ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ 118/2013 ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ



ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ -  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ 118/2013 ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ  ΔΣ

ΟΧΙ ΚΕΛ στο ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ - ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

        ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΑΣ

       Σχεδιάζουν ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι με αγωγό στον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδος
Το πρόβλημα της αποχέτευσης στον Δήμο μας είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, ώστε το δικαίωμα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής να μην ακυρώνεται, ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ
 
H ενημέρωση σας για ένα τόσο σοβαρό θέμα κρίθηκε αναγκαία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων με πρωταγωνιστές τη Περιφέρεια, το ΥΠΕΚΑ,  την ΕΥΔΑΠ, με σκοπό  την κατασκευή ΚΕΛ στην θέση Πλατύ Χωράφι, χωρίς όμως  την  συναίνεση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (ΔΣ) και των πολιτών,  όπως επιβάλλεται και από την νομοθεσία .

Το ΔΣ του Δήμου μας αντιδρώντας σε αυτή τη  μεθόδευση,  η οποία συνοδεύεται από τον εκφοβισμό της επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. σε βάρος των κατοίκων και με γνώμονα  την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και του τόπου μας,   συνεδρίασε έκτακτα και με την  ομόφωνη απόφαση υπ.αρ.118/2013, επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του στην εγκατάσταση ΚΕΛ στο  Πλατύ Χωράφι,  την ανάγκη για άμεση σύνδεση με την Ψυττάλεια,  καθώς και στον σχεδιασμό ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίησή τους.
Σχεδιάζουν ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι με αγωγό στον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδος, όπου  μαζί με τα επεξεργασμένα ύδατα από τα λύματα, θα εκβάλλουν και τα ανεπεξέργαστα λύματα όταν θα υπάρχουν αστοχίες!(στατιστικά συμβαίνει συχνά). Αν προσθέσουμε και τον αγωγό εκβολής  στη Χαμολιά από το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου, τότε ποιος θα κολυμπά στη θάλασσα των αποβλήτων;
Οι περιοχές μας πλέον θα «φιλοξενούν» τα εκατοντάδες φορτία των βυτιοφόρων και φορτηγά που θα μεταφέρουν τη λυματολάσπη, μαζί με τις τεράστιες καμινάδες βιοαερίου που θα καίνε διαρκώς όπως στο Σκαραμαγκά.

Δεν «τους καίγεται καρφί» ότι δίπλα στο  σχεδιαζόμενο ΚΕΛ υπάρχουν οικισμοί, οικογένειες, άνθρωποι !  Καταστρατηγούν

έννοια νομιμότητας αρκεί, να μετατρέψουν το Πλατύ Χωράφι σε εργοστάσιο με καύσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο, καύσης και ξήρανσης της λυματολάσπης, σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων κλπ. Δεν τους ενδιαφέρει ότι δίπλα σε λύματα δεν μπορούν να αναδειχθούν και να συνυπάρχουν  παλαιοντολογικοί  θησαυροί.  Αντί να δημιουργήσουν ένα διαδημοτικό Θεματικό Παλαιοντολογικό Πάρκο με το αντίστοιχο Μουσείο και να δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των περιοχών μας, θα είμαστε καταδικασμένοι σε περιπτώσεις αστοχίας να ζούμε με σμήνη κουνουπιών, με ρύπους, με το φόβο επιδημιών.

Δεν τους ενδιαφέρει η αθροιστική περιβαλλοντική επιβάρυνση όταν  σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων  συγκεντρώνονται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο που είναι μια μικρή πόλη, δύο ΧΥΤΑ στη περιοχή των Μεσογείων, τρεις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, πέντε ΚΕΛ που όλα μαζί ξεπερνούν κάθε ανοχή.  Αποσιωπούν τον κανονισμό της «αθροιστικής επιβάρυνσης». Κανονισμό που υποδεικνύει ότι το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται στην περιοχή σε τέτοια ποσότητα, ώστε όλοι οι υπόλοιποι ρύποι (ψευδάργυρος, νικέλιο, αρσενικό) πρέπει να μείνουν σε επίπεδα μηδενικά. Αυτό όμως είναι αδύνατο !
Δεν τους ενδιαφέρει ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Μέγα Ρέμα Ραφήνας, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το μετατρέπουν σε «θηρίο ανήμερο» και όλοι πρόσφατα κατανοήσαμε καλύτερα τι τραγωδίες μπορούν να προκληθούν και παράλληλα να παρασυρθούν και να γεμίσουν  λύματα οι περιοχές μας! Αντί για αμπελώνες, από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς ……..
Δεν υπολογίζουν ότι με την τμηματική οριοθέτηση που έχουν εκπονήσει, σε  πλημμύρα πολύ ισχυρή -50ετίας- θα παρασυρθεί και όλη η κατασκευή. Είναι επιβεβλημένη η συνολική και όχι η μερική οριοθέτηση του Ρέματος Ραφήνας.
Σημειώνουμε ότι το ΚΕΛ Κορωπίου, βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από οικισμούς, ενώ εντός της ακτίνας  των 3 χλμ. από το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι βρίσκεται το Πικέρμι, η Διώνη, η Αιολίς, η Βουνούπολη, η Αγία Κυριακή, τα Περιβολάκια, η Καλλιτεχνούπολη, η Διασταύρωση έως και την οδό Δημοκρατίας στην Ραφήνα. Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι, με το σχέδιο που εκπονούν, οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν θα αποκτήσουν αποχέτευση και θα ενταχθούν μετά από 20ετία …και αν!
Είναι βέβαιο. Οι φιλόξενες περιοχές μας θα χάσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες, θα χαθούν εισοδήματα, θέσεις εργασίας, θα ερημώσουν…
Μας έλεγαν ότι, η χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι έχει επιλεγεί  γιατί, βαρυτικά εκεί απολήγουν εύκολα τα λύματα των έντεκα Δήμων. Τώρα που … έχουν απομείνει μόνο ο Δήμος Σπ – Αρτ  και Ρ-Π, τα λύματα θα παίρνουν την ανηφόρα σε ύψος 200 μέτρων για να ανεβαίνουν το Λόφο της Αγίας Κυριακής! Γιατί επιμένουν άραγε ακόμη στο Πλατύ Χωράφι!
Μας έλεγαν ότι, είναι έργο ζωής και ανάπτυξης το ΚΕΛ των 11 Δήμων. Μετά από αγώνες των κατοίκων τα σχέδια τους καταρρέουν, παραδέχονται ότι ήταν έργο καταστροφής και όχι ανάπτυξης και το αντικαθιστούν! Έλεγαν με διαδοχικά επίσημα έγγραφα ότι, είναι αδύνατη η σύνδεση του Σαρωνικού με τη Ψυτάλλεια. Μετά από αγώνες, τους συνδέουν με τη Ψυτάλλεια! Τη Παλλήνη αποφάσισαν να τη στείλουν στο ΚΕΛ Β. Μεσογείων. Μετά από αγώνες  τη στέλνουν στη Ψυτάλλεια!
Τώρα όμως  μας λένε ότι, μπορεί η Παλλήνη να παροχετεύεται στη Ψυτάλλεια αλλά, οι  Δήμοι Σπ-Αρτ και Ρ-Π δεν μπορούν γιατί είναι μακριά! Το τελευταίο αντλιοστάσιο όμως της Παλλήνης είναι στη «Μοναξιά», λίγα μέτρα από το κέντρο του Πικερμίου. Είναι δυνατόν να θεωρούν μεγάλη την απόσταση του Πικερμίου από τη Ψυτάλλεια και κοντινή της  Παλλήνης!
Λένε ότι, προϋπόθεση για να γίνει το ΚΕΛ είναι η συμφωνία των αρμόδιων Δήμων. Αφού γνωρίζουν ότι, ο Δήμος Ρ-Π είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου,  γιατί κωλυσιεργούν και δεν επιλύουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ το αποχετευτικό με την άμεση σύνδεση στη Ψυτάλλεια! Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν ότι, δεν είναι εφικτή η σύνδεση άλλων περιοχών με τη Ψυτάλλεια! Μετά τις εμπεριστατωμένες καταγγελίες, αποσύρουν τα ψέματα και αποδέχονται ότι, όχι μόνο είναι απολύτως εφικτή η σύνδεση όλης της Ανατολικής Αττικής αλλά και επιβεβλημένη, για να βελτιωθεί η απόδοση της πανάκριβης  επένδυσης στη Ψυτάλλεια, σύμφωνα με τα  υπ’αρ. πρωτ.  1927-1/12/2011  και  514- 25/4/2013 έγγραφά τους.
Να ποια είναι η πραγματικότητα και τι λένε τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ (από συνέντευξη τ. Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μπάρδη στο web tv του συλλόγου εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στις 6/3/2012)

-          Οικονομικά το κόστος είναι συντριπτικά χαμηλότερο ( πχ η σύνδεση με Ψυτάλλεια του Σαρωνικού στοιχίζει 60 εκ €, ενώ εάν γινόταν το ΚΕΛ  θα στοίχιζε 160 εκ € ). Καταρρίπτεται ο μύθος ότι  θα χαθούν πολύτιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Όχι μόνο δεν χάνονται, αντίθετα χρηματοδοτούνται όλες οι  σωστές αλλαγές σχεδίων (όπως έγινε με τους Δήμους Σαρωνικού και Παλλήνης !!). Αν ξεκινούσαν τώρα τα έργα στο Σαρωνικό, το εργοστάσιο (ΚΕΛ) θα λειτουργούσε μετά από 8-10 χρόνια, ενώ η σύνδεση με Ψυτάλλεια θα ήταν έτοιμη σε δύο (2) χρόνια. Με το ΚΕΛ το λειτουργικό κόστος θα είναι 0,44€ το m3, ενώ με τη Ψυτάλλεια μόνο 0,10 € το m3.  Δηλαδή η συντήρηση του ΚΕΛ είναι 4,4 φορές ακριβότερη 
-          Ακόμη επισημαίνει ότι, όχι μόνο στο υδραυλικό, αλλά και στο ρυπαντικό φορτίο οι δείκτες είναι πολύ χαμηλά (43 μονάδες το αποδεκτό και τώρα βρίσκονται στις 18 μονάδες)
-          Το ΚΕΛ Ψυτάλλειας είναι οικολογικά ασφαλέστερο – ελέγξιμο – εξελίξιμο (επιστημονική στελέχωση, εργαστηριακή πληρότητα…)

Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες.  Αποχέτευση ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι
Τέλος στο αίσχος των βόθρων και των βόθρολυμάτων στους δρόμους. Άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια και παράλληλη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων. Αποτελεί τη πλέον  κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη ΛΥΣΗ, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη. Με την λύση αυτή  και αποχέτευση ΑΜΕΣΑ διασφαλίζεται (εντός του 2015) και κλείνουν οριστικά οι χιλιάδες βόθροι και  αποφεύγουμε τη καταστροφή των περιοχών μας.
Τελευταία καλλιεργούνται και εφαρμόζονται συστηματικά θεωρίες και πρακτικές με σκοπό, τη διάσπαση του μαζικού ενωτικού μετώπου για τους παραπάνω στόχους. Γνωρίζουν ότι, δεν μπορούν να επιβάλλουν τις λύσεις που επιδιώκουν, όσο υπάρχει ενωμένο και ισχυρό το μέτωπο των κατοίκων. Συνεπώς πρέπει … να το διασπάσουν, να το απαξιώσουν. Για να κάμψουν το ηθικό, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν με τη θεωρία των προστίμων. Θα μπουν  πρόστιμα  λένε και θα τα πληρώσουν οι κάτοικοι ! γιατί ?? γιατί δεν δρομολογήθηκε λύση στο αποχετευτικό από τους Δήμους! Ο εκφοβισμός όμως αυτός είναι τελείως αβάσιμος, απαράδεκτος και δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό έρεισμα, αφού ουδεμία υπαιτιότητα βαρύνει τους Δήμους, πόσο μάλλον τους κατοίκους.
Την ευθύνη για την αποχέτευση στην Αττική δεν την έχουν οι Δήμοι. Την έχει η Πολιτεία, που απέρριψε όλες τις προτάσεις των Δήμων και επιμένει από το 2002 σε καταστροφικές για τις περιοχές μας λύσεις. Τις φοβέρες και τις απειλές συνεπώς τις στέλνουν σε λάθος αποδέκτη. Προφανώς η ευθύνη βαραίνει αυτούς που είχαν την αρμοδιότητα να κάνουν αποχέτευση και αδιαφόρησαν παντελώς !!. Βέβαια  για τους Δήμους Σαρωνικού και Παλλήνης που «πάνε» Ψυτάλλεια δεν ισχύουν τα πρόστιμα. Το ίδιο τελικά θα ισχύσει και για τους Δήμους Σ-Α και Ρ-Π. 
Διακινείται επίσης η θεωρία ότι, το ΚΕΛ θα γίνει έστω μόνο για το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Άρα ο Δήμος Ρ-Π που αρνείται το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι,  θα μείνει μόνος χωρίς αποχέτευση. Η μελέτη της ΕΥΔΑΠ όμως αφορά και τους δύο Δήμους. Απαιτείται νέος σχεδιασμός αν αφορά μόνο το Δήμο Σ-Α. Βέβαια οικονομοτεχνικά δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε ένα Δήμο γιατί, η εκμετάλλευση θα είναι βέβαια ζημιογόνος και η επένδυση μη βιώσιμη. Συνεπώς χωρίς το Δήμο Ρ-Π ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι δεν μπορεί να υπάρξει !
Η ενότητα και η αποφασιστικότητα στο κοινό στόχο, πρέπει τώρα να δυναμώσει. Το ίδιο και ο αγώνας  που συνεχίζεται και πρέπει να κλιμακωθεί και να κορυφωθεί. Εντείνουμε τους αγώνες μας αταλάντευτοι μέχρι τη τελική δικαίωση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας,  υλοποιώντας  την απόφαση 118/2013 ,  μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μαζί με 63 συλλόγους και σωματεία των Σπάτων και της Αρτέμιδος, της Ραφήνας και του Πικερμίου, με τους κατοίκους και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί  και επικυρώνουν  συντριπτικά την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, με τα Τοπικά Συμβούλια Σπάτων, Αρτέμιδος, Ραφήνας, Πικερμίου, Επιστημονικούς φορείς (Γεωλόγοι κλπ), θα οργανώσει   μαζικές κινητοποιήσεις , απαιτώντας  την   τροποποίηση του προτεινόμενου καταστροφικού σχεδιασμού  της ΕΥΔΑΠ , καλώντας  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να «ακούσουν» την   κοινωνία.


Σας ανακοινώνουμε την πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής  και σας καλούμε να παρευρεθούμε ΟΛΟΙ

 τη Κυριακή 22-09-2013 στο Δημαρχιακό  Μέγαρο Ραφήνας Πικερμίου, ώρα 11:00 πμ
Ενημέρωση για τις εξελίξεις, ανταλλαγή απόψεων, αποφάσεις για τη κλιμάκωση του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας