ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΡΕΜΑΤΟΣ - ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΛΑ, ΚΑΘΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΝΕ...

Θέμα : «Λήψη απόφασης για την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος
              Ραφήνας σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 43318/26-09-2011
              έγγραφο του ΥΠΕΚΑ»

Το Μέγα Ρέμα Ραφήνας εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 14,4 χιλιομέτρων από την Λεωφόρο Σπάτων έως την εκβολή του, νότια του λιμανιού της Ραφήνας. Οι λεκάνες απορροής του (από πού πέφτουν νερά σ’ αυτό) είναι είκοσι (20) και καλύπτουν με τεράστια περιοχή.
Στο ρέμα αυτό καταλήγουν πολλά ρέματα από την περιοχή που εκτείνεται (δυτικά – ανατολικά) από Αγία Παρασκευή έως Ραφήνα και (βόρια – νότια) από Πεντέλη έως Σπάτα.
Επιπλέον δέχεται τα όμβρια της Αττικής Οδού, μεγάλες ποσότητες από την σήραγγα εκτροπής του ποδονίφτη και του ρέματος Λεονταρίου.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα σε μεγάλο βάθος εκατέρωθεν του και καλύπτονται από νερά μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών.  Σε πολλά σημεία του υπάρχουν εκτεταμένες επιχωματώσεις.
Αντί λοιπόν η πολιτεία να μελετήσει συνολικά μία διευθέτηση του ρέματος σ’ όλο το μήκος του και να προβεί στα απαραίτητα έργα ώστε να μπορεί να παραλάβει όλα τα νερά από την λεκάνη απορροής του χωρίς πλημμυρικά φαινόμενα, προβαίνει σε μια τμηματική οριοθέτηση 1500 m διατηρώντας την υφισταμένη κατάσταση απλά για να δικαιολογήσει την κατασκευή του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων.
Τι διαφέρει η διευθέτηση από την οριοθέτηση.
Με τη διευθέτηση καθορίζονται οι διατομές του ρέματος ώστε να είναι ικανό να δεχθεί όλα τα νερά από την λεκάνη απορροής και αυτές υλοποιούνται με έργα εκβάθυνσης – διαπλάτυνσης κ.λ.π.
Με την οριοθέτηση απλώς καθορίζονται κάποιες γραμμές (όρια) αριστερά-δεξιά του ρέματος όπου πιθανολογείται ότι άμα πλημμυρίσει το ρέμα τα νερά δεν θα της υπερβούν.
Η ίδια η μελέτη το παραδέχεται,
οι φράσεις :
  • Η κοίτη είναι ανεπαρκής.
  • Δεν προτείνονται μέτρα βελτίωσης ροής.
  • Δεν γίνονται έργα διευθέτησης.
περιέχονται σε πολλά σημεία της μελέτης.

Η όμβρια καμπύλη είναι η πιο σημαντική παράμετρος που καθορίζει σ’ ένα βάθος χρόνου τι νερά θα δεχτεί το ρέμα, πόσο θα ανέβει η στάθμη τους και σε τι πλάτος θα πλημμυρίσει η περιοχή.
Μέχρι σήμερα έχουν καθοριστεί από διάφορους φορείς 7 διαφορετικές όμβριες καμπύλες.

Η μελέτη χωρίς να μελετήσει νέα όμβρια καμπύλη επιλέγει από τις υπάρχουσες, με αρκετά αυθαίρετο τρόπο, την καμπύλη, που αν εφαρμοστεί καθορίζει μικρό εύρος οριοθέτησης, προφανώς για να μην μειωθεί κατά πολύ η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί λόγω έλλειψης χώρου.

Επιπλέον παρατηρήσεις:
  1. Η τοπογραφική μελέτη είναι ανεπαρκής αφού έχει αποτυπωθεί έκταση εκατέρωθεν του ρέματος πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται.
Η έκταση που είναι απαραίτητη να αποτυπωθεί πρέπει να υπερβαίνει τις οριογραμμές. Δεν έχει γίνει αυτό και δήθεν η αποτύπωση συμπληρώθηκε με στοιχεία από τις πινακίδες της ΓΥΣ κάτι που είναι επιστημονικά απαράδεκτο επειδή τα στοιχεία των πινακίδων, είναι στοιχεία 40 χρόνων πριν και δεν έχουν προέλθει από επίγειες αποτυπώσεις, άρα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  1. Τα σχέδια των διατομών σε πολλές περιπτώσεις είναι παραποιημένα αφού άλλο πλάτος βγαίνει από τους υπολογισμούς και άλλο πλάτος έχει το σχέδιο της διατομής για ευνόητους λόγους, προκειμένου να μικρύνει το εύρος οριοθέτησης και να αφεθεί περισσότερος χώρος για την κατασκευή του ΚΕΛ.
          Αδιαφορούν λοιπόν προκειμένου να το κατασκευάσουν, αν υπάρχει  
          κίνδυνος να πλημμυρίσει και το ίδιο το έργο τους.
  1. Τα υδρολογικά στοιχεία είναι ανεπαρκή για την μελέτη της οριοθέτησης ενός τόσου σημαντικού ρέματος.

Η τμηματική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας γίνεται λοιπόν προκειμένου να εκτελεστεί ένα φαραωνικού τύπου έργο όπως είναι το ΚΕΛ Β.Μεσογείων, αδιαφορώντας για τις όποιες καταστροφικές συνέπειες θα έχει αυτό για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Έχουν προσαρμόσει την μελέτη έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τον χώρο που απαιτείται για το έργο.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη μελέτη πρέπει να απορριφθεί.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι καθαρά τεχνικού περιεχομένου που σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες υδρολόγους – υδραυλικούς – γεωλόγους κ.λ.π. θα αναπτύξουμε στο συμβούλιο της επικράτειας όταν καθοριστεί εκ νέου η συζήτηση του θέματος.             

Ο Αντιδήμαρχος

ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας