ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δελτίο τύπου του Δ.Σ. του Δήμου ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ για το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στελέχωση με εξειδικευμένους γιατρούς και αναβάθμιση της λειτουργίας του σε 24ωρη βάση απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΑ το Δ.Σ. του Δήμου ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ για το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ με την υπ’ αρ. 59/2013 απόφαση του.


Η προαναφερόμενη απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση της Δ/ΝΣΗΣ  της Α’ ΥΠΕ, που επιχειρεί  αυθαίρετα την αναδιάταξη των πρωτοβάθμιων μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ανατολική Αττική και επί της ουσίας περιθωριοποιεί την λειτουργία του Κ.Υ. Σπάτων.
Η απόφαση του Δ.Σ. ελήφθη μετά την εισηγητική ομιλία του Δημάρχου Σπάτων Αρτέμιδος κ. ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΜΑΡΚΟΥ που είπε χαρακτηριστικά:
To K.Y. Σπάτων ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από τριάντα περίπου χρόνια και σχεδιάσθηκε να είναι πρότυπο Κ.Υ αστικού τύπου.
Ήταν ο πρώτος πυλώνας τηλεϊατρικής από το 1989. Βέβαια τώρα τα μηχανήματα σκουριάζουν σε κάποια αποθήκη και οι γιατροί που οραματίστηκαν κάτι τόσο πρωτοποριακό έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Η θέση του νευραλγική, αφού βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες. Εξυπηρετεί ασθενείς καθ΄ όλο το 24ωρο τόσο από τα Σπάτα και την Αρτέμιδα όσο και από τους όμορους Δήμους του Πικερμίου, της Ραφήνας, της Παλλήνης και του Γέρακα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχουμε περίπου 35.000 μόνιμους κατοίκους στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθενται άγνωστο πόσοι – πιθανά εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές και λουόμενοι.
Σημειώστε ότι για 13 χλμ παραλία στην Αρτέμιδα δεν υπάρχει καμία πρωτοβάθμια  μονάδα υγείας. Ατυχήματα, τραυματισμοί τροχαία, καρδιολογικά και λοιπά παθολογικά περιστατικά μικρής και μεγάλης βαρύτητας είναι στην ημερήσια διάταξη. Όλα αυτά τα περιστατικά οδηγούνται στο ΚΥΣ όπου αφού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες γίνεται η διαλογή και η καθοδήγηση του περιστατικού.
Είναι πολύ σημαντικό ότι τα περιστατικά κινούνται με κεντρομόλο κατεύθυνση και μέσω της Αττικής Οδού μπορούν να προσεγγίσουν στη συνέχεια τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομία στο χρόνο που είναι τόσο πολύτιμος στα επείγοντα περιστατικά.
Φανταστείτε όλος αυτός ο όγκος των περιστατικών να πρέπει να κατευθυνθεί μέσα από μικρούς και συχνά προβληματικούς και αδιάβατους δρόμους στο προτεινόμενο πρώην ΠΨΝΑ Νταού Πεντέλης και αφού λάβει εκεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να πρέπει πια μέσω της Λ. Μαραθώνος να οδηγηθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.
Αυτή η εξέλιξη είναι υποβάθμιση της περιοχής μας και θέτει μεγάλο κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας.
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επέλθει υποβάθμιση στη λειτουργία του ΚΥΣ με αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το προσωπικό γηράσκει και βαίνει μειούμενο κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων. Οι γιατροί δεν επαρκούν για τις εφημερίες με αποτέλεσμα ήδη να είναι κλειστό το ΚΥΣ κάποιες μέρες το μήνα. Ο εργαστηριακός τομέας σαφώς υπολειτουργεί. Επίσης σημάδια εγκατάλειψης είναι φανερά και στις κτηριακές υποδομές.
Εμείς ζητάμε :
1)Tη στελέχωση του ΚΥΣ με γιατρούς που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και κάλυψη κάθε επείγοντος περιστατικού, σε όλους τους πολίτες, όλο το 24ωρο (Παθολόγος – Καρδιολόγος-Χειρούργος – Ορθοπεδικός).
Πιστεύουμε ότι λόγω της προνομιακής του θέσης το ΚΥΣ είναι καταλληλότερο από  το πρώην παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο στην Νταού, για κέντρο 24ωρης εφημέρευσης.
2)Τη στελέχωση του με γιατρούς ειδικοτήτων, την ανάπτυξη τακτικών ιατρείων για την εξυπηρέτηση χρόνιων περιστατικών καθώς και τη δημιουργία εξειδικευμένων τακτικών ιατρείων για την αντιμετώπιση νοσημάτων αιχμής (διαβητολογικό, αντιυπερτασικό  κλπ)
3)Οργάνωση εκσυγχρονισμό και στελέχωση του εργαστηριακού τομέα  για την πλήρη υποστήριξη του ΚΥΣ
4)Στελέχωση και υποστήριξη των δράσεων προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας στην περιοχή, που πρέπει να παρουσιάζει το ΚΥ.

2 σχόλια:

  1. Δήμαρχε πως να μη χάσεις το Κέντρο Υγείας, σφού 2 χρόνια τώρα ασχολείσαι με το πως θα φέρεις το βιολογικό στο Πλατύ χωράφι και τον τον αγωγό των λυμάτων στη θάλασσα της Αρτέμιδος, αντι να ζητάς και εσύ να συνδεθεί η αποχέυευση του Δήμου με την Ψυτάλλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ...! ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ..ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ..ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΑΞΙΜΟ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας