ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κολλάνε τα έργα στην Αν. Αττική, κινδυνεύει το ΕΣΠΑ

Σε Κορωπί - Παιανία περιμένουν να ξεκινήσουν τα έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων
Καθυστερεί ανεξήγητα η έναρξη κατασκευής του έργου «συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου - Παιανίας», ύψους 113 εκατ. ευρώ, του μοναδικού αποχετευτικού έργου που είναι έτοιμο να ξεκινήσει αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα στην Ανατολική Αττική.
Στο μεταξύ η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του ΕΣΠΑ άνω των 300 εκατ. ευρώ και να καταδικαστεί ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πληρώνοντας υπέρογκα πρόστιμα, επειδή η κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική λιμνάζει εδώ και χρόνια.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εργοληπτών (ΠΕΔΜΕΔΕ) καλεί τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό «να δώσει σαφείς οδηγίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων και για άμεση εκκίνηση των εργασιών στο συγκεκριμένο έργο, μετά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης», διότι όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή της, «περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη του έργου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και απορίες».
Σημειώνεται ότι η ανάθεση του έργου, που θα οδηγήσει μέσω αγωγού τα αστικά λύματα Κορωπίου και Παιανίας για επεξεργασία και διάθεση στην Ψυττάλεια, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ύστερα από 2,5 έτη διαγωνιστικών διαδικασιών και εμπλοκών.
Η ΠΕΔΜΕΔΕ στην επιστολή της προς τον κ. Σγουρό επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναφέροντας παράλληλα ότι «η σημασία και η σπουδαιότητα του έργου είναι προφανής και διττή: αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή περαιτέρω προστίμων από την Ε.Ε., και αφετέρου για τη δυνατότητα εργασίας εκατοντάδων φυσικών προσώπων και δεκάδων κατασκευαστικών και προμηθευτικών επιχειρήσεων, δηλαδή έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Πάντως τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Ανατολική Αττική, όπου μολύνουν το περιβάλλον πάνω από 80.000 βόθροι, θεωρείται αδύνατον να υλοποιηθούν εντός της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, μέχρι το 2015. Οι ισχυρές τοπικές αντιδράσεις έχουν μπλοκάρει έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Ραφήνα.
Σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα υπάρχει αδυναμία χωροθέτησης, ενώ για τις περιοχές Μαρκόπουλου, Κουβαρά, Καλυβίων, η αναβάθμιση και λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου συνδέεται με το έργο που μπλοκάρει τώρα η Περιφέρεια Αττικής με το οποίο θα γίνει σύνδεση για να φτάνουν τα λύματα προς τελική επεξεργασία.

2 σχόλια:

  1. Ευθύνονται κάτι άσχετοι στις διαχειριστικές Αρχές και κάτι πανάσχετοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, που ονειρεύονται χωρίς τον ξενοδόχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα ειναι απασχολημενοι..ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΠΗΤΣ ΒΟΛΕΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ.
    Ε πενδυση Σε ΠΑ λιο μαγαζα.....ΕΣΠΑ εγινε ΣΠΑ(Σπαταρτεμισιανικο)Εδωσαν αδεια ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ.Κατοικοι μολις ξεμπλεξατε απο τα ΜΑΓΑΖΙΑ ,σας ερχονται events,ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΥΤΕ ΔΙΑΥΓΕΙΑ...Και ξανα μανα απο την αρχη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας