Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων περιοχών, όπου εμφανίστηκαν περιστατικά ή επιδημίες από ιό, αναμένεται εξέλιξη της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.
Έως σήμερα έχουν εντοπισθεί κρούσματα, τόσο στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά την περίοδο 2010, όσο και στην Ανατολική Αττική. Για την ώρα, είναι επιβεβαιωμένα 17 κρούσματα εκ των οποίων τέσσερα στην περιοχή του Μαραθώνα και ένα στην Αρτέμιδα Αττικής. Αναμενόμενη είναι η πορεία της νόσου, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ), Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι επιστήμονες του Κέντρου διερευνούν τα περιστατικά και χαρτογραφούν τις περιοχές, όπου ενδέχεται να εμφανιστούν κρούσματα, ώστε να ληφθούν ειδικά μέτρα πρόληψης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Οι ερευνητές, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως σημειώνουν η πλειονότητα των ανθρώπων, που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί (περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς).
Κατά την περίοδο 2011, κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Ρωσία, Ισραήλ).
«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους, να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται «αδιέξοδοι ξενιστές», καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.
Ο ιός, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η μετάδοση του από μεταγγίσεις είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ψεκασμούς για εντομοκτονίες / κουνουποκτονίες και τη χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε περιοχές της χώρας. Οι ψεκασμοί γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι και φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού. |
|
|
Πηγή ΑΠΕ |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου