ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος- Δημόσια Διαβούλευση.
ΣΧΕΤ.: α. Νόμος 3852/2010(ΦΕΚ 87Α)
β. Νόμος 2690/1999(ΦΕΚ 45 τ.Α από 09-03-1999)
γ. Έντυπο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος 2011-2014. Στρατηγικός Σχεδιασμός Α Φάση
1. Σύμφωνα με το σχετικό (α), οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού τους, στην σύνταξη πενταετούς Τεχνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Τ.Π.Ε.), το οποίο εξειδικεύεται κατά έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και ετήσιο προϋπολογισμό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Δήμος μας συνέταξε το προσχέδιο του Επιχειρησιακού του Προγράμματος 2011-2014.
2. Στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, θα ήθελα να σας υποβάλω τα δικά μου σχόλια / απόψεις, επί του εν λόγω προσχεδίου, λιτά χωρίς πολυσέλιδες αναλύσεις:
α. Οι βασική μου παρατηρήση στο προσχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.), αφορά στις πληροφορίες που παραθέτονται στην συνοπτική περιγραφή της περιοχής του Δήμου, πληροφορίες απαραίτητες για την αξιολόγηση της κατάστασης. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται δημογραφικά στοιχεία (πληθυσμός, πυκνότητα κ.τ.λ.) καθώς και κοινωνικά, οικονομικά(ανεργία, διάρθρωση της τοπικής οικονομίας κ.τ.λ.) από την ΕΣΥΕ του 2001 και στην καλύτερη περίπτωση του 2005. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να θεωρούνται ανεπαρκής και παρακινδυνευμένες, ακόμα και σαν ‘αρχική βάση εκκίνησης’, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι τα πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της περιοχής μας, έχουν μεταβληθεί σε μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με τις πληροφορίες από την ΕΣΥΕ, για τα έτη 2001 και 2005. Βέβαια για το πρόβλημα αυτό δεν φταίει η Δημοτική Αρχή, αλλά η Κεντρική Κυβέρνηση, που ζητάει από τους Δήμους την εκπόνηση μεσοπρόθεσμων σχεδιασμών, χωρίς να τους διασφαλίζει την σωστή ροή στοιχείων, απαραίτητων για τους σχεδιασμούς αυτούς.
β. Επίσης βασική μου παρατήρηση, ως προς την συνοπτική περιγραφή της περιοχής, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις που οι πληροφορίες αφορούν υποδομή της περιοχή μας(ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια ύδατα, παιδεία, υγεία, κοινωνικές δομές), αναφέρεται περιληπτικά η υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να αναφέρονται πιο αναλυτικά, η προβληματική κατάσταση και λειτουργία των υποδομών, με την παραπομπή σε σχετικές μελέτες. Βέβαια για την μη ύπαρξη λεπτομερών στοιχείων και μελετών, επί της κατάστασης- λειτουργία των υποδομών, δεν ευθύνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά αναμένουμε τις άμεσες σας ενέργειες σας, προς τον τομέα αυτό.
3. Κατά την προσωπική μου γνώμη, στην περιγραφή του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το Δήμο μας, είναι η πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, που οδηγεί στην λήψη οικονομικών πολιτικών, που συρρικνώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν σοβαρά, μη διαχείρισημα κοινωνικά προβλήματα(ανεργία, φτώχεια κ.τ.λ.). Μια οικονομική κρίση, που επηρεάζει και τους μηχανισμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης, αυξάνοντας τα ήδη αυξημένα προβλήματα λειτουργίας, των Υπουργείων και των Κεντρικών Οργάνων λήψης αποφάσεων. Αυτό θα οδηγήσει, σε ακόμη μικρότερη χρηματοδότηση των Δήμων, καθώς και σε καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και πραγματοποίηση προτάσεων- έργων των Δήμων, στα πλαίσια των Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θα πει κάποιος, ότι είμαι πάρα πολλή απαισιόδοξη και τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Το ελπίζω. Σε ένα σχεδιασμό όμως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τόσο οι θετικές όσο και πολλή περισσότερο, οι αρνητικές συνιστώσες κάθε παράγοντα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο Δήμος. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, τίποτα από όσα αναφέρονται σε αυτό το προσχέδιο του ΕΠ, δεν πρόκειται να δρομολογηθεί και να γίνει, εάν δεν δημιουργηθεί ένας Δήμος πρότυπο λειτουργίας/ αποτελεσματικότητας. Μια λειτουργία και αποτελεσματικότητα, που αφορά εκτός της υπηρεσίες του Δήμου και τα θεσμικά όργανα, που συμμετέχουν αιρετοί και δημότες. Ο Δήμος μας πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα, στο πιο δυσμενές εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον, των τελευταίων δεκαετιών.
4. Έπρεπε να μιλάμε ήδη, για πρότυπη λειτουργία- αποτελεσματικότητα, του Δήμου μας. Ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος, ο χρόνος που μένει ελάχιστος! Η αναδιοργάνωση και βέλτιστη λειτουργία του Δήμου μας, πρέπει να επιτευχθεί άμεσα, εάν είναι δυνατόν χθες, για να μην χαθεί το τρένο, αρχικά της επιβίωσης και μετέπειτα της όποιας ανάπτυξης για τον Δήμο μας, σε αυτό το δύσκολο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.
Μετά Τιμής
Φράγκου Ελένη
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου