ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πνευματικάτος!!!...Διαβάστε τι γράφει στον Δημότη



Τη μετατροπή του νέου Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου από θεσμικό φορέα σε… ομάδα διαμαρτυρίας δείχνουν να επιθυμούν (και σιγά-σιγά να το πετυχαίνουν) τα βασικά στελέχη της νέας Δημοτικής Αρχής.
Δεν είναι μόνο οι επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (με τη συμμετοχή των ιδίων και των ιδίων προσώπων) μα και οι αρνητικές αποφάσεις που έχουν εκμαιεύσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η ΕΥΔΑΠ, όσο κι εναντίον του Υποσταθμού (Υ/Σ) της ΔΕΗ. Δυο αναμφισβήτητα γεγονότα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
ΚΕΛ
Η διαμάχη για το ΚΕΛ στη Ραφήνα κρατά από το προ-προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι το 2005 οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες ομοφωνούσαν για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Πλατύ Χωράφι, στη μικρή κοιλάδα πίσω από το λόφο Έτος και στα ριζά του λόφου της Αγίας Κυριακής, που ανήκουν στα όρια του δήμου Σπάτων, τώρα Σπάτων-Αρτέμιδος. Είχε προηγηθεί η προεκλογική (2002) διαβεβαίωση του τότε δημάρχου Ραφήνας κ. Ανδρέα Κεχαγιόγλου ότι, είχε πετύχει έγκριση για αυτόνομο, τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό μέσα στην πόλη (σε χώρο δίπλα στο νεκροταφείο), γεγονός που αμφισβητούσε ο νυν (και τότε υποψήφιος) δήμαρχος κ. Γιώργος Χριστόπουλος. Στο πρόγραμμα της παράταξης του κ. Χριστόπουλου υπήρχε η θέση υπέρ του μεγάλου διαδημοτικού ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι που πρότεινε η ΕΥΔΑΠ.  
Δημοσιεύματα στον καθημερινό Τύπο για προβλήματα με τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης, δημιούργησαν ένα ρεύμα αντίδρασης για το ΚΕΛ της ΕΥΔΑΠ. Η προσχώρηση της παράταξης του κ. Χριστόπουλου στο «ρεύμα» αυτό, άλλαξε τις ισορροπίες και δίχασε για πρώτη φορά τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι άρχισαν να βλέπουν με επιφυλάξεις ένα έργο που μέχρι τότε επιθυμούσαν ανεπιφύλακτα.
Η ακύρωση του σχεδίου της ΕΥΔΑΠ, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της μη οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, προκάλεσε την αναδίπλωση του Δήμου Ραφήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το αυτόνομο τοπικό ΚΕΛ που είχε σχεδιάσει ο κ. Κεχαγιόγλου, ενώ η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέταξε το έργο στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Παρά την ένταξη όμως και την προκήρυξη της μελέτης ενδιαφέροντος για το τοπικό ΚΕΛ, δεν βρέθηκε κανένας επενδυτής που να δέχεται να αναλάβει το έργο. Ακόμα και η ΕΥΔΑΠ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέστηκε από την τότε Κυβέρνηση να το αναλάβει, δεν δέχτηκε, θεωρώντας το μη βιώσιμο οικονομικά.
Είναι λοιπόν, περίεργο να επανέρχεται ο νέος Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σε αυτήν την ανεφάρμοστη πρόταση για να απορρίψει (και μάλιστα ομόφωνα!) την επαναφορά του σχεδίου της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ είναι το πλέον βιώσιμο, εν όψει της οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος (που σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει ολοκληρωθεί). Επίσης, θα είναι αποδεκτό κοινωνικά, καθώς η ΕΥΔΑΠ, έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του ΚΕΛ από δευτεροβάθμιο σε τριτοβάθμιο, προσαρμόζοντας το στις ανάγκες των καιρών και τις απαιτήσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του πρώην Δήμου Ραφήνας. (σ.σ. Για το ΚΕΛ αυτό, θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο, το οποίο σας προτείνουμε να το φυλάξετε, καθώς τα στοιχεία και οι χάρτες που θα περιέχει θα το καταστήσουν συλλεκτικό).

ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ
Η περίπτωση του Υ/Σ της ΔΕΗ σε μεγάλο οικόπεδο της πόλης (πίσω από το σούπερ μάρκετ Βερόπουλος) ήρθε στην επικαιρότητα όταν μερίδα των περιοίκων διαμαρτυρήθηκε στον πρώην αντιδήμαρχο Ραφήνας κ. Βασίλη Πιστικίδη. Με την έγκριση προφανώς, του τότε δημάρχου, το θέμα μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ύστερα από εισήγηση και διευκρινήσεις του κ. Πιστικίδη, ο οποίος, όπως δήλωσε, το είχε ψάξει στο διαδίκτυο και είχε βρει ανάλογες προσφυγές Δήμων που όμως, δεν έφεραν αποτέλεσμα, εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας. Αποφασίστηκε τότε, η αναζήτηση κι άλλων μεθόδων αντίδρασης. Ύστερα μάλιστα, από τις διαμαρτυρίες αυτές κι εν όψει των επικείμενων εκλογών και των αναμενόμενων υποψηφιοτήτων που επρόκειτο να υποστηρίξουν τα κόμματα για τις περιφερειακές εκλογές, ο τότε νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής απέσυρε την άδεια της νομαρχίας για τον Υ/Σ που είχε ήδη εκδώσει. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι ο τότε δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μαυρουδής, δεν περιλαμβανόταν στην ομοφωνία. Στις επιστολές του μάλιστα, που δημοσιεύτηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά στον τοπικό Τύπο, είχε συμπεριλάβει το θέμα του Υ/Σ ως μία από τις σοβαρές διαφωνίες που τον ώθησαν να αποστασιοποιηθεί από την παράταξη Κεχαγιόγλου.  
Αμέσως μετά τις εκλογές και πριν συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Υ/Σ της ΔΕΗ συνεχίστηκαν. Με τον καινούργιο χρόνο, το ζήτημα ήρθε στην Ολομέλεια όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η προσφυγή κατά του Υ/Σ και η πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγόρου για το σκοπό αυτό με αμοιβή το ποσό των 10.000 ευρώ. Η συζήτηση στράφηκε μόνο γύρω από το ύψος της αμοιβής -πολλοί την θεώρησαν υπέρογκη- ενώ οι υποστηρικτές της «αναγκαία».
Κανείς δεν αναρωτήθηκε για την αλήθεια των κινδύνων που επισείονταν εναντίον του Υ/Σ και που αφορούσαν την υγεία των κατοίκων της πόλης, τη ζωή των νηπίων του Παιδικού Σταθμού που βρίσκεται σε απόσταση διακοσίων μέτρων περίπου, μα και την αλλοίωση της αισθητικής της περιοχής. Κανείς επίσης, δεν προβληματίστηκε για την αναγκαιότητα του Υ/Σ μα ούτε και για τις επιπτώσεις που θα έχει (όχι μόνο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης) η ακύρωση της δημιουργίας του ή η μεταφορά του εκτός του πολεοδομικού ιστού, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν κάποιοι.
Ομολογώ ότι, η σαφής τοποθέτηση του κ. Μαυρουδή επί τούτου και η εγνωσμένης αξίας, ειδίκευσή του, τόσο σε θέματα Υγείας, όσο και σε ζητήματα αισθητικής, κέντρισαν το ενδιαφέρον μου και με ώθησαν να διερευνήσω το πρόβλημα. 

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να παρακαλέσω τους αναγνώστες μας να αποφεύγουν τους χαρακτηρισμούς όταν σχολιάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας