ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης, αναγνώστριά μας, μας έστειλε άρθρο για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς του Ν. Χανίων

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 15/01/10
Σε κρίσιμη καμπή οι βιολογικοί καθαρισμοί
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα της χρηματοδότησης των βιολογικών καθαρισμών του Νομού Χανίων. Στη χθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία που συγκάλεσε ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθ. Καρούντζος, έγινε ξεκάθαρο πως για τον μεν βιολογικό της Κισάμου ο κίνδυνος της απένταξης του έργου είναι ορατός, αν δεν δημιουργηθεί άμεσα ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργήσει το γρηγορότερο το σύστημα αποχέτευσης, για τον βιολογικό της Γεωργιούπολης εκκρεμεί η απόκτηση γης για την κατασκευή αντλιοστασίων που καθυστερεί την πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το έργο επέκτασης του βιολογικού του βορείου άξονα.
Για τον βιολογικό του Πελεκάνου, ο οποίος βρίσκεται σε τέλμα, λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες γης, αναμένεται νέα ξεχωριστή σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.
Από μεριάς του γ.γ. αυτό που επισημάνθηκε, κυρίως στους δημάρχους, στον ΟΑΔΥΚ και στους μελετητές ήταν να επιταχύνουν τις ενέργειές τους προκειμένου το γρηγορότερο δυνατό να είναι σε θέση να καταθέσουν ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” Η ΚΙΣΑΜΟΣ
Ορατός είναι ο κίνδυνος απένταξης του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου καθώς δεν έχει συσταθεί ακόμα φορέας διαχείρισης από τους Δήμους Κισάμου και Μηθύμνης, ενώ μολονότι η πρώτη φάση του έργου είναι ολοκληρωμένη (εργοστάσιο, κεντρικός αγωγός και ορισμένα δίκτυα) δεν λειτουργεί. Από μεριάς του Δ. Μηθύμνης σημειώθηκε πως εδώ και ενάμισι χρόνο ζητούν από τον Δ. Κισάμου να προχωρήσουν από κοινού στη σύσταση φορέα διαχείρισης χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η δήμαρχος Κισάμου, κα Φ. Σκουλάκη, υπογράμμισε πως η μελέτη για τον φορέα διαχείρισης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Παράλληλα επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή το κόστος λειτουργίας του βιολογικού φτάνει τις 880.000 ευρώ ετησίως όταν υπάρχουν 150 συνδέσεις. “Αν λειτουργήσει τώρα το έργο, εκτός του ότι δεν έχουμε αρκετά λύματα με 150 συνδέσεις αυτοί οι άνθρωποι θα επιβαρυνθούν με τεράστια κόστη”, ανέφερε η κα Σκουλάκη.
Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ, κ. Μάρκος Πατρελάκης, τόνισε για τον βιολογικό της Κισάμου πως “είναι ένα έργο που είναι σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα για να απορρυπανθεί ο κόλπος της Κισάμου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει επέκταση του δικτύου σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες. Ο ΟΑΔΥΚ ανέλαβε μετά από εντολή των δήμων Κισάμου και Μηθύμνης να μαζέψει όλες τις υπάρχουσες μελέτες να τις επικαιροποιήσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε πρόταση στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μιλάμε για συνολικό κόστος, ώστε να περιλάβει τους δορυφορικούς οικισμούς του Καστελλιού, της Μηθύμνης και τον Πλάτανο, 13,7 εκατ. ευρώ”. Ο κ. Καρούντζος επεσήμανε πως τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν ποτέ, αν πρώτα δεν δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης και αν δεν λειτουργήσει ο βιολογικός. “Βάλτε τώρα να λειτουργήσει ο βιολογικός. Εχουν δοθεί μέχρι στιγμής 5,5 εκατ. ευρώ. Αν έλθει ένας έλεγχος από την Ε.Ε. τι θα τους πούμε; Ας λειτουργήσει έστω με αυξημένο κόστος ώστε η πρότασή μας να διεκδικήσουμε 13,5 εκατ. ευρώ να είναι πειστική”, ανέφερε ο γ.γ., ενώ σύμφωνος ήταν και ο νομάρχης Χανίων. “Δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα φρεάτια, το παλιό δίκτυο αποχέτευσης δεν λειτουργεί. Aν δεν έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης μέχρι σήμερα με κάποιον πιστοποιημένο φορέα, όπως ο ΟΑΔΥΚ, οφείλεται στο ότι δεν ήλθαν τα οικονομικά στοιχεία που είχαμε ζητήσει από τον Οργανισμό”, παρατήρησε η κα Σκουλάκη. Ο νομάρχης κ. Αρχοντάκης κάλεσε τους δύο δήμους να προχωρήσουν στη σύσταση του φορέα εφιστώντας τους την προσοχή ότι το έργο μπορεί να απενταχθεί.
Τελικά προκειμένου να επισπευθούν οι διαδικασίες συμφωνήθηκε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Κισάμου, Μηθύμνης και ΟΑΔΥΚ έτσι ώστε να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης που θα αναλάβει τη λειτουργία του έργου.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Το θέμα της εύρεσης χώρων για την εγκατάσταση των 17 αντλιοστασίων, που προβλέπονται για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης, προκαλεί νέες καθυστερήσεις στην κατάθεση πρότασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Από μεριάς του ΟΑΔΥΚ ο κ. Μ. Πατρελάκης σημείωσε πως “ελπίζουμε το επόμενο 10ημέρο να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ό,τι αφορά τα αντλιοστάσια. Για τα μισά από τα 17 εμείς έχουμε να κάνουμε μια μελέτη αποτύπωσης, απομένει να ξεκαθαρίσει το θέμα και για τα υπόλοιπα μισά. Το έργο είναι συνολικού κόστους 23 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές”.
“Ο βιολογικός σέρνεται από το 1996. Εχουμε 7 - 8.000 κλίνες στη Γεωργιούπολη και Καβρό. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός φτάνει τους 20.000 και δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε βιολογικό καθαρισμό”, επεσήμανε ο κ. Φ. Μαρικάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Κρυονερίδας Γρ. Μαρκάκης τόνισε πως με τη συναίνεση όλων το έργο μπορεί να προχωρήσει. Ο νομάρχης ανέφερε πως αν ολοκληρωθεί άμεσα το θέμα των αντλιοστασίων υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ του Υπουργείου Υποδομών.
EΠΕΚΤΑΣΗ Β. ΑΞΟΝΑ
Το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΥΑΒΑ για την επέκταση του βιολογικού του βορείου άξονα. Ο πρόεδρος κ. Α. Μαραμπουτάκης ανέφερε πως η επέκταση είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρύπανση του κόλπου των Χανίων. Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Π. Πολυχρονίδης σημείωσε πως η επέκταση θα αφορά μεγάλο μέρος του δήμου του που παρουσιάζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. “Ο ΟΑΔΥΚ επικαιροποίησε μια πρόταση που είχε γίνει από το καλοκαίρι του 2008 ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν τα δίκτυα στις ανεπτυγμένες τουριστικά και στις πυκνοδομημένες περιοχές και κοντά στην παραλία π.χ. Πλατανιάς και στο Ανω Δαράτσο. Αυτή η πρόταση είναι ώριμη, έχει όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και παράλληλα προβλέπει να βελτιωθούν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις στα υφιστάμενα αντλιοστάσια προκειμένου να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο η διακίνηση των λυμάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο”, υπογράμμισε ο κ. Πατρελάκης.
Το ζήτημα της σύνδεσης του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού με την παλιά εθνική οδό έβαλε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Τσαγκαράκης.

Δρόμοι, σχολεία, λίμνη Αγιάς

Στο περιθώριο της σύσκεψης έγινε συζήτηση και για τις ώριμες μελέτες που μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα της περιφέρειας ή στα τομεακά των υπουργείων. “Ο νομός Χανίων έχει μια μεγάλη ωριμότητα σε έργα σημαντικά, όπως οι οδοποιίες και στα σχολεία που υπάρχει αρκετό περιθώριο χρηματοδότησης. Μόλις γίνουν οι προκηρύξεις θα υπάρξει μια γρήγορη αξιολόγηση και μια γρήγορη ένταξη”, ανέφερε ο κ. Καρούντζος.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η μελέτη ανάπλασης της Αγιάς θα χρηματοδοτηθεί κάνοντας για λόγο για “εξέχουσα πρόταση”. “Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που δεν υπάρχει ανάλογη σε επίπεδο Κρήτης και πέρα από οδοποιίες και βιολογικούς υπάρχουν και οι προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος για τις οποίες θα πρέπει να δώσουμε σημασία” ανέφερε.
“Ο Νομός, όχι μόνο η Νομαρχία, αλλά και ο ΟΑΔΥΚ, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας από άποψη μελετών. Περιμένουμε τις προσκλήσεις του περιφερειακού προγράμματος και των τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας”, ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε πως για το πρόγραμμα προσπελασιμότητας υπάρχουν τέσσερις ώριμες μελέτες που αφορούν:
- Τον κάθετο αξονα Φουρνέ - Ομαλός.
- Τον κάθετο Καλουδιανά, Τοπόλια, Χρυσοσκαλίτισσα.
- Τη γέφυρα στο Πατελάρι.
Για τη σχολική στέγη και την Αγιά ο κ. Αρχοντάκης τόνισε πως “έχουμε έτοιμα για ένταξη στο ΠΕΠ πέντε σχολεία που μαζί με τα σχολεία των ΣΔΙΤ, είναι συνολικά 12 σχολεία για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει και οικόπεδα. Αυτό που είδε πολύ θετικά ο γ.γ. και με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι ότι δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου της Αγιάς και την ένταξη στο Πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΠΕΠ μαζί με τον ποδηλατόδρομο του παλιού Χάνδακα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ”.

Λύματα σε Κουρνά - Γεωργιούπολη

“Ελλείψει βιολογικού καθαρισμού αυτή τη στιγμή λύματα καταλήγουν στη λίμνη Κουρνά από την οποία υδρεύεται η περιοχή και μέρος του Ρεθύμνου”, ανέφερε στη σύσκεψη ο μελετητής του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του έργου. Για την επιβάρυνση του ποταμού Δέλφινα που καταλήγει στη θάλασσα της Γεωργιούπολης μίλησε και ο δήμαρχος Φ. Μαρικάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “σε λίγο καιρό από το ποτάμι θα μπορεί να περάσει κάποιος μόνο κρατώντας τη μύτη του”.

Πρώτη φορά...

“Ηταν μια ουσιαστική συζήτηση. Τέτοιους είδους συζήτηση τα τρία χρόνια που είμαι νομάρχης πρώτη φορά γίνεται”, ανέφερε στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Αρχοντάκης, αφήνοντας αιχμές προφανώς για τον πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης. Ο νομάρχης εκφράστηκε για άλλη μια φορά θετικά για τον τρόπο που η νέα ηγεσία του υπουργείου διαχειρίζεται το θέμα του ΒΟΑΚ.

Δήμος Χανίων

Τι γίνεται με το θέμα του προϋπολογισμού του Δήμους Χανίων, ρωτήθηκε ο κ. Καρούντζος από τους δημοσιογράφους. “Το θέμα θα λυθεί σήμερα - αύριο”, είπε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας. Για την καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού από μεριάς της Περιφέρειας έχει διαμαρτυρηθεί ουκ ολίγες φορές ο κ. Βιρβιδάκης.

Γ.ΚΩΝ.

πηγή: Χανιώτικα Νέα

2 σχόλια:

  1. ΠΟΣΟ "ΔΥΣΚΟΛΑ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΒΛΑΒΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΜΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΚΕΛ:

    Ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής κ. Νίκος Καλογεράκης, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό αυτό σύστημα απόσμησης. «Η λύση που επιλέξαμε είναι σχετικά απλή. Ρίχνουμε αντιοξειδωτικά στο αποχετευτικό σύστημα, για την ακρίβεια στα αντλιοστάσια οπου δημιουργούνται οι αναερόβιες συνθήκες που προκαλλούν την δυσοσμία. Αυτά τα οξειδωτικά (χλώριο, όζον, οξυζενέ κ.ά.) «καίνε» το υδρόθειο που προκαλλεί την δυσοσμία. Στην εγκατάσταση του βιολογικού γίνεται ο διαχωρισμός των σωματιδίων που είναι οργανικά, όπως άμμος και οργανικά λίπη. Εκεί αντί να ρίξουμε αντιοξειδωτικά, αυτό που κάνουμε είναι να περάσουμε τα σωματίδια μέσα από κοσκινάκια κατακρατώντας τα».

    Οι μέχρι τώρα μετρήσεις και δοκιμές του Πολυτεχνείου, τα οποίο και βάση της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον δήμο Αρμένων θα παρακολουθεί την λειτουργία του βιολογικού για 16 μήνες ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. «Οι μετρήσεις που κάναμε είχαν απόλυτη επιτυχία. Πρόβλημα απόσμησης δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Αυτό το λέω κατηγορηματικά. Εκτός βέβαια και αν υπάρξει κάποια βλάβη που όμως επιδιορθώνεται», σημειώνει ο κ. Καλογεράκης.

    Ο ίδιος προτείνει στον Δήμο να ξεκινήσει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων της περιοχής τη συλλογή των τηγανόλαδων που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να μήν μπαίνουν μέσω του νεροχύτη τους στο αποχετευτικό σύστημα και αυξάνουν οι πιθανότητες για κάποια βλάβη στο όλο σύστημα.

    ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΠΑΤΩΝ, ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς αγαπητέ Κύριε στην περίπτωση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
    Δεν περιμένουμε να μην λειτουργεί κάποιες φορές εξαιτίας του τηγανόλαδου.
    Η πληθυσμιακή αυξομείωση του Σαββατοκύριακου εγγυάται ότι το συγκεκριμένο ΚΕΛ δεν θα δουλεύει ποτέ σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας