ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΣΟΚ: Ακατάλληλο το Μεσογείτικο λάδι εξαιτίας του αεροδρομίου; - www.notioanatolika.gr

DSC08210
Ένα άσχημο παιχνίδι με τη δημόσια υγεία όχι μόνο των κατοίκων των Μεσογείων αλλά και όσων χρησιμοποιούν λάδι από την περιοχή, φαίνεται να... παίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Και τελικά αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι πίστευαν ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι.
«Έχω λάδι παραγωγής μου και ψάχνω να αγοράσω». Οργισμένος ο Α.Ι. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της συντακτικής ομάδας δεν δημοσιοποιούνται όμως κατά παράκλησή του) μιλάει στο notioanatolika.gr για την ζημιά που έχει πάθει.
Ιδιοκτήτης έκτασης με ελιές στα Σπάτα βλέπει τον κόπο μια ζωής να καταστρέφεται στο όνομα της ανάπτυξης. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες της περιοχής αλλά και οι ιδιοκτήτες αμπελιών.
Ειδικά στις ελιές, η παραγωγή τόνων ελαιολάδου κινδυνεύει να βγει ακατάλληλη για κατανάλωση.
Αιτία; Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η ατμοσφαιρική επιβάρυνση της περιοχής.
«Κάναμε ανάλυση στο ελαιόλαδο μια παρέα παραγωγών για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.
Αν και το προϊόν παραμένει χαμηλό σε οξέα, δυστυχώς έχει φτάσει στα όρια της ακαταλληλότητας λόγω καυσαερίων όπως μας είπαν» εξηγεί.
Ο ίδιος την τελευταία παραγωγή του την κρατά αδιάθετη ενώ ακόμα και για το σπίτι του αγοράζει. Θα μπορούσε να το έχει πουλήσει μιας και το μόνο που συνήθως ελέγχουν είναι τα οξέα, όμως «δεν θα κοιμόμουν ήσυχος».
Οι εκπομπές των αεροπλάνων είναι η αιτία για αυτή την κατάσταση. «Οι ελιές δεν είναι φυλλοβόλα δέντρα. Επιβαρύνονται όλο το χρόνο από τα φύλλα μέχρι και τις ρίζες. Όλο αυτό περνάει στον καρπό τους» εξηγεί στο notioanatolika.gr.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα αμπέλια της περιοχής αν και σε μικρότερο βαθμό, μιας και τα αμπέλια «δεν έχουν όλο το χρόνο φύλλα οπότε δεν επιβαρύνονται το ίδιο».
Στην περιοχή αν και το πρόβλημα είναι γνωστό, τηρείται σιωπή ιχθύος. «Οι περισσότεροι δεν είμαστε κατ' αποκλειστικότητα αγρότες οπότε δεν το ψάχνουμε περισσότερο.
Εκείνοι πάλι που είναι αγρότες προτιμούν να μην το θίξουν το πρόβλημα καθώς θα ζημιωθούν» σύμφωνα με τον συνομιλητή μας.
Επίσημες μετρήσεις κατά συνέπεια δεν υπάρχουν. Άλλωστε οι ελαιοπαραγωγοί δεν εκπροσωπούνται από κάποιο συνεταιρισμό. Συνεταιρισμός υπάρχει μόνο για τους αμπελουργούς.
Όπως είναι φυσικό το «παιχνίδι» με τη δημόσια υγεία είναι πολύ επικίνδυνο. Και ευθύνες δεν φέρουν μόνον οι ελαιοπαραγωγοί αλλά ακόμη και η αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα ώστε η κοινή γνώμη να ησυχάσει και να μη ζει με την αγωνία της υγείας ενώ κάποιος επιτέλους πρέπει να μιλήσει και με το αεροδρόμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας