαν για ένα καλύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2013. 
Αναλυτικά Αποτελέσματα
Δείτε τα βίντεο της κάθε μέρας από την Icarus Sailing Media

1 σχόλιο:

  1. Αγγελόπουλος Κυριάκος,Πρίφτης Γιώργος,
    Σιαράβας Γιάννης,Σιαράβας Γιώργος,
    και Χούντας Θωμάς,
    αθλητές του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας
    Αρτέμιδας,ενώ κυβερνήτης του σκάφους ο Καμπουρίδης Σίμος, παλαιός αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Λούτσας και μέλος του ΙΟΑΘΑ, μας χαρίζει όπως και ο αδερφός του Παναγιώτης συνεχόμενες επιτυχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας