ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Αρθρο του Δημήτρη Βλάχου
Η αξιολύπητη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ των όσων «μεταρρυθμίσεων» ψήφισε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε άσχετο νομοσχέδιο ψήφισε διάταξη με την οποία επέβαλε Φ.Π.Α. 13% στο νερό που διανέμουν οι Δήμοι μέσω των δικτύων τους και 23% στις λοιπές χρεώσεις (πάγια, συντηρήσεις κ.λ.π.). Φυσικά πρόκειται για άθλιο χαράτσι αφού ως γνωστό στο νερό που παρέχει η ΕΥΔΑΠ στους Δήμους επιβάλλεται Φ.Π.Α. 13%. Στην πράξη το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό, φορολογείται στον λαό με 26% και 36%
 

Το όργανο των 325 Δημάρχων που λέγεται Κ.Ε.Δ.Ε. (πρώην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) υποτίθεται ότι έχει ταχθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα των Δημοτών και να υπερασπίζει και να φροντίζει αυτούς και ιδιαίτερα τους ανήμπορους και αναξιοπαθούντες. Εκλέγονται ως ανεξάρτητοι δήθεν προοδευτικοί  και στην πορεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από πειθήνια όργανα της εξουσίας. Η αντίδραση τους λοιπόν στην επιβολή του χαρατσιού ήταν από υποτονική έως μηδαμινή. Αργότερα όταν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση η μείωση των αντιδημάρχων στους μισούς, πολέμησαν λυσσαλέα και το απέτρεψαν. Έτσι με πρωτοπαλίκαρα τους πρώην δημοτικούς άρχοντες Κουκουλόπουλο, Ραγκούση κ.ά. από τις 22 Αυγούστου ΄11 επιβλήθηκε το χαράτσι στους Δήμους με περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος προήλθε από την συνένωση των δύο ομώνυμων Δήμων. Αγοράζει νερό από την ΕΥΔΑΠ με τιμή  0,4880 € πλέον Φ.Π.Α. 13% ανά κυβικό μέτρο νερού δηλαδή 0,5514 €/κυβικό. Τα τέλη της ύδρευσης που είναι συνεπώς ανταποδοτικά, έχουν καθοριστεί με προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων που συνενώθηκαν.



Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμο Σπάτων, οι τελευταίες αποφάσεις που καθόρισαν τα τέλη της ύδρευσης, είναι οι υπ’ αριθ. 208/2004 και 169/2006 που προέβλεπαν τα παρακάτω:

α) Για κατανάλωση               1 – 100 κ.μ. το 4μηνο)         σε  0,50 €.

β) Για κατανάλωση               101 – 200 κ.μ. το 4μηνο)     σε  0,60 €.

γ) Για κατανάλωση    201 – και πάνω  το 4μηνο)   σε  0,90 €.

·      Πάγιο τέλος ύδρευσης                                           σε  4,26 € το 4μηνο.

·      Ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με τρία (3) παιδιά και άνω:

     Ανεξαρτήτως κατανάλωσης κ.μ. το 4μηνο            σε 50% επί των παραπάνω τιμών.

·      Δικαίωμα νέας παροχής εντός σχεδίου                 σε 293,47 €.

·      Δικαίωμα νέας παροχής εκτός σχεδίου                 σε 528,25 €.

·      Τέλος διακοπής και επανασύνδεσης                     σε 44,02 €.
 
Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμο Αρτέμιδος, η τελευταία απόφαση που καθόρισε τα τέλη της ύδρευσης, είναι η υπ’ αριθ. 286/2009 που προέβλεπε τα παρακάτω:

Τέλη της ύδρευσης για το έτος 2010 αναπροσαρμοσμένα κατά 1% περίπου, ως εξής:

α) Για μηδενική κατανάλωση τεκμαρτή δαπάνη  2 κ.μ./μήνα        (8 κ.μ./ 4μηνο)           σε  0,61 €.

β) Για κατανάλωση               0 – 10            κ.μ./μήνα                                ( 0-40 κ.μ. το 4μηνο)  σε  0,61 €.

γ) Για κατανάλωση 11 – 15           κ.μ./μήνα                               (41-60 κ.μ. το 4μηνο) σε  0,79 €.

δ) Για κατανάλωση            16 – 20           κ.μ./μήνα                                (61-80 κ.μ. το 4μηνο) σε  1,01 €.

ε) Για κατανάλωση 21 – 25           κ.μ./μήνα                                (81-100 κ.μ.το 4μηνο)            σε  1,62 €.

στ) Για κατανάλωση 26 & άνω          κ.μ./μήνα                 (από 101 κ.μ.& άνω το 4μηνο)  σε  1,95 €.

·      Ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 75%, απόρους και πολύτεκνους με τρία (3) παιδιά και άνω:

     Ανεξαρτήτως κατανάλωσης κ.μ./μήνα      σε 0,61 €.

·      Ειδικό τιμολόγιο για επαγγελματίες          σε 0,79 €.

·      Ειδικό τιμολόγιο για το Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Αρτέμιδος (ΔΗ.ΝΑ.Κ.Ε.Α.) σε 0,61 €.

·      Ειδικό τιμολόγιο για δημόσιες υπηρεσίες             σε 0,89 €.

·      Πάγιο τέλος ύδρευσης                               σε 1,50 € το μήνα.

·      Τέλος συντήρησης δικτύου                       σε 2,00 € το μήνα.

·      Δικαίωμα νέας παροχής                             σε 580,82 € - 585,69 €.

·      Τέλος διακοπής και επανασύνδεσης         σε 31,74 €.

Τέλος αντικατάστασης υδρομέτρου           σε 15,86 €.
 
 
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συνέβαινε στους δύο Δήμους παραθέτουμε παραδείγματα χρέωσης των δημοτών των δύο Δήμων.
Παράδειγμα 1ο Κατανάλωση 0 κυβικών το τετράμηνο
Κάτοικος Σπάτων:  4,26 € και με ειδικό τιμολόγιο 2,13 €
Κάτοικος Αρτέμιδος : 18,88 € και με ειδικό τιμολόγιο 18,88 €. Οι επαγγελματίες 20,32 €
 
Παράδειγμα 2ο Κατανάλωση 40 κυβικών το τετράμηνο
Κάτοικος Σπάτων:  24,26 € και με ειδικό τιμολόγιο 12,13 €
Κάτοικος Αρτέμιδος : 38,40 € και με ειδικό τιμολόγιο 38,40 €. Οι επαγγελματίες 45,60 €
 
Παράδειγμα 3ο Κατανάλωση 100 κυβικών το τετράμηνο
Κάτοικος Σπάτων:  54,26 € και με ειδικό τιμολόγιο 27,13 €
Κάτοικος Αρτέμιδος : 106,80 € και με ειδικό τιμολόγιο 75,00 €. Οι επαγγελματίες 93,00 €
 
 
Μετά από όλα αυτά τα απίθανα που διαβάσατε τι νομίζετε ότι έπρεπε να κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες του νεοσύστατου Δήμου; Μα φυσικά το αυτονόητο. Να προχωρήσουν άμεσα στην καθιέρωση νέων ανταποδοτικών τελών ύδρευσης, με ίδια τιμή για όλους τους δημότες με τιμές που δεν θα είναι μικρότερες από την τιμή αγοράς και σίγουρα όχι μεγαλύτερες από τις ακριβές τιμές της Αρτέμιδος. Αυτό επιτάσσεται από την άσκηση δικαίας και κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να διέπει την λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου. Και τι κάνουν; Τίποτα απολύτως!!!  Φαίνεται ότι υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στη διοίκηση μεταξύ Σπαταναίων και «Λουτσαίων».  Και έτσι το 2011 δεν παίρνουν καμία απόφαση και δεν εκδίδουν κανένα λογαριασμό! Στο μεταξύ οι εθνοσωτήρες μας στη Βουλή  θεωρώντας ότι οι Δήμοι δεν είναι Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, αλλά ΕΜΠΟΡΟΙ, επιβάλουν το χαράτσι της διπλοπληρωμής του Φ.Π.Α. για τη σωτηρία του Έθνους φυσικά.
 
Δεκατέσσερις (14)  μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι δημοτικοί μας άρχοντες, φαίνεται ότι τα βρίσκουν, και επιβάλουν νέα δημοτικά τέλη για την ύδρευση, αλλά για το 2012. Και θα ρωτήσετε εύλογα: Και το 2011 τι; Απολύτως τίποτα. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος Αρτέμιδος κ. Κασίμης  υποβάλει ερώτημα:
 
   «Στους λογαριασμούς που αποστείλατε στους δημότες της Αρτέμιδος, αναφέρεστε στο άρθρο 18 παρ. 3β του Ν. 4002/2011 με το οποίο το τιμολόγιο ύδρευσης επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 13% στην κατανάλωση και 23% στις λοιπές χρεώσεις πάγιο τέλος, συντήρηση δικτύου κ.λ.π. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε και ισχύει από τις 18-8-2011. Τα υδρόμετρα στην Αρτέμιδα είναι 23.000 περίπου και οι λοιπές χρεώσεις που επιβάλλονται είναι 14 €. που σημαίνει ότι ο κάθε λογαριασμός επιβαρύνεται κατά 3,22 €. και συνολικά 74.000 €. Επίσης ο συνηθισμένος κατάλογος αυτής της περιόδου για την Αρτέμιδα είναι περίπου 700.000 € που σημαίνει συνολική επιβάρυνση για τους δημότες 91.000 € Οι δημότες κάτοικοι Αρτέμιδος δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά Φ.Π.Α. για το νερό του τετραμήνου περίπου 165.000 €. Εάν είχατε εκδώσει τους λογαριασμούς την εποχή που έπρεπε δηλαδή 1-2 μήνες μετά το πέρας του τετραμήνου οι δημότες δεν θα επιβαρύνονταν με Φ.Π.Α. Θεωρείτε σωστό την αμέλεια και την ανικανότητά σας να την πληρώνουν οι δημότες σε μια δύσκολη εποχή που ακόμα και το ένα ευρώ έχει τεράστια σημασία; Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;».
 
Η Δημοτική αρχή αιφνιδιάζεται και δεν απαντά. Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς έχει γίνει. Η νεοπροσληφθείσα Γ.Γ. του Δήμου που με τόση ευκολία δίνει εντολές για να κόβει ο Δήμος το νερό στους κακοπληρωτές, ακόμα και στους αναξιοπαθούντες και ανήμπορους, δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα. Έχει ρίξει όλο το βάρος της στην είσπραξη των εσόδων αδιαφορώντας φαίνεται για το κοινωνικό πρόσωπο του και τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του. Έτσι επιβάλλονται τα νέα τέλη της ύδρευσης αυξημένα από τις τιμές Αρτέμιδος από 2% έως και 50% για τις μεγάλες καταναλώσεις όπως εύστοχα ανέλυσε ο αντιδήμαρχος κ. Γκινοσάτης. Μόνο που με το χαράτσι η πραγματική αύξηση αρχίζει από το 16% και φτάνει στο 100%.
 
Τώρα το κακό έχει γίνει. Η Δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει κατ’ ελάχιστον ένα αίσθημα δικαιοσύνης με τους δημότες. Να πάρει νέα απόφαση ΤΩΡΑ για τα επόμενα δύο τετράμηνα του 2011 που δεν έχουν εκδοθεί λογαριασμοί και να επιβληθούν τέλη μειωμένα κατά 13% όσο δηλαδή είναι και το Φ.Π.Α. που επιβλήθηκε στους δημότες από βαριά αμέλεια του Δήμου. 

6 σχόλια:

  1. Εδω μας εφεραν πατατες τις "λιγες" χιλιαδες ευρω που μας κλεβουν θα κοιταξουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oύτε η επιβολή ΦΠΑ 13 ή 23% ούτε τίποτε άλλο δικαιολογεί αυξήσεις 2-100%.
    Αντίθετα σε περίοδο ύφεσης και κρίσης και τεράστιας μείωσης εξόδων του Δήμου σε μισθούς κλπ έξοδα επιβάλλονταν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα ανταποδοτικά.
    Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για την παράνομη αφού δεν πέρασε από τα τοπικά συμβούλια, αύξηση των τελών και την υποτονική έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση στα ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΒΟΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΕΡΟΥΝ ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά την γνώμη μου έπρεπε να υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης στην δημοτική ενότητα Σπάτων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αγοράς του νερού από τη ΕΥΔΑΠ και σίγουρα μείωση στην ήδη υπέρογκη τιμολόγηση, στην δημοτική ενότητα Αρτέμιδος. Ο Δήμος πρέπει να στραφεί στην είσπραξη των ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ από τα δημοτικά τέλη και του φόρους, που κατά δηλώσεις, είναι τεράστια ποσά! Οι συνεπής δημότες δεν μπορούν να πληρώνουν άλλο ‘’στέγνωσαν’’. Ειδικά για την δημοτική ενότητα Σπάτων(στο τοπικό συμβούλιο της οποίας μετέχω), κάνω έκκληση στην δημοτική αρχή να επανεξετάσει τις αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης, τις οποίες θεωρώ υπέρογκες. Πάρα πολλοί συμπολίτες μου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι αυξήσεις αυτές μαζί με τις αυξήσεις που επιβάλει συνεχώς η κεντρική κυβέρνηση, τους έχουν ‘γονατίσει’! Πολλοί μέχρι τώρα συνεπέστατοι συμπολίτες μου αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φταίνε τίποτα για την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου, ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις τους! Δεν γνώριζαν καν την κατάσταση, ούτε τις τιμολογήσεις. Πλήρωναν πάντοτε με συνέπεια και εμπιστοσύνη, όλους τους λογαριασμούς! Πιστεύεται ότι η ανύπαρκτη πλέον πρώην ‘μεσαία τάξη’ στην πόλη μου, μπορεί να αντεπεξέλθει! Ότι οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες που προβλέπεται μείωση 50%, μπορούν να αντεπεξέλθουν όταν οι αυξήσεις είναι τόσο μεγάλες, ακόμα και με την μείωση του 50%.(μια μέριμνα έκπτωσης που για τις εν λόγω οικογένειες υπάρχει εδώ και χρόνια). Ευχαριστώ και το Κύριο Βλάχο για την σωστή και έγκαιρη παρέμβαση του!
    ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ2 Απριλίου 2012 στις 8:53 μ.μ.

    Κα Φράγκου νομίζω ότι πρέπει να μάθει η τοπική κοινωνία αν ποτέ έγινε διακοπή υδροδότησης λόγω οφειλών σε οφειλέτη...ΠΟΤΕ σας διαβεβαιώ και μιλώ βέβαια για ποσά τεράστια.Γνωρίζεται τις οικογένειες που χρωστούν αλλά σιωπάτε όλοι σας (δημοτικοί σύμβουλοι αντιδήμαρχοι κ.α)γιατί τα Σπάτα απαρτίζεται από μεγάλες οικογένειες που όλοι είστε ή συγγενείς ή συγγενείς.Όσο για την Αρτέμιδα αν δεν είσαι Σπαταναίος κόβεται το νεράκι γρήγορα δυστυχώς και χωρίς ειδοποίηση ,αν βεβαια είσαι Σπαταναίος πρώτα σε ενημερώνουμε και μετα ΜΠΟΡΕΙ να το κόψουνε. Πείτε μας πόσα έχουν κόψει ? Πόσα είναι τα χαλασμένα που δεν γράφουν?? Το νερό ακόμα και τώρα χρησιμοποιείται για τα ψηφαλάκια (ψήφους) και φταίμε μείς όταν πάμε στους αιρετούς για να μπει πιο γρήγορα η παροχή μας η να κλάψουμε για τα χρέη μας .Δεν μπορείτε να εμπορεύεται αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό με κλίμακες δυσβάστακτες που όπως λένε οι πληροφορίες θα είναι πανάκριβο για όλους μας και περισσότερο για αυτούς που έχουν δέκα δέντρα παραπάνω. Δεν συγκινούμαστε Κα Φράγκου με αυτά που λέτε γιατί δεν γίνεστε πλέον πιστευτή σε μας του έντιμους αλλά κορόιδα πολίτες. ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά αυτό λέω και εγώ. Ότι πρέπει η δημοτική αρχή να μπει στην διαδικασία της είσπραξης των χρωστούμενων και όχι να γίνονται αυξήσεις. Ως μέλος της αντιπολίτευσης δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω αυτά που πιστεύω και θέλω, αλλά προσπαθώ μέσω συνεχών παρεμβάσεων μου μήπως και κάτι γίνει. Μέχρι πριν χρόνο δεν είχα καμία ενασχόληση με δημοτικά και με τον Δήμο και πίστευα ότι όπως πληρώνω το νερό εγώ, το πληρώνουν όλοι! Για αυτό φωνάζω ότι δεν γίνεται αυτοί που πληρώναμε κανονικά, να την πληρώσουμε επειδή κάποιοι δεν πλήρωναν χρόνια! Να πληρωθούν πρώτα τα χρωστούμενα! Το θέμα δεν είναι εάν γίνομαι πιστευτή ή όχι, παρεμβαίνω γιατί πιστεύω ότι κάποιοι πρέπει δημόσια να αντιδράσουν, να διαμαρτυρηθούν για το θέμα αυτό και μετά να έρθουν και άλλοι και άλλοι μήπως και γίνει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας