ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Έλεγχοι για ραδιενέργεια στα τρόφιμα και στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τη διενέργεια ελέγχων για τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που εισάγονται στη χώρα μας από την Ιαπωνία, ζητά το υπουργείο Οικονομικών (γενική διεύθυνση τελωνείων) με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους φορείς της αγοράς.

Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους φορείς της αγοράς, προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής προϊόντων μολυσμένων από ραδιενέργεια στην τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "για κάθε εισαγωγή ζωοτροφών και τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης ή καταγωγής Ιαπωνίας θα διενεργείται έλεγχος επιπέδων ραδιενέργειας με μέριμνα των κατά τόπους χημικών υπηρεσιών".

"Άδεια παράδοσης των ελεγχόμενων προϊόντων, προστίθεται στην εγκύκλιο, θα χορηγείται μόνο όταν προσκομίζεται σχετική έγκριση από τους κατά τόπους χημικές υπηρεσίες".

Ραδιολογικός έλεγχος στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), συστήνει πλέον την απομάκρυνση σε ακτίνα 80χλμ των Ελλήνων από την περιοχή Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Νταϊ-ίτσι, ενώ  αναφέρει ότι θα προχωρά σε ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", για όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΑΕ:

- Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊ-ίτσι, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.

- Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή, συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.

- Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.

- Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει, σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", τον ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία, καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

- Οι πολίτες με σχετικά ερωτήματα σχετικά με τις ανωτέρω οδηγίες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ (τηλ: +302106506700, +302106506803, +302106506714, email: info@eeae.gr)

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με την παροχή διευκολύνσεων προς όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ζητείται από τους Έλληνες στην Ιαπωνία να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είτε τηλεφωνικά (+30210 368 1730 και +30210 368 1259) είτε μέσω e-mail: kt@mfa.gr.

Τέλος, η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.

Πηγή Εφημερίδα ΘΕΜΑ WEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας