ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Το Μουσείο Οίνου είναι ένας ξεχωριστός χώρος υψηλών απαιτήσεων. Στην επιβλητική αρχιτεκτονική και την πολυτελή διακόσμηση έρχεται να προστεθεί η ιστορία του κρασιού, η οποία διαχέεται σε κάθε γωνιά του χώρου. Μουσείο Οίνου είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των Αμπελώνων Μάρκου. Αξίζει να το γνωρίσετε από κοντά.
 Το Μουσείο Οίνου είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του, δηλαδή ένα μουσείο οινολογικών εκθεμάτων που δίνει την δυνατότητα στον 



επισκέπτη να ταξιδέψει στην ιστορία και την τέχνη του κρασιού, αλλά και όχι μόνο! Η οικογένεια Μάρκου που είναι ταυτισμένη με την ίδια την ιστορία του κρασιού, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου «Αμπελώνες Μάρκου» , δημιούργησε στο περιβάλλον του Μουσείου έναν χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, εκθέσεων τέχνης και πολιτισμού. Η αττική γη με τον παλιό αμπελώνα πανταχού παρούσα, η ζεστασιά της πέτρας, κυρίαρχου δομικού υλικού, η διακριτική πολυτέλεια, η γοητεία του κρασιού που είναι διάχυτη σε όλο το περιβάλλον και όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στη δημιουργία ενός χώρου με ιδιαίτερο χαρακτήρα, επιβλητικό και μεγαλοπρεπή, που σε προσκαλεί να ζήσεις το διαφορετικό.
Πρώτη εικόνα ο φαρδύς διάδρομος με τις σειρές από αιωνόβιες ελιές, δεξιά και αριστερά, επί της... υποδοχής. Στη συνέχεια, το κυρίως συγκρότημα όπου μια επιβλητική είσοδος με πέτρινες καμάρες οδηγεί στον μεγάλο υπαίθριο χώρο γύρω από την πισίνα.
Από την άλλη πλευρά, αφού διασχίσουμε την εσωτερική αίθουσα, μια σκάλα οδηγεί στον υπόγειο χώρο όπου στεγάζεται το Μουσείο. Βρίσκεται κάτω από το έδαφος παλιού αμπελώνα και φιλοξενεί αντικείμενα και μνήμες από την ιστορία του κρασιού και της οινοποιίας.
Πρώτα μια συλλογή φωτογραφιών με σκηνές από τον τρύγο στο Μεσογείτικο αμπελώνα, εποχή Μεσοπολέμου, στη συνέχεια μια σειρά ξύλινες στροφιλιές, μια χειροκίνητη αντλία και το τραπέζι με τα παραδοσιακά εργαλεία βαρελοποιού. Πιο κάτω ένα σπάνιο φορητό πιεστήριο με ξύλινο! σπαστήρα και το πιο εντυπωσιακό, ένα ΞΥΛΙΝΟ φίλτρο πλακών έτοιμο να στείλει κρασί για εμφιάλωση σε μια φιάλη του 1930. Αυτά και μια συλλογή από μικροαντικείμενα μας μεταφέρουν δεκαετίες πίσω στην ιστορία του κρασιού.
 Στο συγκρότημα ανήκει και αίθουσα τέχνης η οποία φιλοξενεί εκθέσεις.
Στο Μουσείο Οίνου πραγματοποιούνται σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές και τελούνται προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την απόκτηση γνώσεων της ιστορίας του κρασιού, της ελιάς και του σταριού στην χώρα μας. Επίσης τα παιδιά κατά την περίοδο του τρύγου έχουν την δυνατότητα να κόψουν σταφύλια από το γειτονικό ιδιόκτητο αμπελώνα και να τα πατήσουν στην παραδοσιακή στυφηλιά ώστε να έρθουν πιο κοντά στη φύση και την παράδοση.
Επισκεφθείτε το!

www.mouseioinou.gr
info@markouwines.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας