Άρθρο του Π.Ασπραδάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα», δημοσιεύτηκε στις 4/01/2012
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4685140
Το ΠΑΣΟΚ από εκεί που ήταν ένα με την κοινωνία και στήριγμα του μη προνομιούχου Ελληνα, μετατράπηκε σταδιακά σε κόμμα εξουσίας και έχασε τον προσανατολισμό του. Μετά τη Μεταπολίτευση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν σπάταλα ή καρπώθηκαν ιδιοτελώς τα χρήματα που δίνονταν από την Ευρώπη για να μπουν στέρεες βάσεις και τα οποία θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη. Στην ουσία ναρκοθέτησαν το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών, με τις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό έχω προτείνει επανειλημμένα στη Βουλή και στα κομματικά όργανα την επιβολή έκτακτου φόρου για όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 και μετά, ανάλογα βέβαια με τη θέση, τις αποδοχές και τη διάρκεια που θήτευσαν. Θα ήταν μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση τη στιγμή που ο λαός έχει συμβάλει με το παραπάνω και ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση καθημερινά.
Το ΠΑΣΟΚ βέβαια μπορεί και πρέπει να έχει συνέχεια. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τον λαό και την κοινωνία. Ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα «3η του Σεπτέμβρη», προσαρμοσμένη βέβαια στις απαιτήσεις της εποχής και τις μεγάλες ανάγκες της χώρας σε ένα ευάλωτο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Πρέπει να αλλάξουμε λοιπόν πρώτα το κίνημά μας και κατ' επέκταση να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν ένα πολιτικό σύστημα μακριά από οικονομικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις, με κανόνες πάντα αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Προτείνω ενδεικτικά:
1 Εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.
2 Κάλεσμα σε νέους ανθρώπους, επιστήμονες, προσωπικότητες, ενεργά μέλη από τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα που έχουν διάθεση για προσφορά.
3 Να ελέγχονται οι πολιτικοί και όσοι κρατικοί λειτουργοί διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ανά πάσα στιγμή, πόθεν αλλά και έσχες, τα όποια προνόμια λαμβάνουν (π.χ. βουλευτική ασυλία και σύνταξη, Ι.Χ.).
4 Συνέχιση της προσπάθειας για άμεση και αμερόληπτη απονομή της Δικαιοσύνης.
5 Κανείς δεν μπορεί να παίρνει πάνω από μία κύρια σύνταξη ή έναν μισθό από το Δημόσιο και αυτά με ανώτατο πλαφόν.
6 Οποιαδήποτε, τέλος, έκτακτη εισφορά ή επιβάρυνση να καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων του κάθε πολίτη.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέβαλαν μια αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουν τη χώρα, επιβάλλοντας επίπονα και πολλές φορές άδικα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει ξανά λόγο και αξία στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματά του με τις διαχρονικές αρχές και αξίες.
Είναι οι αρχές που προστάζουν ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να προτείνει και να συμμετέχει αποφασιστικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης για τον αδύναμο συνάνθρωπο.
Είναι οι αρχές που εξασφαλίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και σε μια ποιοτική εκπαίδευση.
Ολα τα παραπάνω, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή θα έρθουν, παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι μια πολιτικής που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας Ελλάδας.
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4685140
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφή