Κερατέα
Tου Aλεξη Παπαχελα
Πολλοί αναγνώστες από την ευρύτερη περιοχή της Κερατέας διαμαρτύρονται γιατί «δεν καταλαβαίνουμε» τα δίκια τους. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο γράφων, όπως και άλλοι αρθρογράφοι της «Κ», καυτηριάζουν τη χρήση βίας, το κλείσιμο των δρόμων και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο των διαμαρτυριών. Αυτό είναι το πρόβλημα και, βεβαίως, μαζί με αυτό οι απειλές, οι ύβρεις κ.ά. εναντίον όποιου έχει άλλη άποψη, που εκτοξεύονται από εκείνους που πιστεύουν προφανώς
σε μια άλλη δημοκρατία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κάτοικοι της Κερατέας δεν «έχουν τα δίκια τους». Γι' αυτό και αναδημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή του μαθηματικού κ. Γιώργου Ιατρού, βασικού πρωτεργάτη των κινητοποιήσεων:
«Δεν είναι καθόλου παθητική η στάση της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, τέσσερις και πλέον μήνες στην πόλη μας κάνουν χρήση βίας με δακρυγόνα, χημικά, την αύρα με νερό. Εκαναν 40 συλλήψεις νεαρών κατοίκων, κυρίως της Κερατέας, αλλά κι από τις γύρω πόλεις Λαύριο, Καλύβια, Ανάβυσσο. Επίσης, δύο φορές στις 9 Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου 2011 εισέβαλαν στην πόλη χτυπώντας σπίτια με παιδιά, υπερήλικες, χειρουργημένους... Αυτοί έκλεισαν στις 11 Δεκεμβρίου 2010 τη λεωφόρο Αθηνών - Λαυρίου και όχι οι κάτοικοι της Κερατέας.
»Αν ήταν πιο επιθετικοί, τι θα έκαναν, δηλαδή; Θα συνελάμβαναν μια ολόκληρη πόλη 15.000 κατοίκων; Θα σκότωναν μήπως;
Ο λαός της Κερατέας δεν τήρησε παθητική στάση αλλά ενήργησε κατά το άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι «η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με βία».
»Η Κερατέα υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Καταλύεται το άρθρο 24 του Συντάγματος που αναφέρει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».
»Είναι ή δεν είναι αρχαιολογικός χώρος το Οβριόκαστρο Κερατέας με αποφάσεις δύο Υπουργών Πολιτισμού, με τη βούλα του ελληνικού κράτους; Ανήκει στον διαρκή κατάλογο μνημείων του ΥΠΠΟ ή όχι; Γιατί το ΚΑΣ ουδέποτε συνεδρίασε για τα 540 στρέμματα του Οβριοκάστρου ως ο αρχαιολογικός νόμος 3028/02, άρθρο 10, παράγραφος 3 ορίζει; Γιατί συνεδριάζει για τα 8 στρέμματα ιδιώτη ένα χιλιόμετρο πιο κάτω στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας και όχι για τα 540 στρέμματα του Οβριοκάστρου; Ελεος με τον στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και επώνυμων δημοσιογράφων.
»Για μας, το Οβριόκαστρο δεν είναι ήσσονος σημασίας αρχαιολογικός χώρος. Μαζί με το αρχαίο θέατρο του Θορικού, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τις ανασκαφές του ΕΜΠ στο Αρί (πατρίδα του Θεμιστοκλή) και άλλα συνθέτουν τη Λαυρεωτική μια αρχαιοβριθή περιοχή μέγιστης ιστορικής σημασίας που θα αναληφθεί οριστικά στους ουρανούς αν γίνει τελικά ο ΧΥΤΑ.
»Παρακαλώ, να μου απαντήσετε με ειλικρίνεια. Θέλετε δίπλα στο σπίτι σας ένα αίσχος, μια τριτοκοσμική περιοχή τύπου Φυλής; Οταν εσείς αναγνωρίζετε την αναξιοπιστία των πολιτικών και του κράτους, εμείς να μην την αναγνωρίζουμε και να κοιτάμε με σταυρωμένα χέρια την καταστροφή του τόπου μας;
Πού θα είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν να τα μαζέψουν τώρα και να πείσουν την κοινή γνώμη, που μας θεώρησαν σκουπίδια και δεν έκαναν ουσιαστικό διάλογο μαζί μας 15 χρόνια τώρα; Πού θα είναι η κα Βάσω Παπανδρέου που ουδέποτε αναγνώρισε το λάθος των μελετητών να χωροθετήσουν σε αρχαιολογικό χώρο και έφερε στη Βουλή, το 2003, τον άδικο νόμο και απαξίωσε Δήμο και κατοίκους; Πού θα είναι ο κουμπάρος της, πρώην περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος, που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο όταν το κακό θα έχει γίνει και μια περιοχή θα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά;
»Θα λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας, κύριε Παπαχελά, αν δεν συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Η κόρη μου είναι 15 ετών, όσο και ο αγώνας της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ, που ξεκίνησε το 1996. Γι' αυτό βλέπετε μια κοινωνία ενωμένη και αποφασισμένη να αγωνισθεί μέχρι το τέλος. Γιατί το δίκιο είναι μαζί μας και σας καλώ, ως υπεύθυνο δημοσιογράφο, να το ερευνήσετε περισσότερο».
kathimerini.gr
Πόσες Κερατέες χρειάζεται η Ελλάδα για να ορθοποδήσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να είχε πολλές. Έχουμε όμως μάθει να καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρουν εδώ δεν νομίζω ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικροί άνθρωποι με μικρές απαιτήσεις = μεγάλη καταστροφή.