ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μιλένα Αποστολάκη: "Εφιάλτης η ενδεχόμενη είσοδος νοσταλγών του ναζισμού στη Βουλή"

Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247, η Μιλένα Αποστολάκη για τα λάθη της Κυβέρνησης-Παπανδρέου και για τις δεσμεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Λίγες ημέρες πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Β' Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη, μιλά στο NEWS 247 για τα θέματα που "καίνε" τους πολίτες.


Η κ. Αποστολάκη επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικών, με τη γλώσσα αληθείας και υποστηρίζει ότι στις 6 Μαΐου κρίνεται αν η χώρα θα παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά ή θα ακολουθήσει μια άλλη πορεία με χαοτικό προορισμό.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές.

Αναφερόμενη στην Κυβέρνηση Παπανδρέου της καταλογίζει εσφαλμένες εκτιμήσεις και δημαγωγικά συνθήματα αλλά και αστοχίες, καθυστερήσεις και αμφιθυμίες στη διαχείριση της κρίσης και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ενώ μιλώντας για τον Ευάγγελος Βενιζέλο δηλώνει ότι σήκωσε στους ώμους του με επιτυχία το βαρύ φορτίο της ολοκλήρωσης του PSI, ανέταξε το διαπραγματευτικό κύρος της χώρας και διαθέτει ηγετικό απόθεμα, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη στο ΝEWS 247 έχει ως εξής:

Εκφράζει σήμερα ο πολιτικός κόσμος την κοινωνία;

Όλοι ξέρουμε ότι σήμερα στην χώρα τίποτα δεν είναι όπως χθες, ότι έχουν ανατραπεί κατακτήσεις δεκαετιών και έχουν αλλάξει οι ζωές και η καθημερινότητα εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και ΠΑΣΟΚ έχει διαρραγεί. Το ΠΑΣΟΚ στο νέο ξεκίνημά που έκανε ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν και έκανε μια γενναία αυτοκριτική για τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στη διαχείριση της κρίσης. Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν έχει πει λέξη για την καταστροφική πενταετία του κ. Καραμανλή και για τις ευθύνες της στον εκτροχιασμό του ελλείμματος αλλά ούτε τα μικρότερα κόμματα έχουν αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί λόγω της δημαγωγικής προσέγγισης που επέδειξαν στα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια. Αν θέλουμε να βγει η χώρα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική. Είναι αναγκαίο να μας ξανακούσουν οι πολίτες, να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους και αυτό θα το πετύχουμε αν απευθυνθούμε σε αυτούς με τη γλώσσα της αλήθειας. 

Βλέπουμε ότι και στις δημοσκοπήσεις παρατηρείται πολυκερματισμός και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν σοβαρές απώλειες. Αν τελικά τα αντιμνημονιακά κόμματα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τα δύο μεγάλα, ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μήνυμα;

Ο διχασμός της κοινωνίας και της ψήφου της σε μνημονιακή και αντιμνημονιακή είναι επικίνδυνος και σίγουρα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τη ζωή των Ελλήνων με οριζόντια μέτρα και σκληρές περικοπές, όπως δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το γεγονός ότι ορισμένες προβλέψεις, όπως για παράδειγμα η αναγκαιότητα οργάνωσης ενός αξιόπιστου και σοβαρού ευρωπαϊκού κράτους, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Οι επικείμενες εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας οι πολίτες να μην ψηφίσουν με γνώμονα την οργή και το θυμό αλλά να πάρουν την κρίσιμη απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουν να πάρει η χώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στις 6 Μαΐου δεν κρίνεται μόνο ποιος πολιτικός σχηματισμός θα αναλάβει τα ινία της χώρας αλλά αν η χώρα θα παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά ή θα ακολουθήσει μια άλλη πορεία με χαοτικό προορισμό.

Πιστεύετε ότι αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, υπάρχουν δυνατότητες συμμαχιών και συγκυβέρνησης;

Στις εκλογές ο λαός αποφασίζει το είδος της κυβέρνησης που επιθυμεί να τον κυβερνήσει. Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ευρείες κοινωνικές συναινέσεις που μπορούν να προκύψουν από συμμαχίες και συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων. Γι’ αυτό και η τυφλή εμμονή του κ. Σαμαρά για αυτοδυναμία και η απειλή του για αλλεπάλληλες εκλογές είναι ανεύθυνη και δεν συνάδει με τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Είναι ώρα ευθύνης και για την αριστερά που πιστεύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας να επιλέξει το δρόμο των ευθυνών και όχι τις ανέξοδες καταγγελίες.

Μπορεί να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο; Αν δεν τηρήσει η Ελλάδα τα συμφωνηθέντα κινδυνεύουμε με έξοδο από το ευρώ; Θα είναι διαχειρίσιμη μια τέτοια πολιτική επιλογή;

Η δανειακή σύμβαση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με τους εταίρους μας που περιλαμβάνει την απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό που προέχει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις της για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και τη διαπραγματευτική της δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να καταστεί ηπιότερο το πρόγραμμα προσαρμογής. Θεωρούμε ότι πρέπει να ζητηθεί και μπορεί να επιτευχθεί η επέκταση του προγράμματος προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015 αντί για το τέλος του 2014 ώστε η κατανομή του στόχου να γίνει σε τρία αντί για δύο χρόνια. Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθεί το κέρδος από τη μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν επιτυχία του PSI και να περιοριστούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οφείλουμε τέλος, να συγκροτήσουμε με τους γάλλους σοσιαλιστές ένα αρραγές πολιτικό μέτωπο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με στόχο την επίτευξη κοινών αναπτυξιακών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για την ανατροπή του σημερινού κυρίαρχου γερμανικού δόγματος που οδηγεί την ευρωζώνη σε αδιέξοδο. Αν αποτύχει η Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα ούτε πού θα καταλήξει.

Μπορεί η κοινωνία στην παρούσα φάση και με δεδομένη την υψηλή ανεργία να αντέξει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Δεν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης;

Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και η οικονομία, μετά την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τον Ιανουάριο του 2012 η ανεργία έφτασε στο εφιαλτικό ποσοστό του 21,8%. Υπό τις περιστάσεις αυτές είναι προφανές ότι η επιβολή επιπρόσθετων οριζόντιων μέτρων θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για την κοινωνία και την οικονομία και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την πρότασή του για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας με βασικούς άξονες την αύξηση κατά 400 εκ. ευρώ των πόρων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής στήριξης και φροντίδας με το νέο «Βοήθεια στο σπίτι» και άλλα αντίστοιχα προγράμματα και με την επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι όμως απαραίτητο να μην χαθεί χρόνος κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Αν δεν υλοποιηθούν και πάλι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και εξαιτίας του γεγονότος αυτού απαιτηθεί τελικά να ληφθούν νέα μέτρα, θα χαθεί κάθε έρεισμα στην κοινωνία ανεξαρτήτως αν υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή, θα πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες της τελευταίας διετίας και η χώρα θα κινδυνεύσει με καταστροφή.

Το ΠΑΣΟΚ το 2009 ξεκίνησε ουσιαστικά με μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία . Τι έφταιξε και δεν μπόρεσε να κυβερνήσει;

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 ήταν για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μια ελπιδοφόρα εξέλιξη. Οι πολίτες περίμεναν από την προοδευτική παράταξη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους και να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Σήμερα έχουμε ξεχάσει την καταστροφή που είχε προκληθεί κατά την πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μέχρι την ύστατη στιγμή και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι το έλλειμμα είχε εκτροχιαστεί, συνέχιζε τις αλόγιστες σπατάλες στις δημόσιες δαπάνες, διακηρύττοντας ότι η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στη διεθνή κρίση. Θυμίζω ότι η ΝΔ παρέλαβε τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου στα 68 δισ. το 2004 και τις έφτασε στα 112 δισ. το 2009. Είναι γεγονός ότι από το ΠΑΣΟΚ καλλιεργήθηκαν υπερβολικά φιλόδοξες προσδοκίες λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων και δημαγωγικών συνθημάτων και ότι υπήρξαν αστοχίες, καθυστερήσεις και αμφιθυμίες στη διαχείριση της κρίσης και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική κρίση αλλά να διαχειριστεί την κατάρρευση του μοντέλου ανάπτυξης που οικοδομήθηκε σταδιακά κατά την μεταπολιτευτική περίοδο και κατά κύριο λόγο στηρίχτηκε σε μια ευμάρεια που δεν ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη.

Τι άλλαξε με την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ . Άλλωστε και ο νέος αρχηγός ήταν υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και του αναλογεί μερίδιο ευθύνες για τα όποια λάθη και παραλείψεις.

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κάνει μια νέα αρχή σηματοδοτήθηκε από μια γενναία και ειλικρινή αυτοκριτική. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που δεν επέδειξε καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη και τις ευθύνες της ΝΔ κατά την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας ακολουθώντας την παλαιοκομματική πεπατημένη, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε στο πρώτο μήνυμα του να απευθύνει ένα ειλικρινές «συγγνώμη» και ένα «ευχαριστώ» προς τους έλληνες πολίτες και να αναλάβει την ευθύνη για όσα έγιναν στο παρελθόν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σήκωσε στους ώμους του με επιτυχία το βαρύ φορτίο της ολοκλήρωσης του PSI, ανέταξε το διαπραγματευτικό κύρος της χώρας και διαθέτει ηγετικό απόθεμα, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα.

Πως σχολιάζετε τα γκάλοπ που εμφανίζουν τη Χρυσή Αυγή εντός κοινοβουλίου;

Η ενδεχόμενη είσοδος νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί μια εφιαλτική προοπτική. Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο σταδιακά διογκώθηκε και μετά την κρίση προσέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι αντίστοιχης σοβαρότητας για τη χώρα με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά μόνο με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των προβλέψεων του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που οδηγεί στην αναγκαστική παραμονή χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Απαιτείται μια νέα συμφωνία για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Πολιτική και γυναίκα. Είναι πιο δύσκολο να συνδυάσετε αυτές τις δύο ιδιότητες σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους σας;

Με οργάνωση, πειθαρχία και σωστό προγραμματισμό μπορεί κανείς να συνδυάσει αποτελεσματικά τις δύο αυτές ιδιότητες. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες εκκινούν από διαφορετική, δηλαδή δυσκολότερη αφετηρία στον πολιτικό στίβο, όμως η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συμβάλλει στην εγκατάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων για το ρόλο των φύλων και βοηθάει στην παγίωση της αντίληψης ότι η παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι αναγκαία και απαραίτητη.

news247.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ..ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ...ΜΟΝΟ!ΑΝΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ..ΚΑΘΕΤΕΣ!ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ, ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ....ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΕΙΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΦΡΙΚΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας