ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Δένδιας: Ωριμες οι συνθήκες για να συζητήσουμε τα κόκκινα δάνεια

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να δημιουργήσουμε παράλληλες διαδικασίες, συγκεκριμένου χρόνου, για να απελευθερωθούν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες. Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου είναι βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί στην συνάντηση της τρόικας με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ , απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών, έχει συναντηθεί πρόσφατα με τους συστημικούς τραπεζίτες, διότι γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους θα χαριστούν λεφτά.
Στόχος είναι να απελευθερωθούν επιχειρηματικές δυνάμεις που παραμένουν εγκλωβισμένες. «Αυτό δεν σημαίνει χάρισέ τα όλα» σχολίασε ο υπουργός.
Ο υπουργός, στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, τόνισε ότι χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για να βγούμε από την κρίση, με σαφή οδικό χάρτη, με μειώσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, περικοπές του ενεργειακού κόστους, μείωση του φορολογικού βάρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο προκειμένου να μην εγκλωβίζεται ο επιχειρηματίας.
«Προσέλκυση κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων» είναι ο στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Δένδιας και σε ερώτηση επιχειρηματία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους του εξαγωγέα κατά 50% και επενδύσεις στις υποδομές.
Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν είναι παραδεκτή η βία «και σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στην Ερμού την περασμένη Κυριακή, δεν τιμούν τη χώρα».
Επανέλαβε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και θα προσμετρηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου σε λίγους μήνες, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το μέτρο θα πάει καλά και ότι θα πραγματοποιήσει μελέτη για την αποτελεσματικότητα του, τον Μάρτιο του 2015, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στον επιμελητηριακό θεσμό, προκειμένου να γίνει πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Στα προβλήματα ρευστότητας, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κόστους δανεισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των "κόκκινων" δανείων. Μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα παρέχει δυνατότητες αναδιάρθρωσης, αλλά θα επιτρέπει κυρίως την ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος» είπε ο πρόεδρος.
Υπογράμμισε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδο των τραπεζών στις αγορές, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας